Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Special Interests > Apple Collectors

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Feb 7, 2013, 03:10 PM   #1
gallium34
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2013
Mac 512k error code 014120

Hi,

I have recently been charged with repairing a Mac512k.
On powering up i get a beep followed by the 'Sad Mac' and an error 014120
I think this is a ROM issue, is this correct?

There is another site "http://members.tripod.com/elfen_magix/sadcodes.html"
which suggests that this is, and i quote '014120: Started after upgrade; Voltage too Low, adjust voltage to +5.0v'
However, i have checked the 5v and 12v lines and they are fine.

If this is a ROM issue, can the ROM's be purchased anywhere.

First post, please be gentle
gallium34 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 7, 2013, 11:18 PM   #2
MacTech68
macrumors 65816
 
Join Date: Mar 2008
Location: Australia, Perth
Hi, and welcome to the forums.

Your error code does indeed appear to be a "ROM Test Failed" code.

http://support.apple.com/kb/TA46376

However, since the ROMs are socketted, it could simply mean the ROM chips require re-seating, or worst case, a light cleaning of the pins and socket followed by re-seating.

Have you been able to view the motherboard? What are the 341-xxxx numbers printed on each ROM and what type of floppy drive (400K or 800K) does the machine have?

If your unsure of the drive type, a pic of the rear of the drive will make identification very simple.
__________________
iBook14" 1.42Ghz, G4 DigitalAudio 733Mhz, iMac Snow 700Mhz, iBook SE 466Mhz, PowerBook Pismo 500Mhz, G3 B&W, G4 MDD 1.25Ghz, iMac 233 1998, iMac G4 USB2 1.25Ghz, iMac C2D 2.16Ghz, MacMini G4 1.25Ghz
MacTech68 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 8, 2013, 11:02 AM   #3
gallium34
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2013
Hi MacTech68,

Many thanks for replying to me.

I have re-seated the ROM's after cleaning the contacts, no joy I'm afraid.

The Drive is a Sony OA-D34V-22, which is a 400k drive i think.

The ROM's are:

Hi ROM: 543 VH 9091 - 23256-1106
Lo ROM: 542 VH 8958 - 23256-1105

Are these available to purchase anywhere? I do have the capability to program some EEPROM's to match if i could get the hex files that are on these ROM's. Although, I haven't yet looked at the datasheet for the Mac ROM's to see if i can get compatible EEPROM's, so this may be a non-starter.

Thanks again.

----------

Sorry for the double post.

The 34 numbers on the ROM's are:

342-0220-B
342-0221-B

Should have read the reply properly before responding!
gallium34 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 8, 2013, 12:30 PM   #4
MacTech68
macrumors 65816
 
Join Date: Mar 2008
Location: Australia, Perth
Quote:
Originally Posted by gallium34 View Post
Hi MacTech68,

Many thanks for replying to me.

I have re-seated the ROM's after cleaning the contacts, no joy I'm afraid.

The Drive is a Sony OA-D34V-22, which is a 400k drive i think.

The ROM's are:

Hi ROM: 543 VH 9091 - 23256-1106
Lo ROM: 542 VH 8958 - 23256-1105

Are these available to purchase anywhere? I do have the capability to program some EEPROM's to match if i could get the hex files that are on these ROM's. Although, I haven't yet looked at the datasheet for the Mac ROM's to see if i can get compatible EEPROM's, so this may be a non-starter.

Thanks again...

The 34 numbers on the ROM's are:

342-0220-B
342-0221-B
Partially my bad for referring to "341-xxxx" ROMs instead of "342-xxxx" ROMs.

Yes, that Sony drive is a 400K.

My final tip would be to check the ROMs are in their correct sockets. It's un-intuitive, but:

"ROM-LO" is "342-0221-B"
"ROM-HI" is "342-0220-B"

Finally, IIRC the ROMs for use with a 400K drive are equivalent to 27256 EPROMs. I'm not sure if Apple changed the pinouts slightly - many vendors did that to prevent use of standard EPROMs. You'll probably only get 27256s second hand these days. As for the code - good luck.

You may do better trying to get a Mac 128K or Mac 512K with 400K drive. If a replacement machine has an 800K drive, the ROMs will be 128K (27512 equiv ?).

As for getting the ROMs, use the 342 part numbers to search for them.

Also note that the "-B" ROMs are only compatible with the Sony OA-D34V-22 or OA-D34V-02 drive. Earlier drives "OA-D34V" used the "-A" ROMs.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	512K ROM HI ROM LOW.jpg
Views:	23
Size:	192.0 KB
ID:	395429  
__________________
iBook14" 1.42Ghz, G4 DigitalAudio 733Mhz, iMac Snow 700Mhz, iBook SE 466Mhz, PowerBook Pismo 500Mhz, G3 B&W, G4 MDD 1.25Ghz, iMac 233 1998, iMac G4 USB2 1.25Ghz, iMac C2D 2.16Ghz, MacMini G4 1.25Ghz

Last edited by MacTech68; Feb 8, 2013 at 05:45 PM.
MacTech68 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 8, 2013, 01:53 PM   #5
gallium34
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2013
Thanks for all your help with this MacTech68.

I have found the code for the ROM's here:
http://www.synack.net/~bbraun/roms/
Might be useful for someone else.

Not having much luck finding the pinouts for the original ROM's though. Have to hone my googling skills

I'll let you know how i get on.
gallium34 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 8, 2013, 05:39 PM   #6
MacTech68
macrumors 65816
 
Join Date: Mar 2008
Location: Australia, Perth
Quote:
Originally Posted by gallium34 View Post
Thanks for all your help with this MacTech68.

I have found the code for the ROM's here:
http://www.synack.net/~bbraun/roms/
Might be useful for someone else.

Not having much luck finding the pinouts for the original ROM's though. Have to hone my googling skills

I'll let you know how i get on.
Again... correction to my previous. Seems the ROMs are closest to a 27256 EPROM. Lift Pin 1 and tie the ROM's Pin 1 to Pin 28 (after it's programmed).

However, it appears that a 27512 is a direct equivalent.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	23256.png
Views:	13
Size:	29.5 KB
ID:	395494  
Attached Images
 
__________________
iBook14" 1.42Ghz, G4 DigitalAudio 733Mhz, iMac Snow 700Mhz, iBook SE 466Mhz, PowerBook Pismo 500Mhz, G3 B&W, G4 MDD 1.25Ghz, iMac 233 1998, iMac G4 USB2 1.25Ghz, iMac C2D 2.16Ghz, MacMini G4 1.25Ghz

Last edited by MacTech68; Feb 8, 2013 at 05:54 PM.
MacTech68 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 9, 2013, 03:14 AM   #7
tdiaz
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2006
Lift pin 1 or load the contents twice, once at 0000 in the buffer, and again at 020000, or 131072, if the programmer shows the memory space in decimal.

Basically, the address where you see zeros again.

Then if it uses the high bank, it will still load the same code.

I used 27512s in there a lot, too.
tdiaz is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 9, 2013, 03:56 AM   #8
MacTech68
macrumors 65816
 
Join Date: Mar 2008
Location: Australia, Perth
Quote:
Originally Posted by tdiaz View Post
Lift pin 1 or load the contents twice, once at 0000 in the buffer, and again at 020000, or 131072, if the programmer shows the memory space in decimal.

Basically, the address where you see zeros again.

Then if it uses the high bank, it will still load the same code.

I used 27512s in there a lot, too.
Thanks, tdiaz - I've never needed to use an EPROM on an early Mac before - I did use heaps on the Apple II's and their interface cards, of course.

I still have my UV eraser around here somewhere.
__________________
iBook14" 1.42Ghz, G4 DigitalAudio 733Mhz, iMac Snow 700Mhz, iBook SE 466Mhz, PowerBook Pismo 500Mhz, G3 B&W, G4 MDD 1.25Ghz, iMac 233 1998, iMac G4 USB2 1.25Ghz, iMac C2D 2.16Ghz, MacMini G4 1.25Ghz
MacTech68 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 10, 2013, 02:21 PM   #9
gallium34
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2013
Wow,

This is way more info and help than I was expecting. Thank you so much MacTech68 & tdiaz.
I have some 27512's on order. so will let you know how i get on. I think i'll try and load the code twice at the two memory locations.

Thanks again.
gallium34 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 17, 2013, 02:43 PM   #10
gallium34
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2013
Hi,

Just thought i'd update everyone, just on case someone else finds it useful.

I, eventually, got some cheap AM27256 EPROM's from Ebay.
I programmed them with the BIN files found here: http://www.synack.net/~bbraun/roms/

No lifting pins or anything, programmed, inserted, and off it went. Works a charm. Many many thanks again for all your previoushelp guys.

If anyone needs any ROMS programming for this model let me know.

G.
gallium34 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 17, 2013, 04:13 PM   #11
MacTech68
macrumors 65816
 
Join Date: Mar 2008
Location: Australia, Perth
Quote:
Originally Posted by gallium34 View Post
Hi,

Just thought i'd update everyone, just on case someone else finds it useful.

I, eventually, got some cheap AM27256 EPROM's from Ebay.
I programmed them with the BIN files found here: http://www.synack.net/~bbraun/roms/

No lifting pins or anything, programmed, inserted, and off it went. Works a charm. Many many thanks again for all your previoushelp guys.

If anyone needs any ROMS programming for this model let me know.

G.
That's good news! Thanks for the update!
__________________
iBook14" 1.42Ghz, G4 DigitalAudio 733Mhz, iMac Snow 700Mhz, iBook SE 466Mhz, PowerBook Pismo 500Mhz, G3 B&W, G4 MDD 1.25Ghz, iMac 233 1998, iMac G4 USB2 1.25Ghz, iMac C2D 2.16Ghz, MacMini G4 1.25Ghz
MacTech68 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 17, 2013, 09:24 PM   #12
tdiaz
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2006
Quote:
Originally Posted by gallium34 View Post
No lifting pins or anything, programmed, inserted, and off it went. Works a charm. Many many thanks again for all your previoushelp guys.
..and you probably never will have an issue either, though I tend fill each bank when using a ROM that's twice or four times the size, so that in the off chance something does twitch with it. It's not like it will change it's mind. But where it could change is if you were to plug the ROMs into some kind of daughter card, like a SCSI upgrade, RAM / Function upgrade (HyperDrive, Levco Accelerator, etc.) and that card decides it's going to pull that signal to cause the higher bank to be read in. You'd know it right away.

Keep that in mind if you ever muck around with it and you get the blank stare from it. That you'll need to load that data into the other half of that 27256. You can do so w/o erasing, too. Just start the programmer at the right spot, and leave the lower half of the buffer empty.

Of course, a full buffer compare/verify will fail, but you knew that. More flexible programmers will give you the option to do the compare from a specific point in the buffer.
tdiaz is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 4, 2014, 03:25 PM   #13
MacBEU
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2014
Location: Stockholm, Sweden
EPROM programmer

Hi, Im a new member and have read the thread about ROMs. I have the same problem as gallium34 with defect ROM. My 512k board needs working 342-0221-B and 342-0220-B. Interesting if its possible to program your own EPROM. Can you give me some advice what kind of programmer I shall buy. Probably I will use a pc with windows 7.
Thanks
MacBEU is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 5, 2014, 03:34 PM   #14
tevion5
macrumors 6502a
 
tevion5's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Ireland
Quote:
Originally Posted by gallium34 View Post
Wow,

This is way more info and help than I was expecting. Thank you so much MacTech68 & tdiaz.
I have some 27512's on order. so will let you know how i get on. I think i'll try and load the code twice at the two memory locations.

Thanks again.
These guys are eternally helpful and two of the forums greatest assets.
tevion5 is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Special Interests > Apple Collectors

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mac Error Code 0 - Any Fresh Ideas? HGQ2112 Mac Peripherals 1 Oct 17, 2013 11:30 AM
new mac - Error code -36 dkgreene88 iMac 0 Apr 23, 2013 03:54 PM
My Macintosh 512K is a Sad Mac. Error code question minifridge1138 Apple Collectors 7 Nov 4, 2012 12:10 AM
Help with ancient desktop Mac (error code 36) Miguello Mac Basics and Help 1 Oct 14, 2012 06:07 AM
Mac mini error code 6002f spencecb Mac mini 5 Aug 11, 2012 10:23 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 09:40 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC