Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > iMac

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old May 22, 2014, 09:32 AM   #1
saravu
macrumors newbie
 
Join Date: May 2014
No sound on iMac

Ok so, i have an Imac 2 ghz Intel core duo; 10.6.8

I got it from my dad, already installed, and he didnt gave me the inst disk...

the PROBLEM is NO SOUND.....

when i go to pref>sound> there is no choise of internal speakers, and it doesn't recognize plugged in headphones or ext speakers.... pref>sound>output> the selected device has no output controls
it shows only soundflower as option
ive tried the jack thing, there is no red light coming from inside...

ive resseted the PRAM, which gave me the start up chime..
i tried a bunch of different things, i read about nothing helped..

It looks like to me, it doesn have any drivers?

How can I install drivers without installation cd

Is there any way to bypass this situation, if its a case of missing drivers?

PLEASE HELP, I DON'T KNOW WHAT TO DO????????
saravu is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 10:07 AM   #2
MoparMike
macrumors newbie
 
Join Date: May 2013
You might give this a try

I don't have access to a Snow Leopard (10.6.x) machine any longer, but back in the day, I would run across the same issue and discovered that opening GarageBand and playing any audio file (a sound loop, perhaps) would reset something, somewhere in the computer, and voila! I'm not even sure you had to play an audio file. Just opening GarageBand may have been enough. Good Luck.
MoparMike is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 10:46 AM   #3
macthefork
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2013
It looks like Soundflower has grabbed the audio and isn't configured correctly.

You can go to "Audio MIDI Setup" in the Utilities folder (Applications > Utilities > Audio MIDI Setup) and select the built-in Output there.

I'd also remove Soundflower, unless you are using a program or device that needs it.
__________________
iMac 27" 12,2 (2011) 2.7 GHz i5, 32 RAM, 480 GB SSD & 1TB HDD
iMac 27" 13,2 (late 2012) i7 32 RAM, 1.1 GB Fusion Drive
Mac Pro 1,1 (2) 2.66GHz Xeon 5150, 12GB RAM, 27" NEC Graphics Monitor
macthefork is offline   1 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 11:10 AM   #4
saravu
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2014
Thank you for responding, when i open audio midi setup, there is no option for built in speakers...
Garageband didnt cut it...
im so desperate...
i will remove soundflower

Last edited by saravu; May 22, 2014 at 11:47 AM. Reason: typo
saravu is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 11:23 AM   #5
saravu
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2014
ok, so i removed the soundflower, using unnistall readme txt, through terminal, and it was removed succesfully ..
now when i try to open pref>sound- i get the error could not load the sound preference pane...

Any ideas anybody?
saravu is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 11:34 AM   #6
saravu
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2014
the problem persist, if i sign as a different user
Ive, done all the permissions, still nothing

Last edited by saravu; May 22, 2014 at 11:41 AM. Reason: update
saravu is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 11:48 AM   #7
macthefork
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2013
Did you reboot after removing Sunflower?
__________________
iMac 27" 12,2 (2011) 2.7 GHz i5, 32 RAM, 480 GB SSD & 1TB HDD
iMac 27" 13,2 (late 2012) i7 32 RAM, 1.1 GB Fusion Drive
Mac Pro 1,1 (2) 2.66GHz Xeon 5150, 12GB RAM, 27" NEC Graphics Monitor
macthefork is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 11:52 AM   #8
saravu
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2014
yes, and reapired permissions
saravu is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 12:07 PM   #9
macthefork
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2013
Are you saying there's no sound Preference Pane in Preferences? Or the Preference pane won't load?

It sounds like there may be corruption of the audio kext in: System > Library > Extensions > AudioAuuC.kext

Do you see the Audio kernel extension (kext) in that location?
__________________
iMac 27" 12,2 (2011) 2.7 GHz i5, 32 RAM, 480 GB SSD & 1TB HDD
iMac 27" 13,2 (late 2012) i7 32 RAM, 1.1 GB Fusion Drive
Mac Pro 1,1 (2) 2.66GHz Xeon 5150, 12GB RAM, 27" NEC Graphics Monitor

Last edited by macthefork; May 22, 2014 at 12:18 PM.
macthefork is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 12:21 PM   #10
saravu
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2014
i correct myself.
after rebooting, and another permission repair, it opened the sound pane, with again only two options soundflower 2 ch 16 ch...

There is no option anywhere for built in, and also for option "output" the selected device has no output controls..

----------

i see the kext file

----------

im really desperate right now..
saravu is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 12:29 PM   #11
macthefork
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2013
Here is a link with the Terminal commands to fully remove Sunflower.

It's best to copy and paste the commands as to not make an error, especially with a rm command.
__________________
iMac 27" 12,2 (2011) 2.7 GHz i5, 32 RAM, 480 GB SSD & 1TB HDD
iMac 27" 13,2 (late 2012) i7 32 RAM, 1.1 GB Fusion Drive
Mac Pro 1,1 (2) 2.66GHz Xeon 5150, 12GB RAM, 27" NEC Graphics Monitor
macthefork is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 12:39 PM   #12
saravu
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2014


----------



----------

so the commands dont work... :/
i did the similar copy paste thg before



----------

and this is how my audio midi looks like

saravu is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 12:41 PM   #13
macthefork
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2013
It looks like you may have a corrupt audio kernel extension. There should be a listing shown for the internal or digital output on that Preference Pane.

The only other think I can think of is to take a headphone plug and push it into and out of the output jack a few times to be sure the contacts close all the way when there is no plug inserted.

Some people have used a wooden toothpick to clean the contacts.
__________________
iMac 27" 12,2 (2011) 2.7 GHz i5, 32 RAM, 480 GB SSD & 1TB HDD
iMac 27" 13,2 (late 2012) i7 32 RAM, 1.1 GB Fusion Drive
Mac Pro 1,1 (2) 2.66GHz Xeon 5150, 12GB RAM, 27" NEC Graphics Monitor
macthefork is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 12:46 PM   #14
saravu
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2014
ive looked manually for soundflower.kext file, it was nowhere to be found
saravu is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 12:52 PM   #15
rambo47
macrumors 6502
 
Join Date: Oct 2010
Location: Denville, NJ
On the Apple Support discussions, folks have reported success by uninstalling iTunes and then re-installing it.

You can also try a SMC Reset: http://support.apple.com/kb/HT3964
rambo47 is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 12:52 PM   #16
saravu
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2014
can you think of any way for repairing this..
i dont have the installation disk,
i really don't know how to get a hold of osx 10.6x disk

murphy's laws have a huge impact on my life, for three days now, and counting...
saravu is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 12:55 PM   #17
macthefork
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2013
I would think it should be in the same location as the Audio.kext
__________________
iMac 27" 12,2 (2011) 2.7 GHz i5, 32 RAM, 480 GB SSD & 1TB HDD
iMac 27" 13,2 (late 2012) i7 32 RAM, 1.1 GB Fusion Drive
Mac Pro 1,1 (2) 2.66GHz Xeon 5150, 12GB RAM, 27" NEC Graphics Monitor
macthefork is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 01:02 PM   #18
rambo47
macrumors 6502
 
Join Date: Oct 2010
Location: Denville, NJ
Quote:
Originally Posted by saravu View Post
can you think of any way for repairing this..
i dont have the installation disk,
i really don't know how to get a hold of osx 10.6x disk

murphy's laws have a huge impact on my life, for three days now, and counting...
I edited my post with another solution to try first. If that doesn't work, a reinstall might be your only option.
rambo47 is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 01:03 PM   #19
saravu
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2014
my dad gave it to me two nights ago, already installed, and He got it from a friend.. obviosly idiot since he didn t ask for install cd...
my dad is a sound engineer, and he is completely in every way the same as, Del Boy Troter from "only fools and horses...
So if you watched the tv show you understand my missfortune....

so do you now any source that i can download it from .. i dont now where to turn, i have only old installation cd for tiger
saravu is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 01:10 PM   #20
rambo47
macrumors 6502
 
Join Date: Oct 2010
Location: Denville, NJ
If you go the iTunes uninstall/reinstall route you can download iTunes from Apple's site:

http://www.apple.com/itunes/download/
rambo47 is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 01:12 PM   #21
macthefork
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2013
You could try downloading the supplemental update from apple here.

Then read these posts, especially jonpaul's post near the bottom:


jonpaul
Re: No sound on MacBook Pro after 10.6.8 upgrade
Dec 27, 2011 9:58 PM (in response to nickmooney)

Okay, I tried EVERYTHING.

Trust Me.

I even did the downgrading to the 10.6.7 HDA.

HERE IS THE SOLUTION:

YOU WILL NOT NEED TO LOOK ANYWHERE ELSE, IF YOU FOLLOW THESE STEPS:

1. Download and install the 10.6.8 Supplemental Update from Apple (link below).

http://support.apple.com/kb/DL1429

2. Once the update is installed, and the system has restarted, type "Disk Utility" into Spotlight, press enter to launch it, and select your hard drive on the left. Then click "Repair Disk Permissions." (This step may or may not be necessary, but is a good idea in case there are discrepancies from the update).

3. Once the utility is finished, plug in some headphones. Then, press the Option key and click on the speaker icon in the menu bar.

4. Click the Headphones option under the "Output Device" section. You should get sound.

Unplug the headphones and ensure that the audio is not muted. You should now also get sound through your speakers.
__________________
iMac 27" 12,2 (2011) 2.7 GHz i5, 32 RAM, 480 GB SSD & 1TB HDD
iMac 27" 13,2 (late 2012) i7 32 RAM, 1.1 GB Fusion Drive
Mac Pro 1,1 (2) 2.66GHz Xeon 5150, 12GB RAM, 27" NEC Graphics Monitor
macthefork is offline   2 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 01:15 PM   #22
saravu
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2014
ok, so i did the SMC restart, followed the instructions, but i dont know if it worked, beacause i suppose the clock and everything shuold be reset to 1970.. that didnt happen

----------

i will try this and read everything, but i already downloaded supplemental update, but not through these steps...
so i will try it now
saravu is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 01:37 PM   #23
saravu
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2014
THANK YOU MACTHEFORK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I did the same thing yesterday an nothing happened!!!

I cant thank you enough for putting up with me the whole day...

I was completely desperate and https://imagizer.imageshack.us/v2/45...0/838/5rfa.png

----------



----------

THANK YOU!!! You are a lifesaver

This solved my issue, i was completely hopeless..

Thank you again!!!

And everyone else for helping!!

Last edited by saravu; May 22, 2014 at 01:52 PM.
saravu is offline   1 Reply With Quote
Old May 22, 2014, 02:15 PM   #24
macthefork
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2013
Happy your problem is resolved...
__________________
iMac 27" 12,2 (2011) 2.7 GHz i5, 32 RAM, 480 GB SSD & 1TB HDD
iMac 27" 13,2 (late 2012) i7 32 RAM, 1.1 GB Fusion Drive
Mac Pro 1,1 (2) 2.66GHz Xeon 5150, 12GB RAM, 27" NEC Graphics Monitor
macthefork is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > iMac

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
iMac clicking/static sound when screen if off but iMac still working in background MartinAppleGuy iMac 0 Dec 12, 2013 10:41 AM
iMac start up sound, help Tbdbuckeyeitl iMac 7 Jun 23, 2013 07:27 PM
Sound suddenly went on iMac jahbuzzz iMac 3 Mar 29, 2013 05:31 PM
nknown Sound from new iMac 23silencio Mac Basics and Help 3 Feb 26, 2013 10:49 AM
Annoying sound on iMac 27" (sound uploaded) SSSmAsHeRRR iMac 9 Nov 5, 2012 10:19 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 12:15 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC