PDA

View Full Version : Convert AC3 5.1 to AAC 2.0?




lixe
Nov 18, 2010, 11:27 AM
Hello,
usually I'm using MKVtools to convert my MKV movies to MP4, but lately I had some playback errors, so I've tried Subler and didn't get any errors. But there is some feature missing in Subler, I'm not able to add a second stereo AAC stream, if my movie contains an AC3 stream. So I'm looking for an easy way to convert the AC3 stream (I've extracted it using MKVtools) to an AAC stream. After that I can add it to my MP4 using Subler.
Hope someone can help me :)

Thanks!



emmgunn
Nov 18, 2010, 07:02 PM
Hi Lixe,
Feel free to e-mail me via emmgunn.com if you want to try to work out the issues you are experiencing. Regarding the main question in your post, when processing videos, MKVtools creates a temporary audio file that gets muxed into the mp4/m4v file that it outputs. If you check the "keep log/temp files" option in MKVtools' preferences then the audio file does not get deleted. So if it's not the audio output by MKVtools that is the issue, process the file via MKVtools and then grab the temporary aac audio file and use it with subler.

lixe
Nov 18, 2010, 07:22 PM
Hi Lixe,
Feel free to e-mail me via emmgunn.com if you want to try to work out the issues you are experiencing. Regarding the main question in your post, when processing videos, MKVtools creates a temporary audio file that gets muxed into the mp4/m4v file that it outputs. If you check the "keep log/temp files" option in MKVtools' preferences then the audio file does not get deleted. So if it's not the audio output by MKVtools that is the issue, process the file via MKVtools and then grab the temporary aac audio file and use it with subler.

Didn't know you are also in this forum :) I wrote you an email today and you already answered and should have a new mail from me ;)
If it isn't that much work, it would be a really nice feature if I could export an audio stream (I know that is possible), but could also select whether pass thru, aac, ac3 and so on...
So it would be possible to transcode a movie with only AC3, but maybe someday I need an AAC 2-channel stream for an other Apple device and I don't want to create a new file and replace the old one, I could simply create an AAC stream and add it to my old file. I know, like you said, I could create a new file and keep only the AAC temp file, but it takes much more time instead of just extracting and converting the audio stream.