Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Special Interests > Visual Media > Digital Photography

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Feb 10, 2013, 02:48 PM   #1
redboxcar
macrumors regular
 
Join Date: Oct 2009
Help with Aperture Library! Cannot open after manual backup! :(

Hi Everyone

I have a 2012 MacBook Pro with the latest update of Aperture 3. Last night I decided to backup my Aperture manually... by dragging my ApertureLibrary.aplibrary (231 GB) to my external hard drive. It finished transferring and now when I try to open Aperture, it tells me:

Quote:
Time Machine is backup up "Aperture Library".
"Aperture Library" cannot be opened until Time Machine has finished.
Only problem is I didn't use, nor have I ever used, Time Machine to back it up. I tried repairing permissions, repairing database, and rebuilding database. I've shut down the computer, turned it back on, etc. Nothing works.

I feel kinda safe that my photos aren't gone cuz the file is still 231 GB, but I can't open Aperture now!!

Please help!! Thanks in advance!
__________________
macbook pro | retina | late 2013 | 13" | 2.4 ghz i5 | 8gb ddr3 | 256gb
mac mini | mid 2010 | 2.4 ghz c2d | 8gb ddr3 | 320gb
iphone 5s | 16gb | white/gold
ipad mini | retina | wifi | 16gb | white
redboxcar is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 10, 2013, 04:01 PM   #2
flynz4
macrumors 68030
 
Join Date: Aug 2009
Location: Portland, OR
Quote:
Originally Posted by redboxcar View Post
Hi Everyone

I have a 2012 MacBook Pro with the latest update of Aperture 3. Last night I decided to backup my Aperture manually... by dragging my ApertureLibrary.aplibrary (231 GB) to my external hard drive. It finished transferring and now when I try to open Aperture, it tells me:



Only problem is I didn't use, nor have I ever used, Time Machine to back it up. I tried repairing permissions, repairing database, and rebuilding database. I've shut down the computer, turned it back on, etc. Nothing works.

I feel kinda safe that my photos aren't gone cuz the file is still 231 GB, but I can't open Aperture now!!

Please help!! Thanks in advance!
Did you copy it or did you move it to the external drive? Are you trying to open the one on my MBP or the copy on the external HDD?

I have copied mine before, but never had a problem.

/Jim
flynz4 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 10, 2013, 05:44 PM   #3
redboxcar
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Oct 2009
Quote:
Originally Posted by flynz4 View Post
Did you copy it or did you move it to the external drive? Are you trying to open the one on my MBP or the copy on the external HDD?

I have copied mine before, but never had a problem.

/Jim
Hi Jim,

It copied to the external drive. I've unplugged the drive since (just to make sure)... the 231 GB library remains where it was, but still does not open.
__________________
macbook pro | retina | late 2013 | 13" | 2.4 ghz i5 | 8gb ddr3 | 256gb
mac mini | mid 2010 | 2.4 ghz c2d | 8gb ddr3 | 320gb
iphone 5s | 16gb | white/gold
ipad mini | retina | wifi | 16gb | white
redboxcar is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 10, 2013, 05:56 PM   #4
redboxcar
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Oct 2009
Ok, I'm not sure why I didn't try before... but when I plug my external back in, and option+open Aperture to choose the library... I choose the one located on the external and it DOES open!

But... it doesn't work with the library that is stored directly on my drive anymore.

Any insight?
__________________
macbook pro | retina | late 2013 | 13" | 2.4 ghz i5 | 8gb ddr3 | 256gb
mac mini | mid 2010 | 2.4 ghz c2d | 8gb ddr3 | 320gb
iphone 5s | 16gb | white/gold
ipad mini | retina | wifi | 16gb | white
redboxcar is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 10, 2013, 06:23 PM   #5
flynz4
macrumors 68030
 
Join Date: Aug 2009
Location: Portland, OR
Quote:
Originally Posted by redboxcar View Post
Ok, I'm not sure why I didn't try before... but when I plug my external back in, and option+open Aperture to choose the library... I choose the one located on the external and it DOES open!

But... it doesn't work with the library that is stored directly on my drive anymore.

Any insight?
Well... that is a relief. Protect that drive. I've never heard of a library being corrupted when it is the source of a copy operation.

What is your backup status? Is your entire machine backed up from before you did the copy? Assuming that you have enough space left on your backup drive... you could attach the external... ensure that it is part of the backup set, and let the known good copy to be added to your backup.

You may also want to make an Aperture Vault and save that to an external drive as well. With the size of your library... it will take a while... several hours or maybe overnight.

At this point, I would not do anything experimental with your known good Aperture library until you know you have a second copy of it somewhere.

/Jim
flynz4 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 10, 2013, 06:31 PM   #6
redboxcar
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Oct 2009
Quote:
Originally Posted by flynz4 View Post
Well... that is a relief. Protect that drive. I've never heard of a library being corrupted when it is the source of a copy operation.

What is your backup status? Is your entire machine backed up from before you did the copy? Assuming that you have enough space left on your backup drive... you could attach the external... ensure that it is part of the backup set, and let the known good copy to be added to your backup.

You may also want to make an Aperture Vault and save that to an external drive as well. With the size of your library... it will take a while... several hours or maybe overnight.

At this point, I would not do anything experimental with your known good Aperture library until you know you have a second copy of it somewhere.

/Jim
As far as the backup... I copied only the aplibrary file to the external and let it transfer over night. Nothing else on my machine is copied to the external drive, nor was it automated (such as Time Machine or CCC or anything)... I copied it myself. I have never used an automated backup of any kind on this machine.

Do you think if I delete the aplibrary file from my computer () and copy from the external drive back onto the computer... it will work? I don't have enough room on my laptop to copy and try it before I delete the original. However, the library on the external is the only one that works...

I'm just confused why Aperture thinks Time Machine is "currently" backing up my library. I checked System Preferences and Time Machine isn't even on.

I've attached a screenshot.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screen Shot 2013-02-10 at 3.46.30 PM.png
Views:	33
Size:	1.14 MB
ID:	396035  
__________________
macbook pro | retina | late 2013 | 13" | 2.4 ghz i5 | 8gb ddr3 | 256gb
mac mini | mid 2010 | 2.4 ghz c2d | 8gb ddr3 | 320gb
iphone 5s | 16gb | white/gold
ipad mini | retina | wifi | 16gb | white
redboxcar is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 10, 2013, 06:50 PM   #7
flynz4
macrumors 68030
 
Join Date: Aug 2009
Location: Portland, OR
Quote:
Originally Posted by redboxcar View Post
As far as the backup... I copied only the aplibrary file to the external and let it transfer over night. Nothing else on my machine is copied to the external drive, nor was it automated (such as Time Machine or CCC or anything)... I copied it myself. I have never used an automated backup of any kind on this machine.

Do you think if I delete the aplibrary file from my computer () and copy from the external drive back onto the computer... it will work? I don't have enough room on my laptop to copy and try it before I delete the original. However, the library on the external is the only one that works...

I'm just confused why Aperture thinks Time Machine is "currently" backing up my library. I checked System Preferences and Time Machine isn't even on.

I've attached a screenshot.
I personally wouldn't delete anything until I knew that I had at least two copies of my pictures. My pictures are my most valuable of all my digital assets. With a >200GB A3 library... I am making the assumption that they are valuable to you too.

I would get another drive for backup... and then configure time machine to back up to that drive. I'd let it run to completion, and then see if your A3 library is still locked. It might be OK and not physically corrupted.

Only after I had dual working copies of my A3 library, would I consider deleting and replacing the current A3 library.

/Jim
flynz4 is offline   1 Reply With Quote
Old Feb 17, 2013, 12:44 AM   #8
redboxcar
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Oct 2009
Thanks for your help, flynz4.

Short of re-copying my library multiple times (I will def do this if necessary, but would prefer to do it as a last resort because of the time it takes to transfer multiple times)... does anyone know how I might be able to just fix the database file or some other tweak that might get it working again? Has anyone seen the above error before?

I'm still having the original issue (see 2 posts above and OP). All of the photos are still in there, the .aplibrary file is still 231 GB and when I show package contents and navigate to the Masters folder, I can still see all the pics and open them in Preview.
__________________
macbook pro | retina | late 2013 | 13" | 2.4 ghz i5 | 8gb ddr3 | 256gb
mac mini | mid 2010 | 2.4 ghz c2d | 8gb ddr3 | 320gb
iphone 5s | 16gb | white/gold
ipad mini | retina | wifi | 16gb | white

Last edited by redboxcar; Feb 17, 2013 at 12:51 AM.
redboxcar is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Special Interests > Visual Media > Digital Photography

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Aperture: library across multiple drives & unified iPhoto library roland.g Digital Photography 5 Oct 13, 2013 11:41 PM
merging iPhoto library into Aperture library GDV Mac Applications and Mac App Store 4 Feb 23, 2013 01:53 PM
Downgrade Aperture 3 Library to work with Aperture 2.0? macnerd93 PowerPC Macs 2 Feb 4, 2013 02:44 PM
Aperture library to iPhoto, No longer own Aperture. utahusker Mac Applications and Mac App Store 2 Oct 2, 2012 06:22 PM
How to change aperture library to iPhoto library djsound Mac Applications and Mac App Store 2 Sep 25, 2012 04:37 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 03:08 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC