Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Mac Peripherals

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jan 9, 2013, 10:58 PM   #1
beatledud
macrumors regular
 
Join Date: May 2006
Remove Time Capsule Hard Drive AND Partition

Looking to buy a Time Capsule, but one last hurdle is getting the drive partitioned, 1 for backups and 1 for media storage.

I've read that you can do it over the network, but only as your computer is backing up, and then you may get errors for several tries or can't load the second partition or Time Machine backs up to your storage partition.

But apparently the only way to get it to work is remove the HDD and connect it with an eSATA to USB cable. Yet no feedback on how to do this or its functionality exists beyond. The arguments against are it voids the warranty (I don't care and Apple has never said anything to me in the past), use a USB HDD plugged into the TC (USB is slower than an eSATA drive directly connected to Router, partitioning should provide faster transfer) or the data you store on the TC isn't backed up (I'll have a USB drive plugged in to back up that data).

I have seen guides to remove the HDD and it appears to be rather simple. But beyond that, are there any other tips, experience, etc? Does the data partition auto mount on startup/wake from sleep, no auto script needed? Do I need to archive the TC drive in Disk Utility, partition, and restore the archive to the partition I intend to use for backups?
beatledud is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 07:17 AM   #2
MCAsan
macrumors 68000
 
Join Date: Jul 2012
Given that desktop FW and USB drives are inexpensive, why not have an external drive dedicated to your libraries...and leave the entire Time Capsule for backups of the internal and external drives?

You can get USB 3 3TB external drives in the range for around $150 or less at Costco, NewEgg, or others.
__________________
Retina MBP 2.7GHz | 16GB | 768G
Thunderbolt Display
iPhone 5s | Silver | 64GB | AT&T
iPad Air | Silver | 128GB | WiFi only
MCAsan is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 07:46 AM   #3
beatledud
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: May 2006
I only use a MBP in my living room. I do not want to have a USB plugged in anytime I want to use iTunes or my AppleTV. WiFi access is the only solution I want here. Also I have a 256GB SSD on it. A 2TB or 3TB TC is overkill and I want to use most of it for data storage.
beatledud is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 07:51 AM   #4
blueroom
macrumors 603
 
blueroom's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Toronto, Canada
If you have a decent router you might want to consider a Synology NAS instead of a TC.
__________________
My iOS devices are not jailbroken.
Bill
My Blog
blueroom is online now   0 Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 07:52 AM   #5
beatledud
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: May 2006
Blueroom, you and I already discussed this.

Please anyone with experience removing a TC HDD and partitioning it?
beatledud is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 08:16 AM   #6
Philscbx
macrumors regular
 
Join Date: Jan 2007
Location: Mpls Mn
I use my MBP in LV in similar manor.
USB would be the last choice for any external drive IMO.
Over a network - sorta going towards the fragile zone.
The possibility of things can or will get glitched.

So I have a 1TB drive hanging on the back of the lid with short FireWire.
That drive was partitioned through Disc Utility - about 30 / 70.
TimeMachine resides on the 30 side of HD.
Media on the 70 side.

It works seamless - I don't use TM every day - maybe once a week.
It warns when it's full - and it rewrites over the old stuff just fine.
MOvies stream perfect from External HD.

The internal drive is cleaned out regularly to keep it from panic mode of getting too full and moved to the external.

Finder shows both partitions - and TM can be ejected - leaving the 70GB side open.

Hope that helps some.
__________________
MP3.1,8GB,4TB, MBPro13 5.5, iPad1 64G, iPhone 3gs, iTouch, PB15 1.6, ATv, Rxv3900.
Philscbx is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 08:42 AM   #7
beatledud
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: May 2006
Sorry but not sure what exactly you were describing. So you just plug an external directly to your MBP via FireWire?

Again, I'm looking for someone with experience removing a TC HDD and partitioning it. I have tried or researched all alternatives. Thanks for suggesting alternatives but I'm not interested in trying those.
beatledud is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 09:57 AM   #8
blueroom
macrumors 603
 
blueroom's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Toronto, Canada
Quote:
Originally Posted by beatledud View Post
Blueroom, you and I already discussed this.

Please anyone with experience removing a TC HDD and partitioning it?
Ahh it's you LOL. This is why I avoided the TC, the interface is too limited & dumbed down much like the current AirPort setup app on the AEBS.

iFixit.com shows how to tear the TC down, of course this will probably void the warranty as you have to remove the glued on bottom cover.
__________________
My iOS devices are not jailbroken.
Bill
My Blog
blueroom is online now   0 Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 10:01 AM   #9
beatledud
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: May 2006
Quote:
Originally Posted by blueroom View Post
Ahh it's you LOL. This is why I avoided the TC, the interface is too limited & dumbed down much like the current AirPort setup app on the AEBS.

iFixit.com shows how to tear the TC down, of course this will probably void the warranty as you have to remove the glued on bottom cover.
Yeah I've seen iFixit's and other tear downs. Looks pretty easy by Apple standards. You do have to remove the glued bottom cover but it appears to come off pretty easy. If there's enough tackiness to it, should be able to reapply and no one would be the wiser.

Problem is I see on this forum and other sites that people say "well you'll have to remove the drive and partition it". OK, makes sense, I think I know what to do. But there's no follow up from someone that's actually done it which gives me some pause.
beatledud is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 10:08 AM   #10
blueroom
macrumors 603
 
blueroom's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Toronto, Canada
If it were me, I'd partition one of your other SATA drives and drop it in to test. That way the original drive is still stock.
__________________
My iOS devices are not jailbroken.
Bill
My Blog
blueroom is online now   0 Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 11:51 AM   #11
skorpien
macrumors 68020
 
Join Date: Jan 2008
I've done it and it's pretty easy.

Once you connect the TC's internal disk to your computer (via dock or enclosure), it will mount with three partitions. Two of those partitions are fairly small and are hidden when the hard drive is inside the TC. The other, larger one is the main partition that shows up as a shared volume. This is the one that you'll need to partition/resize. It's fairly easy to do in Disk Utility as the drive is formatted HFS+

Once the large partition is split into two or more partitions, just place the drive back into the TC and it should show up as two separate drives in the Disks tab in your AirPort Utility (it will appear like it would had you just connected an external USB HDD to the TC's USB port).

Edit: Though what blueroom suggests does have merit. You can try partitioning another spare drive and placing it into your Time Capsule, though I do believe you'll have to erase one or both of the partitions in your AirPort Utility to create the two smaller partitions that appear on the Time Capsule's stock HDD.

Either option should work
__________________
17" 2.6 GHz Penryn MBP
Collector's Edition 2.4 GHz Alu MB
Time Capsule 2TB (1st Gen); Apple TV 160GB; iPhone 5S 64GB; iPod Video 30GB
skorpien is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 12:03 PM   #12
beatledud
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: May 2006
Quote:
Originally Posted by skorpien View Post
I've done it and it's pretty easy.

Once you connect the TC's internal disk to your computer (via dock or enclosure), it will mount with three partitions. Two of those partitions are fairly small and are hidden when the hard drive is inside the TC. The other, larger one is the main partition that shows up as a shared volume. This is the one that you'll need to partition/resize. It's fairly easy to do in Disk Utility as the drive is formatted HFS+

Once the large partition is split into two or more partitions, just place the drive back into the TC and it should show up as two separate drives in the Disks tab in your AirPort Utility (it will appear like it would had you just connected an external USB HDD to the TC's USB port).

Edit: Though what blueroom suggests does have merit. You can try partitioning another spare drive and placing it into your Time Capsule, though I do believe you'll have to erase one or both of the partitions in your AirPort Utility to create the two smaller partitions that appear on the Time Capsule's stock HDD.

Either option should work
Perfect thank you! If I'm understanding you correct you say that the hidden partitions may have to be erased to create the other two partitions? I had wondered if this may happen, but archiving the contents of the hidden partitions and then restoring them when I've got everything set up should be good to go I'd hope.

Blueroom's suggestion certainly does have merit. But as we discussed in a previous post, the cost of building a Asus Router + Synology NAS was several hundred more than just buying a TC. Finding budget NAS enclosures could bring the price down to about the level of a TC however the drive transfer R/W rates were significantly lower than the TC at that point.
beatledud is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 01:24 PM   #13
skorpien
macrumors 68020
 
Join Date: Jan 2008
Oh, I think you misunderstood me. I meant his suggestion on using a different hard drive instead of the Time Capsule's stock drive.

And my apologies if I wasn't clear in my previous post, but the two hidden partitions shouldn't be affected if you do choose to use the stock TC disk. All you would need to do is select the largest partition in Disk Utility and add another partition.

Here's a guide on how to create additional partitions using Disk Utility:
http://wiki.answers.com/Q/How_do_you...ut_losing_data

But if you choose to swap the HDD in the Time Capsule with one of your own, those two hidden partitions will need to be created. In order to do so you will need to go into AirPort Utility and erase the disk once you've partitioned the new disk and made the swap.
__________________
17" 2.6 GHz Penryn MBP
Collector's Edition 2.4 GHz Alu MB
Time Capsule 2TB (1st Gen); Apple TV 160GB; iPhone 5S 64GB; iPod Video 30GB
skorpien is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 11:36 PM   #14
adam9c1
macrumors regular
 
Join Date: May 2012
Location: Chicagoland
IMHO I would stay away from this as I would want the TM drive to have as little read / writes as possible as to extend it's life.
adam9c1 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 11:46 PM   #15
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
Quote:
Originally Posted by adam9c1 View Post
IMHO I would stay away from this as I would want the TM drive to have as little read / writes as possible as to extend it's life.


It's a Harddisk not an SSD!
justperry is offline   1 Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 11:48 PM   #16
adam9c1
macrumors regular
 
Join Date: May 2012
Location: Chicagoland
Quote:
Originally Posted by justperry View Post


It's a Harddisk not an SSD!
except that Every HD will fail at some point.
adam9c1 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 11, 2013, 01:22 AM   #17
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
Quote:
Originally Posted by adam9c1 View Post
except that Every HD will fail at some point.
A Harddisk is less susceptible to the amount of writes than cheap SSD's but more on the mechanical side.

SSD's also fail.

SLC are less likely to fail from writes but MLC's and worse TLC fail even earlier.

Last edited by justperry; Jan 11, 2013 at 01:29 AM.
justperry is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 11, 2013, 08:01 AM   #18
beatledud
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: May 2006
Quote:
Originally Posted by adam9c1 View Post
except that Every HD will fail at some point.
Yes so why would that prevent me from using it? My MBP will be backed up to the TC and my media on the TC will be backed to a USB drive. Im covered with failures from anything. If the TC fails, its really easy to replace the drive.

And TC has a good temp monitor and fan to keep the drive healthy.
beatledud is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Mac Peripherals

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:29 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC