Go Back   MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone > iPhone Tips, Help and Troubleshooting

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jul 12, 2008, 04:43 PM   #1
phatcat
Banned
 
Join Date: Feb 2008
iPhone 3G OEM Car Bluetooth Problem

I have a 2008 Toyota Tundra with the bluetooth built in. It worked great with the original iPhone. Callers could not tell they were on speaker phone.

Now I had a couple iPhone 3G calls over the same system and:
1) I can hear my own echo (but not the other end)
2) The other caller tells me I'm breaking up.

Anyone else experience similar problems.
phatcat is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 12, 2008, 08:03 PM   #2
tacos
macrumors newbie
 
Join Date: May 2008
iPhone 3g bluetooth car problems

i hear the echo as well.

I have an 07 BMW that worked PERFECTLY with the first iPhone.

with the 3g iPhone i get these problems:
-phone gets hot when connected
-phone iteslf freezes, i can rarely unlock or use phone functions
-contacts, missed/recent calls etc no longer appear in my cars readout

Hopefully this gets addressed in a software update and the phones arent defective?!
tacos is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 12, 2008, 09:20 PM   #3
AC Rempt
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2008
Double post. Sorry.
__________________
2013 iMac 3.4 i5 | MacBook Air 13" 1.7 i5 GHz | 64 Gig iPhone 6 Plus | 64 Gig iPad Air

Last edited by AC Rempt; Jul 12, 2008 at 09:27 PM.
AC Rempt is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 12, 2008, 09:27 PM   #4
AC Rempt
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2008
I have a 2008 Nissan Rogue, and I'm having all sorts of Bluetooth trouble.

The echo, yes, and I have to constantly repair the phone each time I get back in the car. What a pain in the butt.

Yes, let's hope there's a software fix, and let's make sure we let Apple know there's a problem.

Apparently, this is a wide-spread problem: Apple Discussion Forums
__________________
2013 iMac 3.4 i5 | MacBook Air 13" 1.7 i5 GHz | 64 Gig iPhone 6 Plus | 64 Gig iPad Air
AC Rempt is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 14, 2008, 01:07 AM   #5
tacos
macrumors newbie
 
Join Date: May 2008
in addition to the above problems. does anyone else have the problem where, when connected to bluetooth the phone gets hot, and freezes up? (cant unlock etc).... worked perfectly in old 1.1.4, all this is new in 2.0 so i can only assume a software update will clear it up
tacos is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 15, 2008, 05:14 PM   #6
pg18
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2008
iPhone 3G OEM Car Bluetooth Problem

I have an 08 BMW and the echo is terrible on the 3g iphone. I had an old iphone that worked perfectly. Sometimes messing with the volume of the iphone helps. I have minimized the echo by cranking the volume up to the max on the phone. It's almost bearable. Let's hope a fix is available soon...
pg18 is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 16, 2008, 12:24 AM   #7
MarketMan
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2008
iPhone 3G OEM Car Bluetooth Problem

Exact same issue in a 2007 Camry.

Quote:
Originally Posted by phatcat View Post
I have a 2008 Toyota Tundra with the bluetooth built in. It worked great with the original iPhone. Callers could not tell they were on speaker phone.

Now I had a couple iPhone 3G calls over the same system and:
1) I can hear my own echo (but not the other end)
2) The other caller tells me I'm breaking up.

Anyone else experience similar problems.
MarketMan is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 16, 2008, 02:35 AM   #8
AnotherLabRat
macrumors newbie
 
Join Date: Jun 2008
Sad to hear this since I'm upgrading my car stereo to one with integrated bluetooth.

Since 1st gen iphone works well and 2nd doesn't....have any of you tried turning off 3G in the settings?

I don't really see a need for 3G just to take calls, so it's worth a shot.
AnotherLabRat is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 17, 2008, 01:47 AM   #9
AC Rempt
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2008
I think 3G may have something to do with it because I've had to repair my phone after sitting in a parking lot Web surfing.

Some also mentioned cranking the sound on the phone minimizes the echo, and I've also found this to be true.
__________________
2013 iMac 3.4 i5 | MacBook Air 13" 1.7 i5 GHz | 64 Gig iPhone 6 Plus | 64 Gig iPad Air
AC Rempt is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 17, 2008, 04:21 PM   #10
BoulderBum
macrumors 6502a
 
Join Date: Feb 2008
Quote:
Originally Posted by phatcat View Post
I have a 2008 Toyota Tundra with the bluetooth built in. It worked great with the original iPhone. Callers could not tell they were on speaker phone.

Now I had a couple iPhone 3G calls over the same system and:
1) I can hear my own echo (but not the other end)
2) The other caller tells me I'm breaking up.

Anyone else experience similar problems.
I have a 2007 Toyota Prius (I assume it's the same OEM Bluetooth system as yours) and I have the EXACT same problem. Audible echo of my voice and the callers always say I'm breaking up.

It's good to know I'm not alone at least. Keep me posted if you find any solution and I'll try to do the same!
BoulderBum is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 17, 2008, 11:00 PM   #11
boba2z
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2008
iPhone 3G Car Bluetooth Problem

I have a 2008 Mercedes C300 with the bluetooth built in. It worked great with the original iPhone. Callers could not tell they were on speaker phone.

Now all iPhone 3G calls over the same system and:
1) I can hear my own echo (Callers sound great)
2) The other caller tells me I'm breaking up, garbled - bad.

Obviously, something went wrong, really needs to get fixed.
boba2z is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 17, 2008, 11:08 PM   #12
bluenoise
macrumors 6502a
 
Join Date: Jul 2008
I have an 04 Acura TL and the handsfree works better than any of my previous phones. Sound quality is near-perfect and the dash display shows my signal strength, battery level, and incoming call ID.
bluenoise is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 19, 2008, 09:49 PM   #13
jblick
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2008
Echo/Reverb on BMW 5

2007 BMW 550. Same issue. No issues with 1st gen iphone.
jblick is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 21, 2008, 11:34 PM   #14
fetalsono
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2007
Echo problem with iPhone 3g- BMW 2008

I have the same echo problem as others. some have suggested that changing the version of firmware either in the BMW or iPhone may help. How do you find out which version is running and how do you change it?

Thanks
fetalsono is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 22, 2008, 08:37 PM   #15
bruinboy2000
macrumors newbie
 
Join Date: Jun 2008
2006 Prius owner here....exact same problem. I hope Apple releases a patch soon!
bruinboy2000 is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 22, 2008, 09:37 PM   #16
hsc6
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2008
Unhappy Audi 2008 OEM bluetooth

Australia 3G iphone will pair and connect (fairly reliably) to the MMI bluetooth factory-fit; but loses connection when ignition key is removed and will not automatically reconnect. To reconnect you have to unpair etc etc.
Apple Australia helpdesk 1300-321-456 says 23jul08 that bluetooth is a recognised problem and currently firmware only works well with apple bluetooth headset, apple are looking for a fix.
hsc6 is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 23, 2008, 12:16 AM   #17
Rooskibar03
macrumors 65816
 
Rooskibar03's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: State of Denial
Quote:
Originally Posted by hsc6 View Post
Australia 3G iphone will pair and connect (fairly reliably) to the MMI bluetooth factory-fit; but loses connection when ignition key is removed and will not automatically reconnect. To reconnect you have to unpair etc etc.
Apple Australia helpdesk 1300-321-456 says 23jul08 that bluetooth is a recognised problem and currently firmware only works well with apple bluetooth headset, apple are looking for a fix.
Noticed the same thing today on a different car. Every time I got into the car I had to unpair and repair the phone. Not cool.

Top it off with Bad Echo and everyone asking "what" and I'm simply thrilled with the performance.
__________________
If I listed all my Apple related toys here my wife would kill me.
Rooskibar03 is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 23, 2008, 01:18 AM   #18
Mark Booth
macrumors 65816
 
Mark Booth's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
I'm having the echo problem with my iPhone 3G and my Infiniti EX35's hands-free Bluetooth system. My callers (or those I've called) report hearing the echo on their end too!

This is a SIGNIFICANT problem and it happens for me on EVERY call in the car! EVERY single time!

I am seriously considering returning the iPhone 3G before my 14 day return window is over. My original iPhone did not have this problem.

Mark
Mark Booth is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 24, 2008, 10:48 PM   #19
cranbrooke
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2008
Quote:
Originally Posted by bruinboy2000 View Post
2006 Prius owner here....exact same problem. I hope Apple releases a patch soon!
I too have the same problem with my 3G iPhone and 2006 Prius. The bluetooth in my car worked perfectly fine with my Motorola phone. Now I'm getting a lot of complaints that I sound distant and words are dropping....very frustrating and disappointing.
cranbrooke is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 24, 2008, 11:43 PM   #20
xraydoc
macrumors Demi-God
 
xraydoc's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: 192.168.1.1
2006 BMW 330xi w/ iDrive - bluetooth handsfree and iPhone 3G seem to be working fine. No echo so far as have been reported elsewhere. Also worked well with my original iPhone.
__________________
3.5GHz i7 27" iMac Surface Pro 3 i5 2.5GHz i5 Mac mini + 27" Thunderbolt display iPhone 6 Plus
xraydoc is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 28, 2008, 10:09 PM   #21
bruinboy2000
macrumors newbie
 
Join Date: Jun 2008
has anyone heard of a fix for this?
bruinboy2000 is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 29, 2008, 12:12 AM   #22
phatcat
Thread Starter
Banned
 
Join Date: Feb 2008
Log your complaint here as a defect:
http://www.apple.com/feedback/iphone.html

Add your year/make/model here:
http://discussions.apple.com/thread....8650&tstart=15

I spoke with Apple tech support over the weekend and they should have a firmware fix by end of next week.
phatcat is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 5, 2008, 01:10 AM   #23
bruinboy2000
macrumors newbie
 
Join Date: Jun 2008
has anyone had any luck with 2.01? does it fix this horrendous problem?
bruinboy2000 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 6, 2008, 12:08 AM   #24
AC Rempt
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2008
I did a complete restore, and since then, I haven't had a problem beyond the echo, which is overcome when I crank the sound on the phone up. I hope this helps.
__________________
2013 iMac 3.4 i5 | MacBook Air 13" 1.7 i5 GHz | 64 Gig iPhone 6 Plus | 64 Gig iPad Air
AC Rempt is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 6, 2008, 12:09 AM   #25
hsc6
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2008
Audi 2008

No the new 2.01 firmware made no difference to OEM bluetooth problems.
hsc6 is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone > iPhone Tips, Help and Troubleshooting

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
iPhone Bluetooth/car DorotaR iPhone 16 Apr 29, 2014 01:03 PM
iPhone car head unit stereo like Oxygen Audio O'car (iphone interface with bluetooth) musio iPhone Accessories 4 Jan 24, 2014 02:21 PM
iPhone 5 Bluetooth With Car Bluetooth Module macnewbbie iPhone Tips, Help and Troubleshooting 0 Mar 3, 2013 05:16 PM
not OEM iphone 5 car charger? / also lighting to usb adapter work? dg45 iPhone 3 Jan 30, 2013 10:04 PM
Car Bluetooth Problem ( + Battery issues) macnewbbie iPhone Tips, Help and Troubleshooting 0 Aug 21, 2012 12:27 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 06:20 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC