Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jan 18, 2013, 09:08 AM   #1
Goftrey
macrumors 68000
 
Goftrey's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Kepler 186F
Anyway To Run OS 9 On A G5?

Im looking at a way to run full-blown OS 9 on my G5 running Leopard. I know it can't boot natively & haven't come across an emulator yet - is there one out there?
__________________
Mac Pro 4x 2.66GHz, 6GB, 750GB HDD, HD5770 | PowerBook G4 1.67GHz, 2GB, 32GB SSD, 9700 | 20" Alu Cinema Display
PowerMac G4 2x 1.42GHz | PowerMac G5 2x 2.3GHz | OnePlus One 64GB | Canon EOS 500D
Goftrey is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 18, 2013, 09:29 AM   #2
Nameci
macrumors 68000
 
Nameci's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: 今天窝在中国广东深圳
Send a message via MSN to Nameci Send a message via Yahoo to Nameci Send a message via Skype™ to Nameci
Quote:
Originally Posted by Goftrey View Post
Im looking at a way to run full-blown OS 9 on my G5 running Leopard. I know it can't boot natively & haven't come across an emulator yet - is there one out there?
Running classic on tiger?
__________________
PMG5 Quad|2xPMG5 2.3DC|PMG5 1.8DP|2xPMG4 1.42DP|PMG4 PCI|PMG3 B&W|17' iMac 2.0|20" iMac 2.0|12" iBook 1.33|15" PowerBook 1.67HR/DLSD|BlackBook 2.4C2D|Late '09 MacMini
Nameci is online now   0 Reply With Quote
Old Jan 18, 2013, 09:38 AM   #3
Goftrey
Thread Starter
macrumors 68000
 
Goftrey's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Kepler 186F
Quote:
Originally Posted by Nameci View Post
Running classic on tiger?
I don't just want to use the apps within OS X - I want to run OS 9 in it's entirety.
__________________
Mac Pro 4x 2.66GHz, 6GB, 750GB HDD, HD5770 | PowerBook G4 1.67GHz, 2GB, 32GB SSD, 9700 | 20" Alu Cinema Display
PowerMac G4 2x 1.42GHz | PowerMac G5 2x 2.3GHz | OnePlus One 64GB | Canon EOS 500D
Goftrey is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 18, 2013, 09:57 AM   #4
Nameci
macrumors 68000
 
Nameci's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: 今天窝在中国广东深圳
Send a message via MSN to Nameci Send a message via Yahoo to Nameci Send a message via Skype™ to Nameci
Quote:
Originally Posted by Goftrey View Post
I don't just want to use the apps within OS X - I want to run OS 9 in it's entirety.
No powermac G5 can run OS9, period.
__________________
PMG5 Quad|2xPMG5 2.3DC|PMG5 1.8DP|2xPMG4 1.42DP|PMG4 PCI|PMG3 B&W|17' iMac 2.0|20" iMac 2.0|12" iBook 1.33|15" PowerBook 1.67HR/DLSD|BlackBook 2.4C2D|Late '09 MacMini
Nameci is online now   1 Reply With Quote
Old Jan 18, 2013, 01:26 PM   #5
Goftrey
Thread Starter
macrumors 68000
 
Goftrey's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Kepler 186F
Quote:
Originally Posted by Nameci View Post
No powermac G5 can run OS9, period.
Okay then. Thanks.
__________________
Mac Pro 4x 2.66GHz, 6GB, 750GB HDD, HD5770 | PowerBook G4 1.67GHz, 2GB, 32GB SSD, 9700 | 20" Alu Cinema Display
PowerMac G4 2x 1.42GHz | PowerMac G5 2x 2.3GHz | OnePlus One 64GB | Canon EOS 500D
Goftrey is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 18, 2013, 01:35 PM   #6
eyoungren
macrumors 603
 
eyoungren's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Phoenix, AZ USA
Send a message via AIM to eyoungren Send a message via MSN to eyoungren Send a message via Yahoo to eyoungren Send a message via Skype™ to eyoungren
Basilisk II
http://www.emaculation.com/doku.php/basilisk_ii

Sorry, posting this with my iPhone so you'll have to copy/paste the URL.
eyoungren is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 18, 2013, 01:55 PM   #7
Nermal
Moderator
 
Nermal's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Whakatane, New Zealand
BII can only run up to 8.1. I think Sheepshaver can run 9.
Nermal is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 18, 2013, 02:37 PM   #8
eyoungren
macrumors 603
 
eyoungren's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Phoenix, AZ USA
Send a message via AIM to eyoungren Send a message via MSN to eyoungren Send a message via Yahoo to eyoungren Send a message via Skype™ to eyoungren
Quote:
Originally Posted by Nermal View Post
BII can only run up to 8.1. I think Sheepshaver can run 9.
I'm getting my emulators mixed up. I should have mentioned Sheepshaver (thanks) and not Basilisk. I've never run Sheepshaver on a Mac though, just a PC.

Just for information, there is also PearPC which runs OSX on PCs (and not PowerPC or Intel Macs).
__________________
PowerMac G4 QuickSilver - 1.6Ghz DP | Sprint iPhone 5 - iOS 7.1.2 / Eclipse Black
Sprint iPhone owners, THERE IS NO DOMESTIC UNLOCK!
eyoungren is offline   1 Reply With Quote
Old Jan 18, 2013, 03:17 PM   #9
wrldwzrd89
macrumors G4
 
wrldwzrd89's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Solon, OH
SheepShaver can definitely get the job done. Beware of the Mountain Lion gotcha that doesn't let CDs mount in the emulated environment - you need to use disk images instead. For installing/booting, though, the image must be read-only and Locked in the Finder.
__________________
iMac Intel (Rev H, 27"), 1TB HDD, 16GB RAM, 10.8.4
wrldwzrd89 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 18, 2013, 05:02 PM   #10
MisterKeeks
macrumors 68000
 
MisterKeeks's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Quote:
Originally Posted by wrldwzrd89 View Post
SheepShaver can definitely get the job done. Beware of the Mountain Lion gotcha that doesn't let CDs mount in the emulated environment - you need to use disk images instead. For installing/booting, though, the image must be read-only and Locked in the Finder.
This is the PowerPC forums- we couldn't run ML if we tried.
MisterKeeks is online now   2 Reply With Quote
Old Jan 18, 2013, 05:03 PM   #11
Goftrey
Thread Starter
macrumors 68000
 
Goftrey's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Kepler 186F
Awesome stuff! OS 9 running like a dream through Sheepshaver. Thanks for the help guys.
__________________
Mac Pro 4x 2.66GHz, 6GB, 750GB HDD, HD5770 | PowerBook G4 1.67GHz, 2GB, 32GB SSD, 9700 | 20" Alu Cinema Display
PowerMac G4 2x 1.42GHz | PowerMac G5 2x 2.3GHz | OnePlus One 64GB | Canon EOS 500D
Goftrey is offline   1 Reply With Quote
Old Jan 18, 2013, 06:38 PM   #12
blesscheese
macrumors 6502
 
Join Date: Apr 2010
Location: Central CA
Any special advice for running Sheepshaver in OS 10.5?

For whatever reason, I can never run it as well on my PPC (or Intel Macs) as well as I can run it on my Windoze machines...

I'd be interested in hearing descriptions of your set-ups, i.e., the ROM you use, how much memory you allocate, etc.
blesscheese is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 18, 2013, 06:54 PM   #13
Goftrey
Thread Starter
macrumors 68000
 
Goftrey's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Kepler 186F
Quote:
Originally Posted by blesscheese View Post
Any special advice for running Sheepshaver in OS 10.5?

For whatever reason, I can never run it as well on my PPC (or Intel Macs) as well as I can run it on my Windoze machines...

I'd be interested in hearing descriptions of your set-ups, i.e., the ROM you use, how much memory you allocate, etc.
It's all relatively standard stuff.

I'm using the New World PPC ROM (you need to change the name to 'Mac OS ROM')
I'm using an OS 9 boot image that can found on this site.
I'm on 512mb RAM & it's all flying by perfectly.

This is a screenshot is from my MacBook. I use the same settings on the G5 though - I just can't be arsed to boot him at the moment

Thumb resize.
__________________
Mac Pro 4x 2.66GHz, 6GB, 750GB HDD, HD5770 | PowerBook G4 1.67GHz, 2GB, 32GB SSD, 9700 | 20" Alu Cinema Display
PowerMac G4 2x 1.42GHz | PowerMac G5 2x 2.3GHz | OnePlus One 64GB | Canon EOS 500D
Goftrey is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 18, 2013, 07:43 PM   #14
eyoungren
macrumors 603
 
eyoungren's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Phoenix, AZ USA
Send a message via AIM to eyoungren Send a message via MSN to eyoungren Send a message via Yahoo to eyoungren Send a message via Skype™ to eyoungren
Quote:
Originally Posted by Goftrey View Post
It's all relatively standard stuff.

I'm using the New World PPC ROM (you need to change the name to 'Mac OS ROM')
I'm using an OS 9 boot image that can found on this site.
I'm on 512mb RAM & it's all flying by perfectly.

This is a screenshot is from my MacBook. I use the same settings on the G5 though - I just can't be arsed to boot him at the moment

Thumb resize.
This'd look better running some themes from kaleidoscope.com.
__________________
PowerMac G4 QuickSilver - 1.6Ghz DP | Sprint iPhone 5 - iOS 7.1.2 / Eclipse Black
Sprint iPhone owners, THERE IS NO DOMESTIC UNLOCK!
eyoungren is offline   1 Reply With Quote
Old Jan 18, 2013, 09:39 PM   #15
blesscheese
macrumors 6502
 
Join Date: Apr 2010
Location: Central CA
Quote:
Originally Posted by Goftrey View Post
It's all relatively standard stuff.

I'm on 512mb RAM & it's all flying by perfectly.

This is a screenshot is from my MacBook. I use the same settings on the G5 though - I just can't be arsed to boot him at the moment
Thanks, I appreciate it!

And my favorite theme is a regular Mac Appearance Theme, the Chalkboard theme, or the Moby Theme. Kaleidoscope used to not always be stable for me (when it was, the BeOS theme was my favorite). I think MacGui City has a wide selection of themes...
blesscheese is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 18, 2013, 09:43 PM   #16
PowerPCMacMan
Banned
 
Join Date: Jul 2012
Location: PowerPC land
Never say never.. who knows? One day we might.. but yes, for now I have to agree. ML will not run at all and probably never will.

Quote:
Originally Posted by MisterKeeks View Post
This is the PowerPC forums- we couldn't run ML if we tried.


----------

Just remember that Sheepshaver will only allow up to OS 9.0.4 as the MMU is not emulated, so you want to make sure any applications you run don't require anything > OS 9.0.4

Best solution for running OS 9 natively is to pick up a nice Pismo which OS 9.2.2 can be installed on. Applications and general use is usually fast under OS 9 on a Pismo.
PowerPCMacMan is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 18, 2013, 09:44 PM   #17
MisterKeeks
macrumors 68000
 
MisterKeeks's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Quote:
Originally Posted by PowerPCMacMan View Post
Never say never.. who knows? One day we might.. but yes, for now I have to agree. ML will not run at all and probably never will.
Oh yes, I :completely: forgot about the thread about using Q to emulate ML.
MisterKeeks is online now   0 Reply With Quote
Old Jan 19, 2013, 12:45 PM   #18
Goftrey
Thread Starter
macrumors 68000
 
Goftrey's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Kepler 186F
Quote:
Originally Posted by eyoungren View Post
This'd look better running some themes from kaleidoscope.com.
Haha, indeed it would
__________________
Mac Pro 4x 2.66GHz, 6GB, 750GB HDD, HD5770 | PowerBook G4 1.67GHz, 2GB, 32GB SSD, 9700 | 20" Alu Cinema Display
PowerMac G4 2x 1.42GHz | PowerMac G5 2x 2.3GHz | OnePlus One 64GB | Canon EOS 500D
Goftrey is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Trying to run run 2x OS X Mavericks and one install of Win 7 on my MBP Manuelrodrigues OS X Mavericks (10.9) 8 Apr 22, 2014 07:51 PM
Creating the iOS game Run Crab Run SambaPanda iPhone and iPod touch Apps 2 Jul 14, 2013 10:42 PM
[Game] Run Tappy Run (by Tapps) - Universal App fwatanabe iPhone and iPod touch Apps 0 Jul 16, 2012 03:22 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 09:31 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC