Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > News and Article Discussion > Mac Blog Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Dec 13, 2012, 07:10 AM   #26
crazy dave
macrumors member
 
Join Date: Sep 2010
Quote:
Originally Posted by iMikeT View Post
I'll be sure to get this before the January 3rd deadline. This game brings back so many memories.

But what's up with the heavy system requirements for both Mac and Windows?




Practically 2GHz CPU and 1GB of RAM for both systems! I remember the Win 95 beige box that I installed Duke Nukem 3D on as a kid didn't have anything close to that and it ran the game just fine. It was something like a 200MHz Pentium II CPU, 128MB of RAM, a 1MB GPU, and less than 1GB HDD. I still have my original Duke Nukem 3D box and disk somewhere. I should dig it out and post it up on here!
DealNews are reporting it wrong, the deal ends on Friday, so get it sooner than later. The reason for the high system reqs is because it is being run through DOSBox on both Windows and Mac - it is emulating the DOS environment on top of the game. That requires a beefier rig than when the game was running natively.
crazy dave is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 13, 2012, 07:14 AM   #27
RoelJuun
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2010
Location: Netherlands
Quote:
Originally Posted by g-7 View Post
You can, but you have to do it before launching the actual game. Just open it and click Game Setup.
Thx!!
RoelJuun is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 13, 2012, 10:19 AM   #28
RightMACatU
macrumors 6502a
 
Join Date: Jul 2012
Location: 192.168.1.1
Quote:
Originally Posted by bradl View Post
5. "Shake it, baby!"

6. "Damn.. I'm lookin' GOOOOODD!"

7. "It's time to kick ass and chew bubblegum... and I'm all out of gum."

8. "Damn. Those alien b******s are gonna pay for shootin' up my ride!"

9. "Damn! That's the second time those alien b******s shot up my ride!"

And my personal favourite....

10. "This is KTIT! KTIT! playing the breast....errr... the best tunes in town!"

Love that game. I'm all over this like fat tick on a lazy dog when I get home tonight.

BL.
11. "Makin' Bacon"

12. "I go wherever I please and I please wherever I go"
RightMACatU is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 13, 2012, 10:52 AM   #29
dXTC
macrumors 68000
 
dXTC's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Up, up in my studio, studio
Quote:
Originally Posted by nagromme View Post
The cheesy graphics only served to make me miss Descent more.
Now that's a DOS game for ya! I got a Descent box set with 1, 2, and a user map add-on pack for Christmas one year. Some of those fan-mod tunnel designs were beautiful and vertigo-inducing at the same time.

If I'm not mistaken, Kurt Harland, the lead singer for Information Society, was a big fan of the game and even played in tournaments. He's now a sound/music designer in the video gaming industry.
__________________
dXTC
A good bit of stuff: iMac 21.5" i3 MBP 17" i5 Two 5g iPod nanos and more
...geeve to me LAAAHRGE keess!
dXTC is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 13, 2012, 11:47 AM   #30
Old Muley
macrumors 6502a
 
Old Muley's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Titletown USA
Quote:
Originally Posted by ArtOfWarfare View Post
My parents didn't neglect me, they made me play the relatively mild Doom (loved that, by the way.)
They made you play doom?! That's rough.
__________________
"Using the potty is an expectation for everyone." -Nurse Beining
www.musicboomerang.com
Old Muley is offline   1 Reply With Quote
Old Dec 13, 2012, 12:13 PM   #31
iamkarlp
macrumors member
 
Join Date: Oct 2008
Quote:
Originally Posted by NY Guitarist View Post
30" ACD never looked so bad.
Buy the download from GOG

Grab Eduke32 universal here: http://eduke32.com (click on the mac icon)

Grab the Duke4 HRP Standalone file from here: http://hrp.duke4.net/download.php


Install the game from GOG.

Go to ~/Library/Application Support/

Make and EDuke32 folder.

mount the EDuke32 dmg downloaded above and copy everything in it to ~/Library/Application Support/EDuke32/

Go to your applications folder and do a show contents on Duke Nukem 3D. Navigate into Contents and then Resources. Do a show contents on Duke Nukem 3D.boxer. Navigate into C.Harddisk and copy the DUKE3D.GRP and DUKE.RTS files into the ~/Library/Application Support/EDuke32/ folder.

Now unpack the HRP zip file you downloaded. Copy everything inside the zip file (txt files, flat files, folders, etc) and paste it into the ~/Library/Application Support/EDuke32/ folder.

It will now look something like this:

Click image for larger version

Name:	2012-12-13 01.09.17 pm.jpg
Views:	178
Size:	114.5 KB
ID:	383341

Run the EDuke32 app and set the video mode to something nice and big in 32bpp.

Click image for larger version

Name:	2012-12-13 01.11.41 pm.jpg
Views:	150
Size:	33.1 KB
ID:	383343

Voila. Playable game.

PS: Thanks to the whole Duke Community. If you get a kick out of it donations to the linked parties are/would be appreciated, etc etc.

Karl P
iamkarlp is offline   6 Reply With Quote
Old Dec 13, 2012, 01:09 PM   #32
ArtOfWarfare
macrumors 603
 
ArtOfWarfare's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Send a message via Skype™ to ArtOfWarfare
Quote:
Originally Posted by Old Muley View Post
They made you play doom?! That's rough.
I guess in a way that's poor word choice, and "let" would be more correct, although if I had to guess, I think if I'd declined my dad would have made me try it at least...
ArtOfWarfare is offline   1 Reply With Quote
Old Dec 13, 2012, 01:56 PM   #33
MichaelJohnston
macrumors member
 
Join Date: Jul 2007
Hey, thanks for the heads up on this one guys! :]
__________________
Host of We Have Communicators and creator of Applr
MichaelJohnston is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 13, 2012, 05:11 PM   #34
kemo
macrumors 6502a
 
kemo's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: /Users/kemo
Yea, its was great game! For those who want to have some more fun try to type following while in game ( without quoest ):

d n s t u f f = all weapons
d n k r o z z = god mode
__________________
~ http://tehkemo.com
~ AKG k701 + Nuforce Icon HDP
kemo is offline   1 Reply With Quote
Old Dec 13, 2012, 05:57 PM   #35
bradl
macrumors 68020
 
Join Date: Jun 2008
Quote:
Originally Posted by kemo View Post
Yea, its was great game! For those who want to have some more fun try to type following while in game ( without quoest ):

d n s t u f f = all weapons
d n k r o z z = god mode
Should be 1 Z on the last cheat code.

BL.
bradl is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 13, 2012, 06:57 PM   #36
NY Guitarist
macrumors 6502
 
Join Date: Mar 2011
THANKS!

I'm definitely going to do this!



Quote:
Originally Posted by iamkarlp View Post
Buy the download from GOG

Grab Eduke32 universal here: http://eduke32.com (click on the mac icon)

Grab the Duke4 HRP Standalone file from here: http://hrp.duke4.net/download.php


Install the game from GOG.

Go to ~/Library/Application Support/

Make and EDuke32 folder.

mount the EDuke32 dmg downloaded above and copy everything in it to ~/Library/Application Support/EDuke32/

Go to your applications folder and do a show contents on Duke Nukem 3D. Navigate into Contents and then Resources. Do a show contents on Duke Nukem 3D.boxer. Navigate into C.Harddisk and copy the DUKE3D.GRP and DUKE.RTS files into the ~/Library/Application Support/EDuke32/ folder.

Now unpack the HRP zip file you downloaded. Copy everything inside the zip file (txt files, flat files, folders, etc) and paste it into the ~/Library/Application Support/EDuke32/ folder.

It will now look something like this:

Attachment 383341

Run the EDuke32 app and set the video mode to something nice and big in 32bpp.

Attachment 383343

Voila. Playable game.

PS: Thanks to the whole Duke Community. If you get a kick out of it donations to the linked parties are/would be appreciated, etc etc.

Karl P
NY Guitarist is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 13, 2012, 07:42 PM   #37
dXTC
macrumors 68000
 
dXTC's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Up, up in my studio, studio
Just downloaded it, and it's working, albeit with one flaw: no sound effects. Funny; the MIDI music plays fine, just not the sounds. And Duke Nukem without his signature snarky quotes is not much fun. If anyone comes across some proper Boxer sound settings, let me know.

(I'm on an iMac Core i3, late 2010 running SL.)
__________________
dXTC
A good bit of stuff: iMac 21.5" i3 MBP 17" i5 Two 5g iPod nanos and more
...geeve to me LAAAHRGE keess!
dXTC is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 13, 2012, 11:39 PM   #38
Michaelgtrusa
macrumors 601
 
Michaelgtrusa's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Everywhere And Nowhere
I will try it.
__________________
iMACAll life is an experiment. The more experiments you make the better.
TWITTER TUMBLR
Michaelgtrusa is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 14, 2012, 07:08 AM   #39
Nightarchaon
macrumors 65816
 
Nightarchaon's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
got it, was charged full price even though website said free and confirmation said it was free...

*sigh*
__________________
iWatch in action http://media.joe.ie/wp-content/uploa...ael-Knight.jpg
MacBook Pro/iPad Mini/TV1/iMac/iPhone5
Nightarchaon is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 14, 2012, 10:31 AM   #40
macribas
macrumors member
 
Join Date: May 2008
Today is Friday, but the game is not free anymore...
macribas is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 14, 2012, 10:52 AM   #41
iMacFarlane
macrumors 65816
 
iMacFarlane's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Phaselocking Psychos somewhere on Pandora
Quote:
Originally Posted by Old Muley View Post
They made you play doom?! That's rough.
Yeah, no kidding. Did they at least let you type IDDQD or IDKFA? Good times . . .
__________________
Knowledge is power. Learn something new every day!
iMacFarlane is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 14, 2012, 11:18 AM   #42
Old Muley
macrumors 6502a
 
Old Muley's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Titletown USA
+1 iamkarlp, thanks for the write up! I downloaded Duke from GOG last night and my son was completely underwhelmed by the original graphics. The EDuke32 updates really helped spiff things up.
__________________
"Using the potty is an expectation for everyone." -Nurse Beining
www.musicboomerang.com
Old Muley is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 14, 2012, 03:09 PM   #43
iMikeT
macrumors 68020
 
Join Date: Jul 2006
Location: California
Mother !@#$%^!!!!!!

I missed the update about this being offered only until today and now we have to pay for it. It's only $3 but still, I missed it!
iMikeT is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 15, 2012, 04:10 PM   #44
Carlanga
macrumors 601
 
Carlanga's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: PR
Quote:
Originally Posted by iamkarlp View Post
...
Thanks Karl for the instructions to make it look "HD"!!
downloading the HR pack which is what I have left to do.
Is there any way to play w/ a PS3 controller? I don't mind playing it PC style, since that is how I used to play the game anyways, but would like to know if its possible.
__________________
☻ "A dream you dream alone is only a dream...
... A dream you dream together is reality." ☻
Carlanga is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 15, 2012, 10:49 PM   #45
Carlanga
macrumors 601
 
Carlanga's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: PR
Quote:
Originally Posted by iamkarlp View Post
Buy the download from GOG
...
Had to stop using EDUKE32, the damn thing keep giving me black screens & crashing my laptop, had to force turn off the laptop every time it happened. Saves also crash the app. Will keep using the classic DN3D
__________________
☻ "A dream you dream alone is only a dream...
... A dream you dream together is reality." ☻
Carlanga is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 17, 2012, 01:13 PM   #46
iamkarlp
macrumors member
 
Join Date: Oct 2008
Quote:
Originally Posted by Carlanga View Post
Thanks Karl for the instructions to make it look "HD"!!
downloading the HR pack which is what I have left to do.
Is there any way to play w/ a PS3 controller? I don't mind playing it PC style, since that is how I used to play the game anyways, but would like to know if its possible.
It's not cheap, but controllermate is what you want

http://www.orderedbytes.com/controllermate/
iamkarlp is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 17, 2012, 02:00 PM   #47
iamkarlp
macrumors member
 
Join Date: Oct 2008
Quote:
Originally Posted by Carlanga View Post
Had to stop using EDUKE32, the damn thing keep giving me black screens & crashing my laptop, had to force turn off the laptop every time it happened. Saves also crash the app. Will keep using the classic DN3D
There is a large group of us using eduke32 on osx.

While I certainly don't doubt that it is giving you trouble, it isn't common either.

Make sure your computer is capable of using the v5 hrp pack, you may need to use the polymost v5 or even the v4 files.

Failing all of that, you can check to see if it will run in plain eduke32 with just the two files out of the GOG contents.

Late model machines should be ok, as would be earlier machines with discrete graphics.

Don't let the old game fool you, the hrp pack uses a different render engine which uses quite a few resources

Karl P
iamkarlp is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 17, 2012, 02:56 PM   #48
Carlanga
macrumors 601
 
Carlanga's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: PR
Quote:
Originally Posted by iamkarlp View Post
There is a large group of us using eduke32 on osx.

While I certainly don't doubt that it is giving you trouble, it isn't common either.

Make sure your computer is capable of using the v5 hrp pack, you may need to use the polymost v5 or even the v4 files.

Failing all of that, you can check to see if it will run in plain eduke32 with just the two files out of the GOG contents.

Late model machines should be ok, as would be earlier machines with discrete graphics.

Don't let the old game fool you, the hrp pack uses a different render engine which uses quite a few resources

Karl P
Thanks Karl for both answers.
I will look into the controller app, I had one similar when I had tiger.

The issue I have is based on my ext. LG monitor display. If I run it w/out the external display then it runs fine based on 2-3 tries w/out it. I think it cannot handle the pass to the ext display properly and gets stuck and shows a black screen? I did use the V4 files too and had same issues Also, you can create a folder called autoload and put the zip of the HRP w/out having to unzip it. It's a shame because it looks way better than the original. I might try later when a new version of when the engine is updated again. Thanks for all the info! Maybe I need V3 of the HRP or older engine or something? My macbook is a 2007 w/ a crappy 950GMA & 2.16Core 2 Duo running Lion.
__________________
☻ "A dream you dream alone is only a dream...
... A dream you dream together is reality." ☻
Carlanga is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > News and Article Discussion > Mac Blog Discussion

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Duke Nukem (Next Gen) ValtermcPires Console Games 6 Feb 2, 2014 05:21 PM
Classic Platformer 'Duke Nukem 2' Hits the App Store MacRumors iOS Blog Discussion 20 Apr 9, 2013 06:52 AM
OS X: Eduke32 with Duke Nukem 3D on iMac MustangGT Mac and PC Games 3 Feb 4, 2013 03:41 PM
OS X: Is it possible to play Duke Nukem 3D/ Doom on a Mac and how? ugr Mac and PC Games 13 Feb 4, 2013 02:02 PM
OS X: Duke Nukem 3D Free at GOG.com Duouk2000 Mac and PC Games 0 Dec 13, 2012 01:38 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 03:00 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC