PDA

View Full Version : Camera failed error on Samsung galaxy s3. Any solution?




gaiao
Apr 20, 2013, 04:48 PM
I keep getting this message when I try to use the camera : "error camera failed". Then I have to restart my phone in order for the camera to work again. It doesn't happen all the time but it's very annoying when it does.... I did some research and this seems a common problem in android phones but I didn't find a fix. Has anyone here had this problem? Were you able to fix it?
I even did a factory reset but the problem persists...

My phone is a Samsung galaxy s3 (international version).

Thanks!



adder7712
Apr 20, 2013, 09:14 PM
Try a battery pull while the phone is powered up.

gaiao
Apr 20, 2013, 09:39 PM
Try a battery pull while the phone is powered up.
I will try it next time! I read it may be some app interfering with the camera... but not sure which one...

Well. Thanks anyway!!!! :)

Explicitic
Apr 20, 2013, 09:55 PM
Have you done any modding to the phone? Things like flashing a new kernel or ROM can break stuff like this. Otherwise, just try uninstalling any apps you've installed recently.

If you are on the stock ROM, go flash something better...goodness...stock ROMs scare me....

gaiao
Apr 20, 2013, 10:16 PM
I never did any modification on the phone... I'm always afraid of doing something wrong with it or bringing more bugs into it... I will try to uninstall some apps that use the camera and see what happens.

adder7712
Apr 20, 2013, 10:31 PM
I never did any modification on the phone... I'm always afraid of doing something wrong with it or bringing more bugs into it... I will try to uninstall some apps that use the camera and see what happens.

If persists after a full reset then an App isn't interfering.

Is it still under warranty? If it is, take it back to Samsung or your carrier.

gaiao
Apr 20, 2013, 11:02 PM
If persists after a full reset then an App isn't interfering.

Is it still under warranty? If it is, take it back to Samsung or your carrier.

It is still under warranty... but the weird thing is: it doesn't happen all the time.... and just restarting the phone fixes it... so I was thinking it could be a software problem...

0dev
Apr 21, 2013, 05:02 AM
I had a similar problem on my HTC, the camera would fail sometimes and restarting would fix it. I found this problem persisted on multiple ROMs and after factory resets so it was certainly down to the hardware. My HTC had a plethora of problems...

Anyway, try a factory reset. If the issue persists, you know it's the same as my issue and it's a hardware fault. Since you're still under warranty just get it swapped out or repaired.

MacRumorUser
Apr 21, 2013, 05:14 AM
Have you tried a different camera application such as camera+ or the basic jellybean camera software and see if the image persists in those too.

If they work its not hardware it's software. If they fail to initialize too, then it's hardware and go get a warranty replacement / repair :)

gaiao
Apr 21, 2013, 07:40 AM
I tried other camera applications and had the same problem.
Well I'm going to contact samsung.


Thanks everyone!

MacRumorUser
Apr 21, 2013, 08:00 AM
I tried other camera applications and had the same problem.
Well I'm going to contact samsung.


Thanks everyone!

Yep has to be hardware so. Good luck, hope its replaced quick smart for you. :)

tarambana
Jul 1, 2013, 11:00 PM
hi there, i have the same problem.... someone has been able to fix it? :confused:

gaiao
Jul 2, 2013, 03:56 PM
Mine was fixed after I disabled Location and Google Search (inside Location services). So, its not a hardware problem... Its been more than a month without having this bug.

lajollabub
Jul 27, 2013, 09:35 AM
it started for me when I loaded ooVoo I uninstalled it and everything returned to normal with the camera. I did NOT even have to restart the phone.

fossettAV
Aug 16, 2013, 03:11 PM
My camera still does not work ive tried a battery pull and a factory reset. What can i do.

fossettAV
Aug 16, 2013, 03:32 PM
It says inserted sd card:change storage location to sd card, how do I do that.

Southernboyj
Aug 16, 2013, 03:34 PM
I keep getting this message when I try to use the camera : "error camera failed". Then I have to restart my phone in order for the camera to work again. It doesn't happen all the time but it's very annoying when it does.... I did some research and this seems a common problem in android phones but I didn't find a fix. Has anyone here had this problem? Were you able to fix it?
I even did a factory reset but the problem persists...

My phone is a Samsung galaxy s3 (international version).

Thanks!

I had this exact same issue on my HTC One. I was using a custom ROM though.