PDA

View Full Version : Clean ML Install (But Keep Apps?)




StuMcBill
Jul 17, 2012, 02:16 PM
OK, this might seem like a strange sort of question, but hear me out.

I am planning on upgrading to ML when it is released on my rMBP, however, I would like to do a clean install, which I would then back up with Carbon Copy Cloner, so I have a fresh install cloned, but I would then like to restore all my apps I have installed on Lion.

I am new to upgrading Mac's so I don't know what the options are?

Would the following work?

1. Backup my Current Configuration (Lion & all apps) with Carbon Copy Cloner.
2. Perform fresh install of Mountain Lion.
3. Backup Fresh Mountain Lion installation with Carbon Copy Cloner.
4. Restore Lion Clone (from Step 1).
5. Upgrade Lion to Mountain Lion.

If so, when I tried to restore my Lion Clone (Step 4), can I do this while booted in Mountain Lion, or would I need to boot from an external drive?

I hope this makes some sort of sense?

Stewart



Lance-AR
Jul 17, 2012, 02:35 PM
Is the end result you are looking for an upgraded lion to mountain lion with a clone of a fresh ML install or a fresh install of ML with your apps from Lion? I don't think the latter is possible.

StuMcBill
Jul 17, 2012, 02:41 PM
Is the end result you are looking for an upgraded lion to mountain lion with a clone of a fresh ML install or a fresh install of ML with your apps from Lion? I don't think the latter is possible.

In the end I want a Copy of a fresh Mountain Lion install, and also an Upgraded version of my Lion install with all my apps intact - as my Main Install?

Stewart

SnowLeopard2008
Jul 17, 2012, 02:41 PM
Buying a Mac is supposed to simplify things. Use CCC once with your Lion install. Do a fresh install of ML. If things do work out and you need to go to backup, then restore the Lion clone.

If you need a fresh ML, just save the download from MAS onto an external and create an install disc from it like many people have done with Lion. Correct me if I'm wrong, you won't lose/gain any significant amount of time by restoring a fresh ML over using an install disc.

StuMcBill
Jul 17, 2012, 02:44 PM
Buying a Mac is supposed to simplify things. Use CCC once with your Lion install. Do a fresh install of ML. If things do work out and you need to go to backup, then restore the Lion clone.

True - that could work also!

Cheers

Stewart