PDA

View Full Version : 1080p Issues with MBA 13?




Mike84
Mar 16, 2011, 11:51 AM
I have seen on this forum a few people mention that they have watched 1080p videos on youtube, so I decided to try it.

I tried to watch this one:

http://www.youtube.com/watch?v=uA378g_gD1I

On both chrome and safari(with the most up to date flash) and it lags. Does anyone know why this is happening? Does it happen to you? I have hardware acceleration on, but it is not smooth at all and it lags.



Nachos
Mar 16, 2011, 12:54 PM
I have and MBA 13" and no acceleration on. It doesn't lag at all on mine, its perfectly smooth. Could be your internet maybe?

Mike84
Mar 16, 2011, 12:56 PM
I have pretty fast internet here at school, which is where I am testing it.

Regardless, the video is fully downloaded so the internet doesn't really matter, which is why I am wondering if I should change something? I have the 4gb one and I am using chrome. tried it on safari as well and it also chopped up. Also tried it with hardware acceleration off.

Nachos
Mar 16, 2011, 12:59 PM
okay, are you running anything in the background? i have MBA Ultimate and haven't changed a thing on it performance wise. works in both safari and chrome for me. :/

Nachos
Mar 16, 2011, 01:00 PM
try this one
http://www.youtube.com/watch?v=4N2YWRJ-ppo
does it lagg as well?

danielveeee
Mar 16, 2011, 01:05 PM
i was watching youtube last night and after about 10 minutes my fans started kicking in really loud.
is this usual or is somethhing wrong??

Nachos
Mar 16, 2011, 01:30 PM
I think its pretty normal, especially if you were watching HD movie clip. Mine does it too.

chrisfromalbany
Mar 16, 2011, 02:20 PM
any try a 1080P mkv file to see if it is viewable in VLC.

emx620
Mar 16, 2011, 02:33 PM
I have seen on this forum a few people mention that they have watched 1080p videos on youtube, so I decided to try it.

I tried to watch this one:

http://www.youtube.com/watch?v=uA378g_gD1I

On both chrome and safari(with the most up to date flash) and it lags. Does anyone know why this is happening? Does it happen to you? I have hardware acceleration on, but it is not smooth at all and it lags.

I just tried this video out on my 13" 4GB Air and it plays fine with no lag or stuttering in Chrome. CPU shows around 20-30% utilization.

WiseDuck
Mar 16, 2011, 03:25 PM
Base 11" model here. No dropped frames, no lag. 30% cpu usage!

any try a 1080P mkv file to see if it is viewable in VLC.

I tried a 9gb 1080p Blu-ray rip of Sherlock Holmes earlier today. Viewed it on an external display too, extended desktop.

No lag whatsoever, about 50-60% CPU usage with VLC player. (Actually, it said 100-120%, but in OSX the percentage goes all the way up to 200% for some reason. So it only used a bit over half of the CPU.)

Hellhammer
Mar 16, 2011, 03:36 PM
Just tried that on my 1.86GHz 13". Plays without any issues. OP, is your Flash Player up-to-date? Try installing the latest version and then reboot and give it another try. Also, make sure your Safari is up-to-date.

i was watching youtube last night and after about 10 minutes my fans started kicking in really loud.
is this usual or is somethhing wrong??

That is pretty normal. Happens to me too.

No lag whatsoever, about 50-60% CPU usage with VLC player. (Actually, it said 100-120%, but in OSX the percentage goes all the way up to 200% for some reason. So it only used a bit over half of the CPU.)

That is because your CPU has two cores. In Activity Monitor, it reports the processes per CPU core so 100% usage means one core is maxed out. With e.g. 12-core Mac Pro, the maximum CPU usage is 2400% (Hyper-Threading; each core supports two threads).

Mike84
Mar 16, 2011, 03:45 PM
try this one
http://www.youtube.com/watch?v=4N2YWRJ-ppo
does it lagg as well?

I tried this one and it did not lag. Not sure why.

Nachos
Mar 16, 2011, 03:52 PM
then i might just be the video that's a little ****ed up ;)

Consultant
Mar 16, 2011, 04:22 PM
Uninstall your Flash, and install latest "stable" version (10.2.152.33 as of now), which has GPU acceleration.

fatlardo
Mar 17, 2011, 12:08 AM
I have the 11 inch with 2gb ram and played it perfectly fine without any stutter what so ever. I just go this and didn't try out 1080p vids from youtube till now.

joehahn
Mar 17, 2011, 12:27 AM
why bother watching something in 1080p on a screen that doesn't even support that resolution?

Cerano
Mar 17, 2011, 02:16 AM
guys im watching it now on my 11.6

1080p no lag for both latest flash, safari

Hellhammer
Mar 17, 2011, 09:30 AM
why bother watching something in 1080p on a screen that doesn't even support that resolution?

Because 720p is less than the native resolution of 13" MBA.

striker33
Mar 17, 2011, 09:45 AM
I have seen on this forum a few people mention that they have watched 1080p videos on youtube, so I decided to try it.

I tried to watch this one:

http://www.youtube.com/watch?v=uA378g_gD1I

On both chrome and safari(with the most up to date flash) and it lags. Does anyone know why this is happening? Does it happen to you? I have hardware acceleration on, but it is not smooth at all and it lags.

I found that with my 13" MBP from last year that any for of HD flash video caused slowdown so that it was unwatchable.

A quick download of AdBlocker Plus fixes everything, as it blocks the flash ads on the website, freeing up resources.