PDA

View Full Version : Headless Mac...d'oh!


mus0r
May 22, 2005, 03:55 PM
Well, i got my G3, but it's got Apple's ancient video connector on it and I can't hook a monitor up to it yet. Is there any way I can manage it with the monitor?

I realize there's software to do that, but I imagine you have to install it on the machine you want to manage; that's not going to work. I tried firewire disk mode, but remembered that the Mac is using OS 9. I tried attaching it to the network, but for whatever reason, the OS isn't getting the DHCP-assigned IP. I don't know much about 9; does it require you to tell it that DHCP is assigning addresses?

I did order the adapter, but I don't know when it's going to arrive. Any suggestions would be great.

Jo-Kun
May 22, 2005, 06:28 PM
what ancient video connector?? we're talking about the B&W G3 450 here??

as far as I remember my old B&W G3 came with VGA... quite common in computer land?
if it was a beige G3 that would be the bigger old apple connector,

and there are adaptors for everything... ADC -> DVI -> VGA -> ADC
Old Apple -> VGA -> Old Apple

so I really don't see your problem... just get the appropriate adaptor or borrow some screen with VGA (because as far as I know thats the ancient connector you talk about) hook it up to configure Remote desktop & than you can manage it from the other computer later on...

and yes in OS9 you had to tell your Ethernet what it had to do & if later in the process (I remember this happening with my camera) the preferences don't get corrupted or even better 'lost' it should be fine later on & you can acces it on your network (its faster than remote desktop and much easier in use (just see it as a fileserver or somthing like that, logon and do whatever you like...)

mus0r
May 22, 2005, 06:35 PM
what ancient video connector?? we're talking about the B&W G3 450 here??

as far as I remember my old B&W G3 came with VGA... quite common in computer land?
if it was a beige G3 that would be the bigger old apple connector...

Yes, the bigger old Apple connector. I realize that the B&W *shipped* with VGA video, however, the one I got on eBay did *not* have it. Very much to my dismay..

I was just wanting to make sure the thing is ok before I leave feedback or anything, which I can't do with this video card's connector.

Jo-Kun
May 22, 2005, 06:41 PM
the one I got on eBay did *not* have it.

why o why do people have to do things like this... whats the use... maybe he had an old display to connect? well I have a 20" display with the big connector as main screen for my G5... ok I have 2 adaptors in between...

probably he just build this mac with different pieces he had around since its all PCI based so old PCI cards will work

did it come with SCSI? because that was allso standard on the B&W... but mine didn't have that when I got it from eBay...

mine had no ram & was advertised as being fully working (wich it did when I plugged my ram into it...)

eBay is such a scam sometimes...

ask this guy to pay for the adaptor (unless this 'change' was mentioned in the auction...)

mus0r
May 22, 2005, 08:29 PM
Well, being that I've never owned a SCSI drive, I'm not sure what the connector would look like. However, there is a second PCI card with a very slender connector. I guess it would be SCSI :confused:

Anywho, as far as telling them to pay for the adapter, I doubt it. I already fired off an angry email regard the description of its condition. They said it was good condition but had light scratches; it also had a *large* piece of plastic missing from the bottom front handle. I still haven't gotten a reply... :mad:

yellow
May 22, 2005, 09:49 PM
Handle?

What?

That means it's a B&W G3.. It should have come with an ATI Rage card w/ VGA port.

mus0r
May 23, 2005, 12:43 AM
Handle?

What?

That means it's a B&W G3.. It should have come with an ATI Rage card w/ VGA port.

Yeah...should have...but didn't. I'm not going to complain about that too much. Their price was $50 cheaper than everyone else's, so i don't mind spending a few dollars on a new card.

CanadaRAM
May 23, 2005, 01:07 AM
did it come with SCSI? because that was allso standard on the B&W... but mine didn't have that when I got it from eBay...
Nope, only certain upper models of the B&W had SCSI. Most didn't.


You should be able to find a "MacSync" adaptor for $10 or less at a local Mac shop.

Jo-Kun
May 23, 2005, 03:19 AM
Yeah...should have...but didn't. I'm not going to complain about that too much. Their price was $50 cheaper than everyone else's, so i don't mind spending a few dollars on a new card.


if you don't mind me being curious, what did you pay for it? $50 of is nice but it depends on how much options you lose

they put in a non b&w G3 video card... so what else did you 'not' get

what are the specs? B&W G3 450 HDD:? RAM:? OPTICAL DRIVE:? ZIP:?

by the time my B&W G3 was sold by me I changed a lot of things

it was a B&W G3 300Mhz with no ram 6GB HDD and CD-Rom running OS8.6

I sold it running OSX 10.2.x & OS 9.2.2 with 768Mb Ram 20GB HDD & 16GB HDD (mounted in the zip-bay) and with 48x CD-R/RW drive built-in, Apple 17" monitor (the beige with the big connector) new pro keyboard & mouse

so the one that bought it had a good deal out of it (and I didn't lose money because the only extra thing I had to buy was the CD-R/RW drive and 512Mb ram wich was quite cheap as was the G3 & used it myself for one year as music 'station' and they gave me a brand new 30GB iPod -top of the range at that time- in exchange for the B&W ;-))

mus0r
May 23, 2005, 10:35 AM
if you don't mind me being curious, what did you pay for it? $50 of is nice but it depends on how much options you lose

they put in a non b&w G3 video card... so what else did you 'not' get

what are the specs? B&W G3 450 HDD:? RAM:? OPTICAL DRIVE:? ZIP:?

It was a B&W 450, 9GB HDD, 128MB RAM, SCSI (I looked on that card and it said), non-B&W gfx card, and a plan CD-ROM.

The RAM was fine, because I have 5 128 meg laying around. The HDD is fine, because I'm prolly going to put a SATA controller in it anyway. SCSI is ok but I'm not going to pay SCSI prices, so it'll more than likely get pulled and eBayed. The CD-ROM is fine, because I plan to use an external DVD-RW for my DVD recording and playback.

mus0r
May 23, 2005, 10:35 AM
Nope, only certain upper models of the B&W had SCSI. Most didn't.


You should be able to find a "MacSync" adaptor for $10 or less at a local Mac shop.

I found the adapter for $3 on eBay :D Now, I just have to wait... :(