PDA

View Full Version : Getting text to line up properly INDESIGN




Sdashiki
Feb 16, 2006, 09:12 AM
I friggen hate doing layout on a columned article.

For instance:

41035

Why the hell doesnt my text line up properly whenever its in a column? Even with the image removed, the text just isnt lined up.

How do I tweak the text settings so they DO line up, where is this magical button I am missing?

thanks!



tobefirst
Feb 16, 2006, 10:00 AM
I *think* the easy option would be to align to baseline grid. You can do this in the paragraph palette. Let me know if this solves your problem.

Sdashiki
Feb 16, 2006, 10:03 AM
I *think* the easy option would be to align to baseline grid. You can do this in the paragraph palette. Let me know if this solves your problem.

doing that makes everything way too spaced out. and when I try to set a custom baseline, it does nothing different from what I was trying to do before.

you would think this would be a simple thing, since you would want columned text to line up wouldnt you?

tobefirst
Feb 16, 2006, 10:17 AM
Do you have any extra spacing assigned at the end of your paragraphs by any chance?

Also, make sure your leading is uniform throughout the section...

(I'm trying to think of everything...)

Sdashiki
Feb 16, 2006, 10:24 AM
Do you have any extra spacing assigned at the end of your paragraphs by any chance?

Also, make sure your leading is uniform throughout the section...

(I'm trying to think of everything...)

i got it, custom baseline and a bunch of tweaking the leading etc to get it to look right.

finally, thank you for pointing me in the right direction, i was being stupid.

tobefirst
Feb 16, 2006, 10:28 AM
We all have our moments. (: Glad I could point you in the right direction.

Orlando Furioso
Feb 17, 2006, 03:52 AM
hmmm, problem solved?

Well, I suppose my solution would have been too rough an approach anyway.

http://www.angelfire.com/ny/yojo/images/Whip.gif

mouchoir
Feb 17, 2006, 10:26 AM
:o

tobefirst
Feb 17, 2006, 11:09 AM
There is a much easier way, which is locking it to the baseline grid. This way the text automatically lines up without the need of rules or tweaking.

http://forums.macrumors.com/attachment.php?attachmentid=41099&stc=1&d=1140192611

Ummmm....did you miss my post above? *confused*

mouchoir
Feb 18, 2006, 03:04 AM
Ummmm....did you miss my post above? *confused*

Doh! Sorry! Have no idea how I missed that :o