Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > Mac Pro

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Dec 3, 2012, 07:21 AM   #1
spoonie1972
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2012
Location: Toronto
Dead.. or salvagable?

My HD5770 seems to be in the process of taking a dump on my 2010 at work.

Is there anything I can do, or is whatever damage done permanent? I haven't tried a can of air or anything yet.

the pixel patterns are actually dancing on the screen in some cases.

pics attached.



__________________
2012 MPB 15, 16GB, 512SSD, Geek 11941 - Logic Audio
2009 Mac Pro, 64GB, 5,1 Firmware, X5570 swap x2, EVGA GTX570, VEP5, Kontakt, and AE
spoonie1972 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 3, 2012, 07:25 AM   #2
Macman45
macrumors G5
 
Macman45's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Somewhere Back In The Long Ago
I had a similar issue with my 2011 27" a while back...it turned out to be interference form a wifi hub nearby. Can you run the Apple Hardware Test from your original installation media? That may give a clue as to whether or not your GOU is about to fail:


http://support.apple.com/kb/HT1509
__________________
Thats Not All Folks
Macman45 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 3, 2012, 07:37 AM   #3
spoonie1972
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2012
Location: Toronto
Quote:
Originally Posted by Macman45 View Post
I had a similar issue with my 2011 27" a while back...it turned out to be interference form a wifi hub nearby. Can you run the Apple Hardware Test from your original installation media? That may give a clue as to whether or not your GOU is about to fail:


http://support.apple.com/kb/HT1509
Thanks, can't believe I actually found the disk. Back if anything works again...
__________________
2012 MPB 15, 16GB, 512SSD, Geek 11941 - Logic Audio
2009 Mac Pro, 64GB, 5,1 Firmware, X5570 swap x2, EVGA GTX570, VEP5, Kontakt, and AE
spoonie1972 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 3, 2012, 07:46 AM   #4
tyr2
macrumors 6502a
 
tyr2's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Leeds, UK
Does it do it straight from startup or does it get progressively worse the longer it's been on?

If it gets worse as it stays on it's probably over heating. Clear out any crap in the fan and if that doesn't help it might help to remove the heat sink assembly and replace the thermal paste (or get a 3rd party after market fan replacement, if any are available for your card)

If it's doing it all the time it's worth trying a different cable or screen to rule out those components.
tyr2 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 3, 2012, 07:50 AM   #5
spoonie1972
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2012
Location: Toronto
AHT says "no problems".- short test.

I have two screens attached - both have issues, even when changing displayports.

it doesnt seem to get worse. Maybe it needs a good cleaning - it's been sitting in the same spot collecting dust for almost 3 years now.

weird that i had no problems until this morning. machine has been a rock.
__________________
2012 MPB 15, 16GB, 512SSD, Geek 11941 - Logic Audio
2009 Mac Pro, 64GB, 5,1 Firmware, X5570 swap x2, EVGA GTX570, VEP5, Kontakt, and AE
spoonie1972 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 3, 2012, 09:33 AM   #6
spoonie1972
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2012
Location: Toronto
removed, even though the fan was working, it was running hot as hell.

HD2600 in there for now.

one thing i noticed - there were no artifacts or weirdness while running the AHT... ?
__________________
2012 MPB 15, 16GB, 512SSD, Geek 11941 - Logic Audio
2009 Mac Pro, 64GB, 5,1 Firmware, X5570 swap x2, EVGA GTX570, VEP5, Kontakt, and AE

Last edited by spoonie1972; Dec 3, 2012 at 09:48 AM.
spoonie1972 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 3, 2012, 10:31 AM   #7
spoonie1972
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2012
Location: Toronto
thanks, going to try it in another machine and see what happens.

alternately - in hackintosh land one can boot "-f" to clear caches and reload the kext files, how do i do that on a real mac?
__________________
2012 MPB 15, 16GB, 512SSD, Geek 11941 - Logic Audio
2009 Mac Pro, 64GB, 5,1 Firmware, X5570 swap x2, EVGA GTX570, VEP5, Kontakt, and AE
spoonie1972 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 3, 2012, 10:32 AM   #8
92jlee
macrumors 6502
 
Join Date: Sep 2009
Location: Cardiff, Wales, UK
Send a message via MSN to 92jlee
same thing happened with my 3870 and it died a week or so after that. I've tried taking off the heatsink, re applying thermal paste etc.. Seems the damage is already done.
__________________
| Mac Pro 1,1 upgraded to X5355 | PowerBook G4 17 1.50Ghz | iMac G4 1.25Ghz |
92jlee is offline   1 Reply With Quote
Old Dec 3, 2012, 11:25 AM   #9
flowrider
macrumors 68000
 
flowrider's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Quote:
Originally Posted by spoonie1972 View Post
My HD5770 seems to be in the process of taking a dump on my 2010 at work.

Is there anything I can do, or is whatever damage done permanent? I haven't tried a can of air or anything yet.

the pixel patterns are actually dancing on the screen in some cases.
I would say that your card is dead. Apple did have a recall for your card (Radeon HD2600XT) in the US that expired last year:

http://support.apple.com/kb/TS3630

My advice, get a new card. You should be able to get a PC Radeon 6870 and flash it pretty easily to Show the boot screen.

Lou
flowrider is offline   1 Reply With Quote
Old Dec 3, 2012, 12:37 PM   #10
spoonie1972
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2012
Location: Toronto
I think you misunderstand. the 5770 died. the 2600 i just tossed in there is fine.

regardless, i'll take it that the 5770 is now damaged goods.

cheers!
__________________
2012 MPB 15, 16GB, 512SSD, Geek 11941 - Logic Audio
2009 Mac Pro, 64GB, 5,1 Firmware, X5570 swap x2, EVGA GTX570, VEP5, Kontakt, and AE
spoonie1972 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 3, 2012, 02:17 PM   #11
flowrider
macrumors 68000
 
flowrider's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
^^^^Sorry, I didn't misunderstand, I posted in the wrong thread. My face is red. I meant to post here:

http://forums.macrumors.com/showthread.php?p=16418938#post16418938

Lou
flowrider is offline   1 Reply With Quote
Old Dec 20, 2012, 10:46 AM   #12
spoonie1972
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2012
Location: Toronto
i've read that baking a videocard at 385F for 8-10 minutes can solve soldering issues - and since this card still "works" to some degree, i'm tempted to try it.

has anyone here ever baked a card before?
__________________
2012 MPB 15, 16GB, 512SSD, Geek 11941 - Logic Audio
2009 Mac Pro, 64GB, 5,1 Firmware, X5570 swap x2, EVGA GTX570, VEP5, Kontakt, and AE
spoonie1972 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 20, 2012, 03:26 PM   #13
666sheep
macrumors 68040
 
666sheep's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Poland
^^^Many people on here baked their 8800 (including me) and in most cases it's resurrecting these cards for some time.
But your case looks like failed memory on card. Baking won't help IMO, but if card is trash already, you can always try.
666sheep is offline   1 Reply With Quote
Old Dec 20, 2012, 03:33 PM   #14
spoonie1972
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2012
Location: Toronto
you guys know too much

i'll give it a shot, worst case, it's already dead.

cheers
__________________
2012 MPB 15, 16GB, 512SSD, Geek 11941 - Logic Audio
2009 Mac Pro, 64GB, 5,1 Firmware, X5570 swap x2, EVGA GTX570, VEP5, Kontakt, and AE
spoonie1972 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 27, 2012, 03:48 PM   #15
spoonie1972
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2012
Location: Toronto
holy moly, so far ...SUCCESS!

baked @ 385F for about 10 mins. let it cool.

put it all back together, and no artifacts or weirdness.

what's a good GPU stress tester?

I can't believe this worked - even this far.
__________________
2012 MPB 15, 16GB, 512SSD, Geek 11941 - Logic Audio
2009 Mac Pro, 64GB, 5,1 Firmware, X5570 swap x2, EVGA GTX570, VEP5, Kontakt, and AE
spoonie1972 is offline   1 Reply With Quote
Old Dec 27, 2012, 06:22 PM   #16
OrangeSVTguy
macrumors 601
 
OrangeSVTguy's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Northeastern Ohio
Congrats.

http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1495160

Check there for bench or you could stress test it.
__________________
Browsing the forums from my Powerbook G4
OrangeSVTguy is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 27, 2012, 06:24 PM   #17
SDAVE
macrumors 68020
 
Join Date: Jun 2007
Location: Nowhere
Quote:
Originally Posted by spoonie1972 View Post
holy moly, so far ...SUCCESS!

baked @ 385F for about 10 mins. let it cool.

put it all back together, and no artifacts or weirdness.

what's a good GPU stress tester?

I can't believe this worked - even this far.
Sweet! I baked my 8800GT when I was getting this problem and it worked fairly well. I passed down the card to someone else and got the ATI 5770 (your card).

It has to do with the PCB connections not allowing electrons to flow properly. Baking it reheats the PCB and remelts the connections on the PCB.
__________________
iPhone 5, MacBook Pro (2011), Mac Pro 2008, Apple Cinema Display 30" Aluminium
SDAVE is online now   0 Reply With Quote
Old Dec 27, 2012, 06:33 PM   #18
ActionableMango
macrumors 68040
 
ActionableMango's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Wow, I've never heard of baking success with a 5770. Wild stuff.
ActionableMango is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 27, 2012, 07:14 PM   #19
J&JPolangin
macrumors 68030
 
Join Date: Jul 2008
Location: Japan...at the waters edge...
Pics of the baking or it didn't happen

Cool, j/k, glad it worked out!
__________________
2011 21" iMac, AEBS, 2009 2.0Ghz nVidia 9400M WB 4GB RAM & 64Gb SSD, 2011 13" MBP w/ 512Gb SSD/8Gb RAM, 2013 11.6" MBA & iPad3 64gb 4G
PC's: X6, H60, 12Gb RAM, 3x1Tb HDD, 128Gb SSD
J&JPolangin is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 28, 2012, 09:36 AM   #20
spoonie1972
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2012
Location: Toronto
Quote:
Originally Posted by J&JPolangin View Post
Pics of the baking or it didn't happen

Cool, j/k, glad it worked out!

Happy to oblige! sorry it's a crappy iphone pic.

__________________
2012 MPB 15, 16GB, 512SSD, Geek 11941 - Logic Audio
2009 Mac Pro, 64GB, 5,1 Firmware, X5570 swap x2, EVGA GTX570, VEP5, Kontakt, and AE
spoonie1972 is offline   1 Reply With Quote
Old Dec 29, 2012, 01:35 AM   #21
PowerPCMacMan
Banned
 
Join Date: Jul 2012
Location: PowerPC land
Baking

I just have to ask this.. when its baking, does it give off a nice "sweet" smell in the kitchen as if it resembles baking cookies?
PowerPCMacMan is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 29, 2012, 02:24 AM   #22
SDAVE
macrumors 68020
 
Join Date: Jun 2007
Location: Nowhere
Quote:
Originally Posted by spoonie1972 View Post
Happy to oblige! sorry it's a crappy iphone pic.

Image
Happy Thanksgiving!
__________________
iPhone 5, MacBook Pro (2011), Mac Pro 2008, Apple Cinema Display 30" Aluminium
SDAVE is online now   0 Reply With Quote
Old Dec 29, 2012, 02:44 AM   #23
d-m-a-x
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2011
no way, ha ha
d-m-a-x is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 29, 2012, 02:59 AM   #24
JoeG4
macrumors 68020
 
JoeG4's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Bay Area, Ca.
Send a message via ICQ to JoeG4 Send a message via AIM to JoeG4
Quote:
Originally Posted by PowerPCMacMan View Post
I just have to ask this.. when its baking, does it give off a nice "sweet" smell in the kitchen as if it resembles baking cookies?
To be honest, I think you'd get a similar smell to burnt PCB, which is a really gross smell - it's kinda like burnt plastic but it seems to stick around a while.
__________________
I've been a huge fan of Mac OS X since 2001!
JoeG4 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 3, 2013, 12:05 PM   #25
spoonie1972
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2012
Location: Toronto
well, it took two months but the patterns are back.

i'm guessing I can simply bake this again, but the problem will simply appear.. yet again in a few weeks/months?
__________________
2012 MPB 15, 16GB, 512SSD, Geek 11941 - Logic Audio
2009 Mac Pro, 64GB, 5,1 Firmware, X5570 swap x2, EVGA GTX570, VEP5, Kontakt, and AE
spoonie1972 is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > Mac Pro

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dead SIM Brisby iPhone 1 Sep 24, 2012 06:09 PM
Dead pixels Kroxx iPhone 0 Sep 21, 2012 03:04 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 02:42 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC