PDA

View Full Version : Subtitle issues with ATV 2?




jajohns8
Oct 2, 2010, 09:53 AM
Trying to watch some anime I have in my library. Encoded with subtitles with handbrake. First gen Apple Tv had no problems with this.

The problem is odd, because when the file first plays or is paused, the subtitles show, but after watching for a few minutes, they disappear completely.

(I have subtitles selected in settings.)



BlackMangoTree
Oct 2, 2010, 10:57 AM
Trying to watch some anime I have in my library. Encoded with subtitles with handbrake. First gen Apple Tv had no problems with this.

The problem is odd, because when the file first plays or is paused, the subtitles show, but after watching for a few minutes, they disappear completely.

(I have subtitles selected in settings.)

Having the exact same issue. I have always had issues with subtitles on my players Apple TV xbmc plex ect... thats why i only burn them in.

jajohns8
Oct 2, 2010, 01:29 PM
Having the exact same issue. I have always had issues with subtitles on my players Apple TV xbmc plex ect... thats why i only burn them in.

This is odd b/c I've never had issues with subtitles before. They work fine on the old Apple tv or when viewed in VLC, etc.

I don't watch a tremendous amount of content with subtitles, but so far, it's been very annoying trying to watch what content I do have.

I think picture quality is great and the price point is outstanding for ATV2, but they have plenty of issues to work on.

BlackMangoTree
Oct 2, 2010, 01:33 PM
I have tried re adding the subtitles with isubtitle and subler and still the same issue.

I think we are going to have to wait for a fix from Apple.

wrkngclasshero
Oct 4, 2010, 07:53 PM
I have this issue also, any updates?

BlackMangoTree
Oct 4, 2010, 09:05 PM
I have this issue also, any updates?

Nothing yet. I have sent feedback to Apple i would suggest everyone else does too.

Apple will have to fix this is a future update.

Hopefully this doesn't turn out to be like subs in front row that just show a black screen Apple hasn't fixed that in like years.

efe11
Oct 8, 2010, 02:04 PM
Its a real shame this seems to be broken.

I've isolated the problem to a resolution conflict with the subtitle track. Subtitles work on anything below 1200 resolution video, for some reason small subtitles do show without the "pause and show" bug. I've tried to put small subtitles in 720p videos, but even with iSubtitle, Subler or even Jubler I'm not able to lower them below the 1280x60 Normal Size of the subtitle track. It seems to be directly link to the video track and the native resolution in which its encoded.

I'm by no means an expert, but If we could find a way to reduce the with of Subtitles area or space in a 1280 video, I think the subtitles will work.

Has anyone found any temporal solutions? Suggestions?

WiiDSmoker
Oct 8, 2010, 02:24 PM
I am not having any subtitle issues with my new Apple TV; been watching Studio Ghibli films as of late. I can post my handbrake settings when I get home if that helps

BlackMangoTree
Oct 9, 2010, 07:50 AM
I am not having any subtitle issues with my new Apple TV; been watching Studio Ghibli films as of late. I can post my handbrake settings when I get home if that helps

Any of your videos with subs have a resolution higher than 1200 ?

WiiDSmoker
Oct 9, 2010, 07:54 AM
No, they are all DVD rips.

I select the correct subtitle track and then I check Burned In. Works like a charm for me.

BlackMangoTree
Oct 9, 2010, 08:16 AM
No, they are all DVD rips.

I select the correct subtitle track and then I check Burned In. Works like a charm for me.

Burning in will work, it's the soft subs that we are having issues with. They just don't show on video with resolution higher than 1200.

WiiDSmoker
Oct 9, 2010, 10:55 AM
What are soft subs? Like where the movie is in English, but sometimes a part or two might have a foreign part i.e. Kill Bill?

koopa35
Oct 9, 2010, 11:18 AM
What are soft subs? Like where the movie is in English, but sometimes a part or two might have a foreign part i.e. Kill Bill?

i guess im on same boat. I used HB to add them and when played in QT they show fine. but in itunes and on atv 2 no such luck. im new to HB so i dont kno whats goin on

BlackMangoTree
Oct 9, 2010, 11:44 AM
Soft Subs are subtitles you can turn on and off.

Burning them into the picture they are on permanently.

This is an Apple TV issue, Apple need to fix it

wodeh
Oct 9, 2010, 12:21 PM
I wouldn't fret over getting soft subs to work, they're too small to be legible at any reasonable TV viewing distances anyway. The Apple TV clearly needs some fine tuning for large screen compatibility.

I had a problem with .SRT files which had been badly put together buy the author, I ran it through Jubler to fix the timings and everything was fine.

If you're using soft, manually added .SRTs then validate them yourself first. Dodgy timings will work in some players, but not the Apple TV.

In my specific example, I had subtitles which had some entries where the end time was before the start time. ATV didn't like that much! If they're not burned in, forget it.

Mostly my fault for being too lazy to load up and rip my DVDs- these days it's easier and often quicker to just download them!

BlackMangoTree
Oct 9, 2010, 01:29 PM
I wouldn't fret over getting soft subs to work, they're too small to be legible at any reasonable TV viewing distances anyway. The Apple TV clearly needs some fine tuning for large screen compatibility.

I would fret over using soft subs, i have a lot of foreign films that are dual audio with English Dub, i like to be able to turn subtitles off.

They worked perfectly on the original Apple. On the Apple TV 2 if the video resolution is under 1200 they work perfectly if it's over they don't show.

Too small to be legible, are you serious ? If any thing id prefer them smaller. Unless you're blind they are perfectly readable.

Apple have heaps to fix with this Apple TV.

rmb7984
Oct 17, 2010, 06:41 PM
I just noticed exactly the same thing when watching a rip of my Avatar BD. I added .srt subtitles with subler to a 1280x720 .m4v file. The subs only show temporarily and when I pause. Interestingly, I also have a copy of District 9 with subs added the same way, but they play fine on the District 9 file. Looking at the resolution, for some reason, the District 9 file is 1272x688. I have no idea why - I think I made this file at the end of last year and never noticed it before. I opened each file in subler and looked at the visual settings for the subtitle tracks on each. After adjusting the settings for the Avatar file to the same as the District 9 file, the subs on Avatar still would not play. I have no idea what's going on here.

Here's hoping Apple, or someone on the forum smarter than me, can find a solution to this!

realeric
Oct 17, 2010, 07:33 PM
I found,
1280x720 = (X, subtitle disappears)
1280x718 = (O)
1366x720 = (O)
1980x800 = (O)
1280x688 = (O)
1280x536 = (O)
So, the temporary solution is not to use 1280x720 resolution (or, 16:9 aspect ratio).

rmb7984
Oct 17, 2010, 08:12 PM
I found,
1280x720 = (X, subtitle disappears)
1280x718 = (O)
1366x720 = (O)
1980x800 = (O)
1280x688 = (O)
1280x536 = (O)
So, the temporary solution is not to use 1280x720 resolution (or, 16:9 aspect ratio).

That is so weird. I'll have to keep that in mind when making new files.

BlackMangoTree
Oct 18, 2010, 01:25 AM
Whats weird is that Apple still haven't fixed this issue.

Ritsuka
Oct 18, 2010, 03:35 AM
You should send a bug report on Apple's radar.

lixe
Oct 20, 2010, 08:25 PM
I found,
1280x720 = (X, subtitle disappears)
1280x718 = (O)
1366x720 = (O)
1980x800 = (O)
1280x688 = (O)
1280x536 = (O)
So, the temporary solution is not to use 1280x720 resolution (or, 16:9 aspect ratio).

I was searching for the error for about 2 hours and tried nearly everything and now I have come to the same conclusion. It's only happening if the video os 1280x720. Hopefully Apple will fix it soon!

hitekalex
Oct 31, 2010, 04:50 PM
Same issue here.. used to work perfectly on AppleTV 1st Gen.. :mad:

Everyone - open a trouble case with Apple.. and if you're a registered developer, file a bug report until they fix this:

https://bugreport.apple.com

Tandaemonium
Nov 7, 2010, 03:15 AM
I figured out how to turn them on/off.

I just started ripping my DVD collection in order to add them all to my iTunes library and came across the same issue.

Small caveat: You need to use the iPhone/iPad Remote app.

There's a list-looking icon in the bottom-left of the app's control UI that leads you to a chapter list. Once there you should see two tabs at the top: Chapters and Subtitles. You will have to scroll up past Chapter 1 so that you can select either of the tabs - not the most intuitive, especially since every other atv2 UI screen allows you to swipe left-right to change tabs.

Hope this helps. The subtitle size is tiny tho still, yes.

hitekalex
Nov 7, 2010, 08:53 PM
I figured out how to turn them on/off.

I just started ripping my DVD collection in order to add them all to my iTunes library and came across the same issue.

Small caveat: You need to use the iPhone/iPad Remote app.

LOL.. great job figuring out how to turn subs on/off.. :rolleyes: However, it has nothing to do with this issue.

If you had actually read this thread - the problem is subs disappearing after 10 seconds of playback on 1280x720 titles. The issue doesn't exist on SD DVDs. This is something Apple will have to fix in the future ATV2 firmware.

P.S. hint - you don't need iOS Remote app to toggle subs, you can do the same via ATV menus.

gitarzysta
Nov 8, 2010, 03:12 AM
LOL.. great job figuring out how to turn subs on/off.. :rolleyes: However, it has nothing to do with this issue.

If you had actually read this thread - the problem is subs disappearing after 10 seconds of playback on 1280x720 titles. The issue doesn't exist on SD DVDs. This is something Apple will have to fix in the future ATV2 firmware.

P.S. hint - you don't need iOS Remote app to toggle subs, you can do the same via ATV menus.

I haven't noticed subtitles disappear yet ;) BUT they are very tiny - sharp and clear but extremely hard to read because of their small size. I sent Apple feedback already, I will call their support, too.

BTW: to select subtitles track OR swich them on/off you don't have to go through any menu or do magic with chapters and Remote app. Just press and hold the middle remote button ("OK") WHILE playing a subtitled movie. :rolleyes:

bartocc
Nov 8, 2010, 03:58 AM
Hi all,

I also have the subtitles problems on my news atv2.
After adding the subs with subler on an .mp4 file, playback with subs works great on QuickTimeX, iTunes, iPhone4

The problem comes with the atv2. I can see the subs, but they are small, and it event seems the are too low, so I can't always read the entire text.

I'll fill in a bug on bugreport.apple.com

hitekalex
Nov 8, 2010, 01:41 PM
I haven't noticed subtitles disappear yet ;)

Great. Are your movies 1280x720 with SRT subtitles? If the answer is "no" - the fact that you haven't had this issue doesn't have any relevance to this thread. ;)

gitarzysta
Nov 8, 2010, 02:46 PM
1. hitekalex - I checked 3 minute samples only but 1280x720 files played ok and subtitles did not disappear - to answer your post. I'm yet to test longer files
2. The comment about size is relevant to this thread, too which title is "Subtitle issues with ATV 2?"

3. I also noticed what someone had spotted already - the higher resolution the bigger subtitles. I.e. 720p movies have perfectly sized subtitles. My comment about them being tiny is relevant only for DVD rips for example or other small resolution files

To summarize: Subtitle issues with ATV 2? Yes there are!

efe11
Nov 22, 2010, 03:32 PM
After updating my ATV2 today I'm happy to report that the subtitles issue with resolution bigger than the 720p ITS FIXED! Or at least it seems to be in the videos I've tried so far.

Hope is the same for everyone.

Cheers

jajohns8
Nov 22, 2010, 06:40 PM
After updating my ATV2 today I'm happy to report that the subtitles issue with resolution bigger than the 720p ITS FIXED! Or at least it seems to be in the videos I've tried so far.

Hope is the same for everyone.

Cheers
This is good news.

I'll update and give it a shot.

TitouDoc
Nov 22, 2010, 08:29 PM
Subtitles size and bugs corrected indeed for HD videos.
But for SD, the soft subtitles displayed are still very little and unreadable...

jajohns8
Nov 23, 2010, 10:32 AM
Did a quick check with some of my test material and it seems to be working ok now.

TitouDoc
Nov 23, 2010, 07:48 PM
Did a quick check with some of my test material and it seems to be working ok now.

Have you check the subtitles size with SD media ?
For me the fontsize is still very low and unreadeable from the couch (640width in my case).

hanguolaohu
Nov 28, 2011, 07:20 AM
I'm still experiencing this problem. iSubtitle didn't accept the .srt file, so I tried SubMerge and when I view the file in Quicktime with Perian it works fine, but I cannot see it in iTunes or Apple TV 2 :(