Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Systems and Services > Windows, Linux & Others on the Mac

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Oct 27, 2012, 11:55 PM   #1
thepalestblue
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2012
Mac Pro Windows Install Hell!

So I've been going through hell all day trying to install this fresh Windows 8 System Builder DVD on a Mac Pro early 2008.

I should note a few things about my machine. My original optical drive recently kicked the bucket so I picked up a new sata drive and attached it to one of the extra two portals. I also replaced my original graphics card with the geforce gt 120 hooked up to a mini displayport cinema display. I also have an ssd as my primary drive. I'm running the latest mountain lion with all of the updates. I reset my SMC/PRAM and even in a silly attempt reinstalled mountain lion from scratch.

I started with the bootcamp assistant, setup a new partition, reboot and it goes to a grey screen and freezes. Nothing. I reboot and hold alt and see two dvd boot options, one "Windows" and one "EFI Boot". I select "Windows" and it immediately freezes. I reboot and select "EFI Boot" and it goes to a grey screen, then the apple logo forever, then strangely boots up to osx as normal.

Knowing the potential problems with the optical drives on the extra two sata ports, I rip the dvd to an iso using imgburn in my vm as I couldn't get a good iso out of disk utility. I modified bootcamp to enable the install a bootable usb which worked fine, but when I reboot, it freezes on the grey screen and goes nowhere. I reboot and hold alt for the bootscreen and it freezes as soon as I click the usb drive which also shows up as "efi boot" In a desperate attempt I made a small partition on my ssd and copied the install files over. Strangely it showed up in the boot list also as "efi boot" and when I selected it, it was a good old freeze just like the usb and dvd. I'm really at a loss here.

I also installed rEFIT but in what seems like a dark twist of humor my bluetooth keyboard doesn't work, so I'm not sure if there's any promise there. I strangely noticed that the dvd boot option didn't show up in rEFIT but the USB seemed to show up. I'm going to try to pick up a keyboard in the morning.

I also had the same problems with windows 7 so I know it's not a windows 8 thing. My only other thought is maybe it's something with my video card?

As you can imagine, any suggestions would be immensely appreciated!

Thanks.
thepalestblue is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 28, 2012, 12:48 PM   #2
thepalestblue
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2012
So I've taken a slightly different approach and installed Windows 8 onto a bootcamp partition using Parallels. The partition doesn't show up on the boot list when I hold down alt, but it does show up as a startup disk option, which I've tried to boot into, and it just goes to a black screen on hangs at the flashing cursor. No other ideas at the moment.
thepalestblue is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 4, 2012, 04:26 PM   #3
spinja
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2012
Any word on a solution to this? I was having the same problem
spinja is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 5, 2012, 10:37 AM   #4
thepalestblue
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2012
No solution yet. I've just resorted to using Parallels for now. I read somewhere that I might have to put an IDE DVD Drive back in order for everything to work. I'm going to try to find one online, but they're pretty sparse.
thepalestblue is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 5, 2012, 12:36 PM   #5
balamw
Moderator
 
balamw's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: New England, USA
Quote:
Originally Posted by thepalestblue View Post
No solution yet. I've just resorted to using Parallels for now. I read somewhere that I might have to put an IDE DVD Drive back in order for everything to work. I'm going to try to find one online, but they're pretty sparse.
How about a PATA<->SATA bridge?

e.g. http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16812232021

B
__________________
MBA (13" 1.7 GHz 128GB), UMBP (15" SD 2.8 GHz), UMB (13" 2.4 GHz), iMac (17" Yonah), 32GB iPad 3 WiFi+LTE, 64 GB iPad WiFi, 32 GB iPhone 5, Airport Extreme
balamw is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 5, 2012, 02:23 PM   #6
thepalestblue
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2012
Thanks, that looks like a good option. I'll report back once I have the drive connected to the IDE cable.
thepalestblue is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 6, 2012, 07:16 PM   #7
thepalestblue
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2012
I got the installer to work! I can't believe it but taking out the SATA DVD Drive and putting in an IDE DVD Drive worked! I hope this helps.
thepalestblue is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Systems and Services > Windows, Linux & Others on the Mac

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:39 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC