PDA

View Full Version : Java 1.5.0




d_leet
Jan 4, 2006, 10:36 PM
OK I've searched this forum and apple's site on how to get Java 1.5 working and no matter what I can't get it to be the default java version used. Can someone please tell me what to do? Thank you very much.



bousozoku
Jan 4, 2006, 10:54 PM
Other than changing it in Java Preferences within /Applications/Utilities/Java, I don't know. Some applications I've tried won't use it, for whatever reason.

d_leet
Jan 4, 2006, 11:03 PM
Other than changing it in Java Preferences within /Applications/Utilities/Java, I don't know. Some applications I've tried won't use it, for whatever reason.

I just tried that and that doesn't work either, I can't even compile this simple hello world program.

therevolution
Jan 4, 2006, 11:32 PM
You're doing this at the command line, right? Here's what I did. I see the Java 5 executables at

/System/Library/Frameworks/JavaVM.framework/Versions/1.5/Commands/

You could make an alias by editing your .bash_profile (located in your home directory; if it's not there, just create it) to include the following:

alias java5="/System/Library/Frameworks/JavaVM.framework/Versions/1.5/Commands/java"
alias javac5="/System/Library/Frameworks/JavaVM.framework/Versions/1.5/Commands/javac"

After closing and reopening your open Terminal window (or typing "source ~/.bash_profile"), you could then type:

javac5 HelloWorld.java
java5 HelloWorld

If you don't like typing that extra "5" at the end, you can have the alias simply be "java" instead of "java5" - I just prefer not to override the default, but I don't think there's any harm in doing so. You can always go back to the way it was before by removing those lines from .bash_profile.

You could also skip my instructions and read over this very informative article: http://forums.macosxhints.com/showthread.php?t=47531.

Hope this helps!

d_leet
Jan 4, 2006, 11:46 PM
Awesome, thank you very much that worked perfectly, and is exactly what I wanted because I was starting to wonder if I could do something like that in order to get this working. Thank you all very much.