Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iOS > iOS 5 and earlier

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old May 5, 2012, 10:02 AM   #1
newdeal
macrumors 68000
 
Join Date: Oct 2009
Push email problems with 5.1?

I am having some serious issues with push on 5.1. Doesn't matter if I am on wifi or cell network push is not working properly. I have tried resetting network settings and restarting the phone and force closing mail and deleting my account and re entering it and nOthing seems to work. Occasionally it will push but the majority of the time it does not. Doesn't seem to be as bad on my new iPad as it is on the iPhone. I have tried a 4 and a 4s and both are hit or miss. My 4s came with 5.1 and I have no way to dOwngrade it but this is very frusterating. I can't get push with iCloud or gmail or hotmail (both as exchange) and the settings are the same as on my iPad which works much better. Any suggestions?
newdeal is offline   0 Reply With Quote
Old May 5, 2012, 10:07 AM   #2
Macman45
macrumors G5
 
Macman45's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Somewhere Back In The Long Ago
What mail service are you using? Imap or POP? My Gmail works fine on my 4S and iPad....I have 3 email addresses using that service, and a couple on the @me cloud service....That one doesn't work all the time, but as I only use it for unimportant mail it makes little difference.

If your imap port settings are correct, try changing the the timing on each device. If that improves reliability, then shorten the push time....Mine is set to every 15 minutes, but try 30 at first...Easy to test by sending yourself a mail to each address...Then shorten to 15 if that works for you.
__________________
..That's All Folks
Macman45 is offline   0 Reply With Quote
Old May 5, 2012, 05:45 PM   #3
newdeal
Thread Starter
macrumors 68000
 
Join Date: Oct 2009
The fetch interval has nothing to do with push. It should be instant but it isn't for me. I have tried iCloud gmail and hotmail and none work properly
newdeal is offline   0 Reply With Quote
Old May 5, 2012, 05:53 PM   #4
ajvizzgamer101
macrumors 6502a
 
Join Date: Mar 2008
Location: United States
Same problem... Does it to my iPad and iPhone all the time. Force quit the mail app and turn the mail toggle off in the settings for a few minutes and then back on... works for me but it's only a temp solution though, so don't get to frustrated if it happens again.
__________________
500GB Macbook Pro 2007 (OS X Mountain Lion)
16GB iPhone 4 (iOS 6)
16GB iPhone 5 (iOS 6)
32GB iPad 2 (iOS 6)
ajvizzgamer101 is offline   0 Reply With Quote
Old May 5, 2012, 05:59 PM   #5
FlatlinerG
macrumors 6502a
 
FlatlinerG's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Ontario, Canada
Be sure to check Settings>Mail, Contacts, Calendars>Fetch New Data>Advanced, that each account is actually set to push.

Most people tend to overlook this section as they just don't go to advanced because they set push to on.
__________________
Late 2011 MBP 13"
2TB Time Capsule, 2nd Gen AppleTV
16GB Black iPhone 5, 32GB Black iPad 2
...and many more.
FlatlinerG is offline   0 Reply With Quote
Old May 5, 2012, 07:54 PM   #6
newdeal
Thread Starter
macrumors 68000
 
Join Date: Oct 2009
Yes all the settings are correct. My iPad isn't as bad it seems to push to the iPad most of the time with the same settings but the iPhone really won't push at all.
newdeal is offline   0 Reply With Quote
Old May 5, 2012, 07:58 PM   #7
Electric turd
macrumors member
 
Join Date: Mar 2011
Quote:
Originally Posted by Macman45 View Post
If your imap port settings are correct, try changing the the timing on each device. If that improves reliability, then shorten the push time....Mine is set to every 15 minutes, but try 30 at first...Easy to test by sending yourself a mail to each address...Then shorten to 15 if that works for you.
What you are describing isnt push mail. You are talking about fetch.....2 diff things
__________________
13" MacBook aluminum 2.4 (late 2008), 32gb Iphone 4, 16gb iPad 2
Electric turd is offline   0 Reply With Quote
Old May 5, 2012, 08:03 PM   #8
newdeal
Thread Starter
macrumors 68000
 
Join Date: Oct 2009
Killing mail seems to allow the push to work but once it restarts push stops again so I have to kill it each time
newdeal is offline   0 Reply With Quote
Old May 6, 2012, 06:49 AM   #9
caccamolle
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2005
push is broken. It's been broken for many months. Everyone knows it.

And Apple is not even acknowledging this huge problem.
caccamolle is offline   1 Reply With Quote
Old May 6, 2012, 07:18 AM   #10
FlatlinerG
macrumors 6502a
 
FlatlinerG's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Ontario, Canada
Quote:
Originally Posted by caccamolle View Post
push is broken. It's been broken for many months. Everyone knows it.

And Apple is not even acknowledging this huge problem.
Push is not broken. If it were broken, it wouldn't work for anyone. Push works flawlessly on my iPhone running 5.1.


OP, I'd try a reset all settings and if that doesn't work restore it as a new device and manually sync your content back to it but test it just after the restore. Avoid the backups.
__________________
Late 2011 MBP 13"
2TB Time Capsule, 2nd Gen AppleTV
16GB Black iPhone 5, 32GB Black iPad 2
...and many more.
FlatlinerG is offline   1 Reply With Quote
Old May 6, 2012, 08:54 AM   #11
newdeal
Thread Starter
macrumors 68000
 
Join Date: Oct 2009
...

well it definitely isn't working for me on my iPhone. The new iPad is pretty good with the same settings and the same wifi network. the new iPhone I just got the other day unlocked and before that I had a iPhone 4 on 5.1 that experienced the same issue
newdeal is offline   0 Reply With Quote
Old May 6, 2012, 09:21 AM   #12
wayneholbrook
macrumors regular
 
Join Date: Mar 2010
Location: Miami Florida
What you have been discussing has happened to me for several months. I have two iPhone 4S's and iPad 3. It happens on all devices now and again. Not all the time but every device of mine experiences it. For example, I will look at the device and it will show no new mail, but as soon as I open mail, Bam! Then I get like 15 pieces of mail all at once.

People who don't rely on email that much maybe for personal use don't even notice, but when you depend on it for work then you notice it immediately. This has been on ongoing issue for sometime. I use to think it was the carrier but not when it happens on wifi as well. At least your not alone in this issue.

And yes, I am talking about push not fetch. I know the difference.
wayneholbrook is offline   1 Reply With Quote
Old May 6, 2012, 01:24 PM   #13
TLewis
macrumors 65816
 
Join Date: Sep 2007
Location: left coast, US
Quote:
Originally Posted by wayneholbrook View Post
And yes, I am talking about push not fetch. I know the difference.
Push is largely dependent upon your email provider.

For example, I've found gmail to be amazingly responsive with push, as long as you're using the google sync (microsoft exchange) interface, and not the gmail interface (which doesn't have push, only fetch). Messages often get pushed to my iOS devices within 10-20 seconds of being sent. However, other exchange-based interfaces can vary widely in how quickly messages get pushed (one test took around 7 minutes). This is also true of the other push email providers: hotmail, yahoo, and icloud.
TLewis is offline   0 Reply With Quote
Old May 6, 2012, 06:26 PM   #14
newdeal
Thread Starter
macrumors 68000
 
Join Date: Oct 2009
...

Had you read my post yu would see it sucks with three different providers equally. Also I restored to 5.1 as a new iPhone and the issue persists
newdeal is offline   -1 Reply With Quote
Old May 6, 2012, 07:33 PM   #15
scubus
macrumors member
 
Join Date: May 2001
Location: Orlando, FL
For what it is worth, I have the same issue with my .mac email. It never pushes... it only checks my email when I manually check (and often I end up with 20+ emails all at once).

Checked all my settings - still not working for me. It has been like this for weeks.
__________________
* Democracy: two wolves and a sheep voting on what's for lunch
* Liberty: a well armed sheep expressing his rights.
* Anarchy: a planet full of well-armed sheep who all claim to be expressing their 'rights'.
scubus is offline   0 Reply With Quote
Old May 7, 2012, 10:23 PM   #16
caccamolle
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2005
Quote:
Originally Posted by FlatlinerG View Post
Push is not broken. If it were broken, it wouldn't work for anyone. Push works flawlessly on my iPhone running 5.1.


OP, I'd try a reset all settings and if that doesn't work restore it as a new device and manually sync your content back to it but test it just after the restore. Avoid the backups.
take a trip to Apple discussion forum and meet reality.
caccamolle is offline   0 Reply With Quote
Old May 8, 2012, 05:04 AM   #17
FlatlinerG
macrumors 6502a
 
FlatlinerG's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Ontario, Canada
Quote:
Originally Posted by caccamolle View Post
take a trip to Apple discussion forum and meet reality.
Yes because every single person posts on an Apple discussion forum. What you read on the internet =/= reality. There are something like 25 million iOS 5 users. If you can get them to post that they are having legit push issues, not just because of incorrectly configured settings, come see me. Otherwise, you fail to understand that just because you are upset that push isn't working on your device doesn't mean that it's broken for everyone.
__________________
Late 2011 MBP 13"
2TB Time Capsule, 2nd Gen AppleTV
16GB Black iPhone 5, 32GB Black iPad 2
...and many more.
FlatlinerG is offline   1 Reply With Quote
Old May 8, 2012, 05:48 AM   #18
newdeal
Thread Starter
macrumors 68000
 
Join Date: Oct 2009
...

Well 5.1.1 didnt fix it and it still works fine on my ipad. Occassionally it will work on my phone but only when it is on 3g not over wifi (on the same network that my ipad gets pushed pretty well on)
newdeal is offline   0 Reply With Quote
Old May 9, 2012, 05:06 PM   #19
scubus
macrumors member
 
Join Date: May 2001
Location: Orlando, FL
Quote:
Originally Posted by newdeal View Post
Well 5.1.1 didnt fix it and it still works fine on my ipad. Occassionally it will work on my phone but only when it is on 3g not over wifi (on the same network that my ipad gets pushed pretty well on)
I updated to 5.1.1 and one of the first things that happened was a set of emails came via push. Interesting issue - but I don't have the answer. At least mine seems to be working. Best of luck to you
__________________
* Democracy: two wolves and a sheep voting on what's for lunch
* Liberty: a well armed sheep expressing his rights.
* Anarchy: a planet full of well-armed sheep who all claim to be expressing their 'rights'.
scubus is offline   0 Reply With Quote
Old May 10, 2012, 07:58 PM   #20
scubus
macrumors member
 
Join Date: May 2001
Location: Orlando, FL
Quote:
Originally Posted by FlatlinerG View Post
Yes because every single person posts on an Apple discussion forum. What you read on the internet =/= reality. There are something like 25 million iOS 5 users. If you can get them to post that they are having legit push issues, not just because of incorrectly configured settings, come see me. Otherwise, you fail to understand that just because you are upset that push isn't working on your device doesn't mean that it's broken for everyone.
Nobody said it was broken for everyone. And just because it works for you doesn't mean there aren't real issues for others.

Sadly, my push has stopped working again. And since I have changed no setting since yesterday when it was working, I suspect the problem isn't a setting.
__________________
* Democracy: two wolves and a sheep voting on what's for lunch
* Liberty: a well armed sheep expressing his rights.
* Anarchy: a planet full of well-armed sheep who all claim to be expressing their 'rights'.
scubus is offline   0 Reply With Quote
Old May 10, 2012, 08:23 PM   #21
Giuly
macrumors 68040
 
Giuly's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: That depends whether you ask for timezone, state of mind or GPS coordinates.
Let me take an educated guess: You're from Germany.
Giuly is offline   0 Reply With Quote
Old May 10, 2012, 08:24 PM   #22
scubus
macrumors member
 
Join Date: May 2001
Location: Orlando, FL
Quote:
Originally Posted by Giuly View Post
Let me take an educated guess: You're from Germany.
I don't think so, but that is exactly what my phone is doing. Hmmm....
__________________
* Democracy: two wolves and a sheep voting on what's for lunch
* Liberty: a well armed sheep expressing his rights.
* Anarchy: a planet full of well-armed sheep who all claim to be expressing their 'rights'.
scubus is offline   0 Reply With Quote
Old May 10, 2012, 10:00 PM   #23
twigman08
macrumors 6502
 
Join Date: Apr 2012
Push is working flawlessly on my game. It is pushed to the device almost instantly. I had a place send me an email, so I went to log onto it from my desktop and before I could even get logged on it was pushed to my phone. I'm running 5.1 also.

What accounts are you using? Gmail account doesn't support push, you must set it up via Microsoft Exchange to use push that way.
twigman08 is offline   0 Reply With Quote
Old May 11, 2012, 03:09 AM   #24
grinny11
macrumors member
 
Join Date: Aug 2008
I have a 4S, an iPad 2 and 3 and they all stop pushing email at some point.

I also had gmail and then switched to .me account. Still would stop pushing. My mom has a yahoo push account on her iPhone 4. It stops pushing mail too. You can close out the mail program but eventually it will stop again.


It's soooooo annoying.
grinny11 is offline   0 Reply With Quote
Old May 11, 2012, 06:00 AM   #25
wsc9005
macrumors regular
 
Join Date: Dec 2011
Location: Scotland, UK
Well.. Push service were never reliable on my iDevices ... I have an iPad 2, 3 and two iPhone 4s at home, email service and Facebook messages are suffering delays all the time, however, my lumia 800 and work phone blackberry 9900 works flawlessly with push email and push notifications from social apps.
wsc9005 is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iOS > iOS 5 and earlier

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:33 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC