Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Feb 2, 2013, 03:05 PM   #1
RetroGamerVX
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2013
Can't install os x on an emac g4 with 1GB memory :o(

Hi all, I wondered if you could help me, having a little trouble here (

I've picked up an emac from a house clearance place at a market today for £5 because the seller thought it was an 'old tv' (I didn't tell him any different)

Anyway, when booted, it had no os on it, but has a mac osx install disc in it's drive. (10.5.4, aht versiopn 3a152). On booting (nice screen after initial problems), it said that the software could not be installed on the machine. I've since erased the drive and formatted it, but it still won't take it. I've done a video of it but here is a picture of the error log: (in my facebook group) http://www.facebook.com/groups/33011...=group_comment



And here is the video of me trying the system http://www.youtube.com/watch?v=6KD5Hwtmq_k, please leave any comments/advice you wish )

Best regards,

Steve

Last edited by RetroGamerVX; Feb 2, 2013 at 03:31 PM.
RetroGamerVX is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 2, 2013, 03:17 PM   #2
MisterKeeks
macrumors 68000
 
MisterKeeks's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
I don't see a video. Also, could you upload the picture to Macrumors instead of Facebook? I don't have an account so I can't see it. What is the processor speed?
MisterKeeks is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 2, 2013, 03:31 PM   #3
eyoungren
macrumors 603
 
eyoungren's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Phoenix, AZ USA
Send a message via AIM to eyoungren Send a message via MSN to eyoungren Send a message via Yahoo to eyoungren Send a message via Skype™ to eyoungren
Quote:
Originally Posted by RetroGamerVX View Post
Hi all, I wondered if you could help me, having a little trouble here (

I've picked up an emac from a house clearance place at a market today for £5 because the seller thought it was an 'old tv' (I didn't tell him any different)

Anyway, when booted, it had no os on it, but has a mac osx install disc in it's drive. (10.5.4, aht versiopn 3a152). On booting (nice screen after initial problems), it said that the software could not be installed on the machine. I've since erased the drive and formatted it, but it still won't take it. I've done a video of it but here is a picture of the error log: (in my facebook group) http://www.facebook.com/groups/33011...=group_comment

And here is the video of me trying the system, please leave any comments/advice you wish )

Best regards,

Steve
Do you have a screenshot of the log where it shows Progress and Errors? All this shows is the errors, but the progress log will show us WHERE the errors occured. Right now, based on this, all we know is that Folder Manager has refused to make a folder with UID0.
eyoungren is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 2, 2013, 03:33 PM   #4
RetroGamerVX
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2013
Quote:
Originally Posted by MisterKeeks View Post
I don't see a video. Also, could you upload the picture to Macrumors instead of Facebook? I don't have an account so I can't see it. What is the processor speed?

My appologies, for the picture, I can't seem to upload it, which is why I've linked to the group ( I've put the link in to the video though now )

Best regards

Steve
RetroGamerVX is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 2, 2013, 03:37 PM   #5
costabunny
macrumors 68020
 
costabunny's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: ~/
Send a message via Skype™ to costabunny
you saying its an old emac with a 10.5 install disk suggests the reason for failure could be its processor speed.

Perhaps you could post the model number (off the back) and maybe then some light could be shed.

Its possible if its processor is not clocked high enough that it needs a Tiger install disk (10.4) instead. (had this with an old MDD G4 once).
__________________
Bunny has an iPhone 5C, a PC, and a MacBook Pro retina

“There is no greater agony than bearing an untold story inside you.”
costabunny is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 2, 2013, 03:40 PM   #6
RetroGamerVX
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2013
Quote:
Originally Posted by costabunny View Post
you saying its an old emac with a 10.5 install disk suggests the reason for failure could be its processor speed.

Perhaps you could post the model number (off the back) and maybe then some light could be shed.

Its possible if its processor is not clocked high enough that it needs a Tiger install disk (10.4) instead. (had this with an old MDD G4 once).

System profiler is reporting it as a 1.25ghz with 1gb memory )

Steve

----------

Quote:
Originally Posted by eyoungren View Post
Do you have a screenshot of the log where it shows Progress and Errors? All this shows is the errors, but the progress log will show us WHERE the errors occured. Right now, based on this, all we know is that Folder Manager has refused to make a folder with UID0.
I've just managed to work out how to do that, hang on, I'll get it you )

Steve
RetroGamerVX is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 2, 2013, 03:55 PM   #7
RetroGamerVX
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2013
Quote:
Originally Posted by RetroGamerVX View Post
System profiler is reporting it as a 1.25ghz with 1gb memory )

Steve

----------



I've just managed to work out how to do that, hang on, I'll get it you )

Steve
Ok, here is the full log, I've put it on Flickr so you can all see it if you wish ) http://www.flickr.com/photos/6869963...ream/lightbox/

----------

This is the full progress/error log, now put onto Flickr so everybody can see it if they wish ) http://www.flickr.com/photos/6869963...ream/lightbox/
Best regards

steve
RetroGamerVX is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 2, 2013, 04:00 PM   #8
costabunny
macrumors 68020
 
costabunny's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: ~/
Send a message via Skype™ to costabunny
could it simply be that the OS X disk is a specific machine one (as in it came with a different mac) and therefore it will not install on any other mac system?
__________________
Bunny has an iPhone 5C, a PC, and a MacBook Pro retina

“There is no greater agony than bearing an untold story inside you.”
costabunny is offline   1 Reply With Quote
Old Feb 2, 2013, 04:15 PM   #9
eyoungren
macrumors 603
 
eyoungren's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Phoenix, AZ USA
Send a message via AIM to eyoungren Send a message via MSN to eyoungren Send a message via Yahoo to eyoungren Send a message via Skype™ to eyoungren
Quote:
Originally Posted by costabunny View Post
could it simply be that the OS X disk is a specific machine one (as in it came with a different mac) and therefore it will not install on any other mac system?
That would be my guess at this point. The FB link he has in the first post shows a picture of the install disk. It's not a retail Leopard disk, but it also does not identify which machine it's to be used on.

Could be that whomever had this Mac last maybe borrowed the disk from someone else thinking they could install it on this Mac, but not realizing that those discs are machine specific. Maybe, just a guess.

If this disk is for this Mac, then it could be that the drive is bad.

OP, I know you said you reformatted the drive (somewhere you mentioned that I think). What happens if you run Disk Utility (you can access it via the installer) and do a Repair Disk? Does it pop up any errors? Are you sure this drive is good?
eyoungren is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 2, 2013, 04:43 PM   #10
blesscheese
macrumors 6502
 
Join Date: Apr 2010
Location: Central CA
Quote:
Originally Posted by costabunny View Post
could it simply be that the OS X disk is a specific machine one (as in it came with a different mac) and therefore it will not install on any other mac system?
I'll second what he said.

Is the install disk a grey colored disk with no pictures, or is it a disk with a picture of a Leopard? If it is a grey colored disk, it is a disk specific to a particular (other mac) and won't work on that mac.

I had one of those puppies a while back. If your capacitors are ok, there are nice machines. Your eMac needs OS X 10.3 at a min, but will run 10.4 Tiger and 10.5 Leopard...but you will need the retail installation DVDs to install it.
blesscheese is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 3, 2013, 11:04 AM   #11
MisterKeeks
macrumors 68000
 
MisterKeeks's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Quote:
Originally Posted by eyoungren View Post

If this disk is for this Mac, then it could be that the drive is bad.
No PowerPC Macs came with Leopard, so if it is a grey disk, it will not work.
MisterKeeks is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 3, 2013, 11:41 AM   #12
chrfr
macrumors 68030
 
Join Date: Jul 2009
Quote:
Originally Posted by blesscheese View Post
Is the install disk a grey colored disk with no pictures, or is it a disk with a picture of a Leopard? If it is a grey colored disk, it is a disk specific to a particular (other mac) and won't work on that mac.
No eMac was sold with 10.5.x Leopard. The OP definitely needs a retail disc to install Leopard.

Good references about operating systems included with Macs:
PowerPC Macs: http://support.apple.com/kb/HT2191
Intel Macs: http://support.apple.com/kb/HT1159

Edit: just noticed the post above mine. Oops.
chrfr is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 3, 2013, 12:56 PM   #13
blesscheese
macrumors 6502
 
Join Date: Apr 2010
Location: Central CA
Quote:
Originally Posted by MisterKeeks View Post
No PowerPC Macs came with Leopard, so if it is a grey disk, it will not work.
And not to be pedantic, the retail disks have the pictures of the Leopard on them (for 10.5) or the black and something big X on it for 10.4 Tiger...definitely are *not* grey disks.

I actually still have the original 10.3 Panther disks that came with my eMac, and I picked up a set of install CD's (CD's! about 9 of them...) for 10.4 for the eMac that I still have.

Now that I am in this "reply box" I can't see where you are from, but I remember from yesterday (I think) that you were in a foreign country. Shipping them might be prohibitively expensive...
blesscheese is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Clean OS install For eMac G4 panoman PowerPC Macs 1 Apr 1, 2014 04:21 PM
Worth upgrading eMac to 1GB? xTRIGGER092x PowerPC Macs 14 Jul 16, 2013 01:11 PM
1GB of Wired Memory? ali815 Mac Basics and Help 4 Jun 9, 2013 02:10 AM
iMac G4 1GB Memory rjcalifornia PowerPC Macs 13 Jan 28, 2013 11:11 PM
Cannot install Tiger on my eMac Jethryn Freyman PowerPC Macs 6 Aug 1, 2012 08:09 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 08:24 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC