Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Systems and Services > Windows, Linux & Others on the Mac

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Oct 27, 2012, 11:55 PM   #1
thepalestblue
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2012
Mac Pro Windows Install Hell!

So I've been going through hell all day trying to install this fresh Windows 8 System Builder DVD on a Mac Pro early 2008.

I should note a few things about my machine. My original optical drive recently kicked the bucket so I picked up a new sata drive and attached it to one of the extra two portals. I also replaced my original graphics card with the geforce gt 120 hooked up to a mini displayport cinema display. I also have an ssd as my primary drive. I'm running the latest mountain lion with all of the updates. I reset my SMC/PRAM and even in a silly attempt reinstalled mountain lion from scratch.

I started with the bootcamp assistant, setup a new partition, reboot and it goes to a grey screen and freezes. Nothing. I reboot and hold alt and see two dvd boot options, one "Windows" and one "EFI Boot". I select "Windows" and it immediately freezes. I reboot and select "EFI Boot" and it goes to a grey screen, then the apple logo forever, then strangely boots up to osx as normal.

Knowing the potential problems with the optical drives on the extra two sata ports, I rip the dvd to an iso using imgburn in my vm as I couldn't get a good iso out of disk utility. I modified bootcamp to enable the install a bootable usb which worked fine, but when I reboot, it freezes on the grey screen and goes nowhere. I reboot and hold alt for the bootscreen and it freezes as soon as I click the usb drive which also shows up as "efi boot" In a desperate attempt I made a small partition on my ssd and copied the install files over. Strangely it showed up in the boot list also as "efi boot" and when I selected it, it was a good old freeze just like the usb and dvd. I'm really at a loss here.

I also installed rEFIT but in what seems like a dark twist of humor my bluetooth keyboard doesn't work, so I'm not sure if there's any promise there. I strangely noticed that the dvd boot option didn't show up in rEFIT but the USB seemed to show up. I'm going to try to pick up a keyboard in the morning.

I also had the same problems with windows 7 so I know it's not a windows 8 thing. My only other thought is maybe it's something with my video card?

As you can imagine, any suggestions would be immensely appreciated!

Thanks.
thepalestblue is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 28, 2012, 12:48 PM   #2
thepalestblue
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2012
So I've taken a slightly different approach and installed Windows 8 onto a bootcamp partition using Parallels. The partition doesn't show up on the boot list when I hold down alt, but it does show up as a startup disk option, which I've tried to boot into, and it just goes to a black screen on hangs at the flashing cursor. No other ideas at the moment.
thepalestblue is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 4, 2012, 04:26 PM   #3
spinja
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2012
Any word on a solution to this? I was having the same problem
spinja is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 5, 2012, 10:37 AM   #4
thepalestblue
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2012
No solution yet. I've just resorted to using Parallels for now. I read somewhere that I might have to put an IDE DVD Drive back in order for everything to work. I'm going to try to find one online, but they're pretty sparse.
thepalestblue is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 5, 2012, 12:36 PM   #5
balamw
Moderator
 
balamw's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: New England, USA
Quote:
Originally Posted by thepalestblue View Post
No solution yet. I've just resorted to using Parallels for now. I read somewhere that I might have to put an IDE DVD Drive back in order for everything to work. I'm going to try to find one online, but they're pretty sparse.
How about a PATA<->SATA bridge?

e.g. http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16812232021

B
__________________
MBA (13" 1.7 GHz 128GB), UMBP (15" SD 2.8 GHz), UMB (13" 2.4 GHz), iMac (17" Yonah), 32GB iPad 3 WiFi+LTE, 64 GB iPad WiFi, 32 GB iPhone 5, Airport Extreme
balamw is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 5, 2012, 02:23 PM   #6
thepalestblue
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2012
Thanks, that looks like a good option. I'll report back once I have the drive connected to the IDE cable.
thepalestblue is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 6, 2012, 07:16 PM   #7
thepalestblue
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2012
I got the installer to work! I can't believe it but taking out the SATA DVD Drive and putting in an IDE DVD Drive worked! I hope this helps.
thepalestblue is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Systems and Services > Windows, Linux & Others on the Mac

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Clean Windows 8 install on new Mac Pro (late 2013) panofish Mac Basics and Help 4 Mar 7, 2014 09:29 PM
Mac Pro 1,1 Boots Windows, won't install Lion monokakata Mac Pro 29 Dec 13, 2013 12:47 AM
Mac Pro - After Clean Install Of Windows 7 64 Without BootCamp Falcon703549 Windows, Linux & Others on the Mac 15 Mar 18, 2013 01:06 PM
Download Windows 7 and Install on Mac Book Pro RMD68 Windows, Linux & Others on the Mac 2 Oct 22, 2012 11:58 PM
HELP - Mac Pro stuck in Windows Install Cycle Melbourne Park Mac Pro 12 Sep 21, 2012 05:28 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 09:32 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC