Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPod

 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old Feb 14, 2013, 02:58 PM   #1
sun surfer
macrumors regular
 
Join Date: Jun 2010
iPod nano 7th gen skips some songs in the middle - help fix it!

Got a new 7th gen nano not long ago. Before that I had a years old 3rd gen nano that skipped some songs, but I'd just re-download the song and it always fixed it (on the 3rd gen, anytime a song skipped the problem was obviously the song itself).

I also decided to re-do and clean my itunes now and so deleted everything off it and am slowly re-adding it all back in. Out of thousands of songs, I've only put back on maybe 200 so far. But as I'm putting them back on, I'm making sure they're all going to the same format (mp3 - many of them already are anyway), the same sample rate (44.100 kHz but almost all of them already are) and around the same bit rate. For bit rate, I picked VBR with the lowest being 128 kbps. I'm using the converter in itunes itself and itunes makes 128 the lowest possible bit rate if you pick VBR, so most songs are actually around 180 or 190 kbps after converting, but it's still smaller than say 320 kbps and for a huge library saves a lot of room. Anyway, except for a few that already were exactly like that upon adding, I'm converting them as I add them back in so they'll all match.

So, with a new itunes library and a brand new nano, I was so excited to finally sync and start listening. But some songs skip on the nano!

It's really strange too. It's usually the same songs, but sometimes ones that played fine before skip the next time played and sometimes the ones that usually skip don't. And they never skip at the exact same moment.

One song in particular first alerted me, since it's one I really like and listened to first. So yeah, the very first song I listened to on my new nano skipped.

So I tried it again and again to see what's up, and oddly it would skip at different points different times, and sometimes actually played the whole song.

So I tried erasing it from the nano and re-downloading, first the same file, then erasing the file from my itunes, re-adding it, and putting it on the nano. I tried the original version not converted, a new converted version the same as before, and a version converted differently just to see. For that particular song, they were all more prone to skipping and nothing solved the problem.

But it's not just that one song, as I said it's random songs and not always the same songs. BUT, it does seem like certain songs/albums are more likely to be the skipped ones, but not always.

To be clear, this does NOT happen on my itunes on my computer. EVERYTHING plays perfectly on itunes.

This is driving me crazy! Especially since this is a brand new nano and I'm spending so much time to fix my itunes up and all these problems are happening.

One thing I noticed with the new nano is that when it skips, it makes a sound effect. Like the song will be playing, then suddenly I hear the very obvious computerized sound effect, then the song is skipped. That same sound effect does not sound when I manually skip a song, and that sound never played when a song accidentally skipped on my 3rd gen nano. Does everyone hear this sound effect when a song skips when it shouldn't on the new nano?

Also, it messes up playlists completely, and I usually always use a shuffled playlist. Basically, unlike my 3rd gen nano, on the 7th gen nano, if a song skips when it shouldn't while I'm shuffling a playlist, instead of going to another song in the playlist, it goes out of the playlist completely and just goes to another song in my entire library on the nano and then continues shuffling the entire library until I manually change it. What the heck?

I've read around and just now tried for resetting the nano and then restoring the nano. Neither worked and the very first song I tried both times (one of the songs usually more likely to skip) skipped.

Also, I've heard AAC is supposed to play better on nano but whatever, I don't want to have a library of AAC. I want mp3 so that the songs will work on some other things that won't play AAC, and I don't want a file of each type for every song because that'd make my library size twice as big and it already takes up too much room.

All help will be very appreciated! Thanks.

Last edited by sun surfer; Feb 14, 2013 at 03:20 PM. Reason: tried resetting and restoring
sun surfer is offline   0 Reply With Quote

 
MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPod

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
iPod nano 7th gen repeating songs Jess77 iPod 1 Nov 30, 2012 08:28 AM
iPod Nano 7th Gen won't play some songs? LOLZpersonok iPod 1 Nov 3, 2012 08:10 AM
iPod Nano 7th Gen 1.0.1 cbflip2000 iPod 1 Oct 12, 2012 11:29 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 10:58 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC