PDA

View Full Version : 2013 air AC wifi slower then N Wifi




Porkaysi
Jul 31, 2013, 12:29 AM
i have a new 2013 macbook air and a new airport time capsule, i got it for of course the AC speed and i need a mass storage hard drive. my macbook air tops out at 30 mbps give or take on a speediest.net test no matter what i do. Both my HTC one and Nexus 7 get in the low 40 Mbps range when i perform the same exact test from the same server. i am aware of a file transfer issue with Mac OS and AC wifi but to my knowledge there was not an issue with internet speeds??



1BadMac
Jul 31, 2013, 06:01 AM
What is your connection speed to the access point when you are noticing the slowdown? Click on the wifi icon in the upper right while holding down the "OPTION" key. Report back on what you see in the additional details for your AP.

I am using a network with (2) x the new Airport Extremes connected (extended) via ethernet with one acting as the router. So I get 867mpbs connections when very close to each AP, going down to as low as 351mbps when I move to other rooms.

Comcast speediest results typically in the 50-55mbps / 10mbps uL range.

kodeman53
Jul 31, 2013, 06:16 AM
i have a new 2013 macbook air and a new airport time capsule, i got it for of course the AC speed and i need a mass storage hard drive. my macbook air tops out at 30 mbps give or take on a speediest.net test no matter what i do. Both my HTC one and Nexus 7 get in the low 40 Mbps range when i perform the same exact test from the same server. i am aware of a file transfer issue with Mac OS and AC wifi but to my knowledge there was not an issue with internet speeds??

You need to test the speed of the connection to the Airport, not your connection to your ISP, which is irrelevant.

Porkaysi
Jul 31, 2013, 08:21 AM
What is your connection speed to the access point when you are noticing the slowdown? Click on the wifi icon in the upper right while holding down the "OPTION" key. Report back on what you see in the additional details for your AP.

I am using a network with (2) x the new Airport Extremes connected (extended) via ethernet with one acting as the router. So I get 867mpbs connections when very close to each AP, going down to as low as 351mbps when I move to other rooms.

Comcast speediest results typically in the 50-55mbps / 10mbps uL range.

my connection is AC on 5gig band, transmit rate is 234. but i can be right next to the airport, its in my room and speed do not change maybe by a mb or so.


You need to test the speed of the connection to the Airport, not your connection to your ISP, which is irrelevant.

when i ran my connection test from the modem it self i got a high 30's during same test. that was about 10 days ago so i will re run when i have time to double check and confirm.

Enrico
Jul 31, 2013, 11:48 AM
How is coverage on the new AC versus the old one?

kodeman53
Jul 31, 2013, 12:15 PM
when i ran my connection test from the modem it self i got a high 30's during same test. that was about 10 days ago so i will re run when i have time to double check and confirm.

When you display your WiFi card, probably en0, in the Network Utility, what is the Link Speed?

On my 2012 MBA it is 300 Mbit/s.

1BadMac
Aug 1, 2013, 06:29 AM
When you display your WiFi card, probably en0, in the Network Utility, what is the Link Speed?

On my 2012 MBA it is 300 Mbit/s.

Same thing as holding "Option" while clicking on the wifi icon. 2012 will show a max of 300 since it's MIMO 2x2 (two antenna) in 5gzh. MBA 2013 is also 2x2, but has the 802.11ac standard. Op mentioned 234. I get 867 when right by my AE.

Jazwire
Aug 3, 2013, 05:11 AM
234 even when you are close? dang, you must have a problem with either the TC or the laptop.

When I am in the same room as mine, i get 867.

And I get nearly 100% of my 100/5 Cable Speed.

kodeman53
Aug 3, 2013, 11:03 AM
Same thing as holding "Option" while clicking on the wifi icon.

No, it doesn't. It does not show the link speed.

Weaselboy
Aug 3, 2013, 11:32 AM
When you display your WiFi card, probably en0, in the Network Utility, what is the Link Speed?

On my 2012 MBA it is 300 Mbit/s.

My 2013 MBA with the AC TC shows 1Gbit/s there.

234 even when you are close? dang, you must have a problem with either the TC or the laptop.

When I am in the same room as mine, i get 867.

And I get nearly 100% of my 100/5 Cable Speed.

Agreed. With my TC in the next room about ten feet away with a wall between me, I see 867 transmit rate. Something is wrong with OP's setup.

i have a new 2013 macbook air and a new airport time capsule, i got it for of course the AC speed and i need a mass storage hard drive. my macbook air tops out at 30 mbps give or take on a speediest.net test no matter what i do. Both my HTC one and Nexus 7 get in the low 40 Mbps range when i perform the same exact test from the same server. i am aware of a file transfer issue with Mac OS and AC wifi but to my knowledge there was not an issue with internet speeds??

If you are referring to this issue reported by Ars (http://arstechnica.com/apple/2013/06/os-x-is-holding-back-the-2013-macbook-airs-802-11ac-wi-fi-speeds/) and others, it is a problem with the OS X network stack and it would impact Internet speeds also if you were on a fast enough connection, but you are nowhere close to the limits mentioned in the article, so that is not your problem.

The Ars article reports maxing at about 21MB/s (or 168Mb/s), so you are far from that limit at your 40Mbps. If I transfer a large DMG over AC to my TC drive I see the same ~21MB/s reported by Ars.

What do you get if you copy a large file direct to the TC drive?

Astroboy907
Aug 3, 2013, 11:35 AM
i have a new 2013 macbook air and a new airport time capsule, i got it for of course the AC speed and i need a mass storage hard drive. my macbook air tops out at 30 mbps give or take on a speediest.net test no matter what i do. Both my HTC one and Nexus 7 get in the low 40 Mbps range when i perform the same exact test from the same server. i am aware of a file transfer issue with Mac OS and AC wifi but to my knowledge there was not an issue with internet speeds??

You.... have a much better internet connection than do I. Living with a 5mbps downlink is hard, man!

Ronnoco
Aug 3, 2013, 12:25 PM
Same thing as holding "Option" while clicking on the wifi icon. 2012 will show a max of 300 since it's MIMO 2x2 (two antenna) in 5gzh. MBA 2013 is also 2x2, but has the 802.11ac standard. Op mentioned 234. I get 867 when right by my AE.

I get 867 as well about 5 to 7 feet from the AEBS