Go Back   MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone > iPhone Tips, Help and Troubleshooting

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Apr 11, 2010, 01:35 AM   #1
upaymeifixit
macrumors 6502a
 
upaymeifixit's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Fix iTunes error 1015 / Fix Bootloop - Guide

Eager to try the next iPhone/iPod update? If you upgraded, but can't activate the phone, you are stuck, so the logical thing to do is go back to the old firmware and wait until it's officially released, but going back is downgrading! That's where you get stuck. So here is an easy and working method to downgrade. If something doesn't work, or I'm wrong about something, please let me know. This guide is for Mac only.

Step 1) While the Phone is plugged to the computer, hold the home and power button until the phone goes off and comes back on. When it does come back on and the apple logo shows, release just the power button. The iTunes logo should soon show up. (This puts the phone into device firmware upgrade mode which allows us to communicate with it)
Step 2) Download Tools.zip attached and make sure it's in your Downloads folder. (This makes sure we know where they are so we can direct services to it)
Step 3) If it's not already unzipped, unzip it (To access the contents)
Step 4) Launch Terminal and type/paste: sudo cp ~/Downloads/Tools/libusb-0.1.4.dylib /usr/lib (This command moves a file which allows us to talk to the phone through the USB port to the appropriate location)
Step 5) Enter Your password as prompted then hit enter (This gives you permission to move the file)
Step 6) Make sure you have hit enter and gone to the next line then type/paste: ~/Downloads/Tools/./iRecovery -s (This is the tool engineered by wEsTbAeR-- and Tom3q that allows us to talk to the phone)
Step 7) Terminal should now display information about the phone and the last line should say "(Recovery) iPhone$" if it does, type/paste: setenv auto-boot true (This tells the phone to stop going into recovery mode)
Step 8) Make sure you are on the next line and type/paste: saveenv
Step 9) If all went well you should be able to boot your phone by holding the power and home button until you see the apple logo. From there on you can activate and sync.

I just came across a script AppleHack23 is distributing (Probably created). I haven't tested it, but it looks like it only sends the commands to the phone, so you can use it after Step 5. [Direct download for the script]

For the few of you on this site wanting to do this on Windows, I have not tested, but heard good things about iH8sn0w's iReb.
Attached Files
File Type: zip Tools.zip (531.6 KB, 11509 views)

Last edited by upaymeifixit; Jul 28, 2011 at 02:15 PM. Reason: Direct download for iReb removed.
upaymeifixit is offline   1 Reply With Quote
Old Apr 11, 2010, 01:46 AM   #2
Applejuiced
macrumors Nehalem
 
Applejuiced's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: At the iPhone hacks section.
Thumbs up

Good info.
I suspect we will see many people with this problem as we get closer to 4.0
Applejuiced is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 11, 2010, 01:56 AM   #3
upaymeifixit
Thread Starter
macrumors 6502a
 
upaymeifixit's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Quote:
Originally Posted by Applejuiced View Post
Good info.
I suspect we will see many people with this problem as we get closer to 4.0
Yup, That's exactly why I did it. I looked ALL day and finally gathered enough information to fix it. It should not take that long. I think I may just create an application to fix it, but I can't find my other iPhone cable! Hopefully this will work with all future problems of this kind too. Are you a dev Applejuiced? Could you maybe sign my UDID?

Last edited by upaymeifixit; Apr 11, 2010 at 02:12 AM.
upaymeifixit is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 11, 2010, 02:35 AM   #4
Applejuiced
macrumors Nehalem
 
Applejuiced's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: At the iPhone hacks section.
Quote:
Originally Posted by upaymeifixit View Post
Yup, That's exactly why I did it. I looked ALL day and finally gathered enough information to fix it. It should not take that long. I think I may just create an application to fix it, but I can't find my other iPhone cable! Hopefully this will work with all future problems of this kind too. Are you a dev Applejuiced? Could you maybe sign my UDID?
I hear you. It will definetelly be very helpfull and if you package it into an app it will save alot of time and headaches to many
Sorry, not an iphone Dev at the moment but I work in the field of tech.
Applejuiced is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 11, 2010, 06:44 AM   #5
timROGERS
macrumors member
 
Join Date: May 2009
Looks like a pretty good guide Would this work on a 3GS?

Tim
timROGERS is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 11, 2010, 01:14 PM   #6
upaymeifixit
Thread Starter
macrumors 6502a
 
upaymeifixit's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Quote:
Originally Posted by timROGERS View Post
Looks like a pretty good guide Would this work on a 3GS?

Tim
Thanks, I put a good amount of time into this. I hate it that I have been giving people this guide and they ignore it.

Anyway, to be honest, I don't know. I think it should work on all models except for the new 3Gs. The old 3Gs should work fine, but I think the new one has a different version of iBoot which I think is how iRecovery talks to it. But someone please correct me if I'm wrong.
upaymeifixit is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 11, 2010, 02:22 PM   #7
MacRumorUser
macrumors Demi-God
 
MacRumorUser's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Ireland
Great post. If someone can confirm it works with older 3GS's as expected then I'll chance giving OS4 a play, until then I'll wait it out
__________________
A gentleman is one who never hurts anyone's feelings unintentionally.
MacRumor:User
Microsoft MVP : Macintosh
MacRumorUser is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 11, 2010, 03:04 PM   #8
QQ77izs
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2009
cp: /usr/local/lib: No such file or directory

where exactly should be Downloads folder ?

i make on second HDD, on Macintosh HDD, in users/My username, and it still shows me this
QQ77izs is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 11, 2010, 05:24 PM   #9
upaymeifixit
Thread Starter
macrumors 6502a
 
upaymeifixit's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Quote:
Originally Posted by QQ77izs View Post
cp: /usr/local/lib: No such file or directory
where exactly should be Downloads folder ?
i make on second HDD, on Macintosh HDD, in users/My username, and it still shows me this
Did you paste this exactly?
Code:
sudo cp ~/Downloads/Tools/libusb-0.1.4.dylib /usr/local/lib
If it doesn't work try to open the "lib" folder in the Tools archive. That is the same folder. If it opens put the "libusb-0.1.4.dylib" file in there.

You make what on your second HDD? The Downloads folder should be in: /Users/*YOURNAME*/Downloads The Tools folder doesn't have to be there, just be sure that wherever it is, you change the cp command to the correct location.
upaymeifixit is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 11, 2010, 08:46 PM   #10
Mere1582
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2010
W00t! Man I had a huge scare after trying to upgrade to 4.0 and then realizing how easy it was to brick your iPod. Took me a couple tries, and I had to switch power cables, but your guide worked perfectly in the the end. Appreciate very much
Mere1582 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 11, 2010, 11:12 PM   #11
upaymeifixit
Thread Starter
macrumors 6502a
 
upaymeifixit's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Quote:
Originally Posted by Mere1582 View Post
W00t! Man I had a huge scare after trying to upgrade to 4.0 and then realizing how easy it was to brick your iPod. Took me a couple tries, and I had to switch power cables, but your guide worked perfectly in the the end. Appreciate very much
Glad it helped, it took me forever to figure this out, and after finally fixing it, I feel so much more comfortable messing with my phone that I did before. I still have a lot to learn though. What version of iPhone do you have and what firmware did you downgrade to?

I was thinking about making an app to do this, but I don't know how to program, and I ran into lots of problems with automator while running shell scripts. So as for now, it's not happening.
upaymeifixit is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 12, 2010, 12:19 AM   #12
Mere1582
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2010
I downgraded to 3.1.3 on a 3G iTouch. Just thinking, yu one if this might work going from 3.1.3 back to 3.1.2? Was forced to upgrade a while back and couldn't find a way to downgrade on a 3G touch until now..

Thanks again fo the work and guide.
Mere1582 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 12, 2010, 12:26 AM   #13
upaymeifixit
Thread Starter
macrumors 6502a
 
upaymeifixit's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
I don't really understand your question, I think you may have a type, but you should be able to downgrade to any firmware, but I haven't tested it.
upaymeifixit is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 12, 2010, 02:24 PM   #14
DEE9299
macrumors 6502a
 
DEE9299's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Boston Mass.
would this work on a 3g downgrading from 3.1.3 to 3.1.2 and would basebands change also?
DEE9299 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 12, 2010, 06:14 PM   #15
upaymeifixit
Thread Starter
macrumors 6502a
 
upaymeifixit's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Quote:
Originally Posted by DEE9299 View Post
would this work on a 3g downgrading from 3.1.3 to 3.1.2 and would basebands change also?
UPDATE: Apparently iTunes won't let you select any firmware earlier than the current.

Last edited by upaymeifixit; Apr 12, 2010 at 07:01 PM.
upaymeifixit is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 12, 2010, 07:43 PM   #16
DEE9299
macrumors 6502a
 
DEE9299's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Boston Mass.
even with pwnage tool creating a firmware for you?
DEE9299 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 12, 2010, 08:22 PM   #17
fastbridge
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2010
I sucsessfully downgraded to 3.1.3 but now when I try to restore it still gives me the itunes error message. Whats this all about. Am I stuck not being able to resote now.
fastbridge is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 12, 2010, 08:51 PM   #18
frank2k1ny
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2010
ok, this may be a dumb question, but at which point am I actually restoring to the 3.1.3 firmware? I don't think I understand this
frank2k1ny is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 12, 2010, 11:22 PM   #19
upaymeifixit
Thread Starter
macrumors 6502a
 
upaymeifixit's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Quote:
Originally Posted by DEE9299 View Post
even with pwnage tool creating a firmware for you?
I don't know, I'm doing some testing tonight and I will try to include this in my testing.

Quote:
Originally Posted by fastbridge View Post
I sucsessfully downgraded to 3.1.3 but now when I try to restore it still gives me the itunes error message. Whats this all about. Am I stuck not being able to resote now.
Have you gone through and completed the guide?

Quote:
Originally Posted by frank2k1ny View Post
ok, this may be a dumb question, but at which point am I actually restoring to the 3.1.3 firmware? I don't think I understand this
I was wondering wether to add that part or not, but I decided not to because I figured if you got the 1015, you must already have it. The 1015 error means (From my understanding) that you have firmware on your phone that is older than a previous version it had. This puts the phone in a boot loop. This previous version is most likely 3.1.3 (The current version) because iTunes does not natively let you choose any other firmware.

The easy answer is, if you are getting the 1015, you probably already did it. If you need to though, you would put your phone in recovery mode, and restore from there.
upaymeifixit is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 13, 2010, 09:59 AM   #20
DEE9299
macrumors 6502a
 
DEE9299's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Boston Mass.
from the 1015 error you should be able to shut down itunes then run either blackrain or redsnow and you should get your phone back to the home screen
DEE9299 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 13, 2010, 11:22 AM   #21
upaymeifixit
Thread Starter
macrumors 6502a
 
upaymeifixit's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Quote:
Originally Posted by DEE9299 View Post
from the 1015 error you should be able to shut down itunes then run either blackrain or redsnow and you should get your phone back to the home screen
That is if you want to jailbreak. I've heard that iReb can do the same thing as this guide for windows.

I tested some stuff last night, and I was trying to jailbreak an ipod2,1_3.1.3. I used blackr1an, PwnageTool, QuickPwn, redsn0w, and ZiPhoneOSX. None of them worked, different errors on all of them.
upaymeifixit is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 13, 2010, 12:20 PM   #22
DEE9299
macrumors 6502a
 
DEE9299's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Boston Mass.
so as far as downgrading basebands its a no go........
DEE9299 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 21, 2010, 11:44 AM   #23
Abdulrahman
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2010
cp: /usr/local/lib: No such file or directory
Abdulrahman is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 21, 2010, 06:02 PM   #24
upaymeifixit
Thread Starter
macrumors 6502a
 
upaymeifixit's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Quote:
Originally Posted by Abdulrahman View Post
cp: /usr/local/lib: No such file or directory
Your doing this exactly?
Code:
sudo cp ~/Downloads/Tools/libusb-0.1.4.dylib /usr/local/lib
upaymeifixit is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 23, 2010, 01:17 PM   #25
JordieG8
macrumors newbie
 
Join Date: Jun 2009
Hello, I tried to upgrade to 4.0 bata not knowing it would screw everything up, stupid I know. But regardless I currently have a paper weight. I tried to procedure posted in this thread but I got the error

cp: /usr/local/lib: No such file or directory

and I'm typing in exactly
cp:sudo cp ~/Downloads/Tools/libusb-0.1.4.dylib /usr/local/lib

Anyone?

Edit: I tried to open up the lib folder and it wont let me.

Last edited by JordieG8; Apr 23, 2010 at 01:36 PM.
JordieG8 is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone > iPhone Tips, Help and Troubleshooting

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
iPhone: How to fix iPhone reboot error 1015? stephenjangell Jailbreaks and iOS Hacks 1 Sep 23, 2013 08:48 PM
How Do I Fix This (iTunes error)? ts599 iOS 7 3 Jun 11, 2013 08:56 PM
iPhone: Iphone 4 on IOS 4.0.1, unlocked, jailbroken, bootloop fix jateelover Jailbreaks and iOS Hacks 2 Feb 6, 2013 04:18 PM
How to fix Iphone 3g error 23, 1600, 1601, 1603, now connect to itunes logo. 2onate20 iPhone Tips, Help and Troubleshooting 2 Jun 19, 2012 02:13 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 11:48 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC