PDA

View Full Version : De-interlace




/dev/toaster
Apr 26, 2007, 01:01 PM
Well, after spending months encoding my DVDs (I have a ton of TV shows) I found that more then half of my videos were encoded interlaced. So, the big question is ... is it possible to de-interlace them after the fact ? I would really rather not go back and re-encode all of them.

I tried searching around, and haven't found anything out there to re-encode it without interlacing. I would prefer a CLI, this way I can write a script to run through all the videos at night or what not.

Any suggestions ?



clevin
Apr 26, 2007, 01:07 PM
i might be wrong, but my guess is no. sorry

sandman42
Apr 26, 2007, 01:09 PM
You might try one of the video encoders available, such as MPEG Streamclip (free) or VisualHub (shareware). Might be able to re-code your existing rips and de-interlace them (e.g. to 720p). Not sure what the quality would be, or how much faster this would be (if any) than re-encoding from the original.

clevin
Apr 26, 2007, 01:13 PM
You might try one of the video encoders available, such as MPEG Streamclip (free) or VisualHub (shareware). Might be able to re-code your existing rips and de-interlace them (e.g. to 720p). Not sure what the quality would be, or how much faster this would be (if any) than re-encoding from the original.

see, thats the thing, I can think of no reason why these trancoding apps will be able to distinguish if your video has been encoded before. so these kind of re-encoding, IMHO, will only reduce the quality rather than improved it.

sandman42
Apr 26, 2007, 01:40 PM
see, thats the thing, I can think of no reason why these trancoding apps will be able to distinguish if your video has been encoded before. so these kind of re-encoding, IMHO, will only reduce the quality rather than improved it.

Maybe, but it's worth a try. If you don't change the resolution (if it's already at 1280x720, for example), the results might not be too bad. Or they may be so poor that re-encoding (re-ripping) is the only way.

The app just takes what you give it (regardless of what the original source may have been), and makes whatever you tell it too. I've used Streamclip a lot, and it works well with many different file types. When you create your output file you get a few de-interlacing options, and then there's 'make progressive' which trumps them all. I think it may be able to produce an acceptable quality progressive file from an existing interlaced rip. Don't know though, haven't tried.

In the end, it's probably worth trying, then deciding if what the best trade off is for quality vs. encoding time vs. ease of use, etc.

live4ever
Apr 26, 2007, 02:54 PM
You will have to re-encode either way so you might as well start back at the original source.

gnasher729
Apr 26, 2007, 04:18 PM
Well, after spending months encoding my DVDs (I have a ton of TV shows) I found that more then half of my videos were encoded interlaced. So, the big question is ... is it possible to de-interlace them after the fact ? I would really rather not go back and re-encode all of them.

I tried searching around, and haven't found anything out there to re-encode it without interlacing. I would prefer a CLI, this way I can write a script to run through all the videos at night or what not.

Any suggestions ?

Get the new version of Handbrake, check the "Anamorphic" and "Deinterlacing" options in the "Picture Settings" dialog.

"Anamorphic" should be turned on for all DVDs unless you want to play them on an iPod. For "Deinterlacing" go through the ten or so pictures that the dialog shows and check if any of them has the typical "Mouseteeth". Only turn deinterlacing on for DVDs that need it.

bmb012
Apr 26, 2007, 04:31 PM
Can't you just go into Quicktime, window, show movie properties, click on video track, and check all those boxes over to the right?

/dev/toaster
Apr 26, 2007, 06:48 PM
I guess I should go back and re-encode them all. I have gotten it down to a science so it shouldn't be so bad the 2nd time around.

I was mostly looking for an easy way out, but I don't want to degrade the quality anymore. I encoded everything before my AppleTV and before my HD TV. Some of it looked great at SD, but looks like crap on a 61" 1080p set.

bmb012
Apr 26, 2007, 07:24 PM
Would something like this help...?

http://www.macupdate.com/info.php/id/13069

clevin
Apr 26, 2007, 08:55 PM
Would something like this help...?

http://www.macupdate.com/info.php/id/13069

looks very interesting, op can try it out, not sure how it works, not sure about quality, not sure about time consumption. but very interesting.