Go Back   MacRumors Forums > Apple Applications > Mac Applications and Mac App Store

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old May 4, 2012, 05:41 PM   #1
SR 7
macrumors regular
 
Join Date: Apr 2009
Transfering from OLD hard drive to upgraded HD

I just bought my new Momentus XT and its ready to go into my Macbook Late 08' ... I was just using time machine to backup everything and i accidenlty hit the external HD and it canceled at 88% complete so now i am trying to do it again and it says not enough space on this disk to back up so I'm sick of that headache and now would like to transfer everything from my OLD HD to the NEW one once i install Lion on it..

my question is this...using Migration assistant, how can i get EVERYTHING literally from this HD including my settings, apps, folders, files, alerts, safari tabs ANYTHING LITERALLY onto the new HD? Do i do an account transfer and it will literally copy this computer as if its the same just on a bigger HD?

thanks !
SR 7 is offline   0 Reply With Quote
Old May 4, 2012, 05:47 PM   #2
simsaladimbamba
Guest
 
Join Date: Nov 2010
Location: located
Migration Assistant / Setup Assistant information:
Setting-up a new Mac from an old one, its Backups, or a PC
which includes:more information: Apple OSX and Time Machine Tips
Or use CarbonCopyCloner or SuperDuper to make a 1:1 copy.
MacBook, MacBook Pro: Replacing the Hard Disk Drive, transferring data to the new HDD

the guide includes:
  • 0. Identify your MacBook or MacBook Pro
  • 1. Getting a new HDD
  • 2. Guides to replace the internal HDD with a newer one
  • 3. Transferring data from the old HDD to the new HDD
  • 4. Using the optical disk drive (ODD) slot for placing an SSD or HDD inside the MB/P (OPTIBAY)
How to format a new HDD to install Mac OS X onto (or make a bootable copy onto)
simsaladimbamba is offline   0 Reply With Quote
Old May 4, 2012, 05:48 PM   #3
GGJstudios
macrumors Westmere
 
Join Date: May 2008
It's much simpler to clone your old drive to the new drive using Carbon Copy Cloner. Then simply swap the drives.
GGJstudios is offline   0 Reply With Quote
Old May 4, 2012, 06:11 PM   #4
SR 7
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Apr 2009
Quote:
Originally Posted by GGJstudios View Post
It's much simpler to clone your old drive to the new drive using Carbon Copy Cloner. Then simply swap the drives.

how can i connect my new drive to the macbook if its not inside my macbook?
SR 7 is offline   0 Reply With Quote
Old May 4, 2012, 06:14 PM   #5
GGJstudios
macrumors Westmere
 
Join Date: May 2008
Quote:
Originally Posted by SR 7 View Post
how can i connect my new drive to the macbook if its not inside my macbook?
Buy an external enclosure to put the new drive in. Then clone. Then swap the drives. You're now up and running with your new drive, and your old one is now useful as an external drive for backups or additional storage.
GGJstudios is offline   0 Reply With Quote
Old May 4, 2012, 07:38 PM   #6
SR 7
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Apr 2009
is there any way to do a transfer WITHOUT an external enclosure? I already have 3 external hard drives so i don't want to make another purchase for an enclosure.

I thought migration assistant was capable of transferring everything into an external hard drive, than switching the drives out and using that external drive to put everything onto the NEW drive but apparently migration assistant is only if the 2 computers (drives) are connected at the same time.

How do people transfer everything onto an external drive, than use that external drive to put it back on the new clean HD?
SR 7 is offline   0 Reply With Quote
Old May 5, 2012, 06:58 AM   #7
akwarner
macrumors member
 
Join Date: Feb 2006
If you can free up one of the external drives (temporarily) that you already have, use Carbon Copy Cloner to clone the old drive to the external, swap the drives in the MacBook, then use Carbon Copy Cloner to clone the external back to the new drive now in the MacBook. It will take a bit longer than what was originally suggested since you'll be doing the clone twice, but it accomplishes the same thing.

A.

Quote:
Originally Posted by SR 7 View Post
is there any way to do a transfer WITHOUT an external enclosure? I already have 3 external hard drives so i don't want to make another purchase for an enclosure.

I thought migration assistant was capable of transferring everything into an external hard drive, than switching the drives out and using that external drive to put everything onto the NEW drive but apparently migration assistant is only if the 2 computers (drives) are connected at the same time.

How do people transfer everything onto an external drive, than use that external drive to put it back on the new clean HD?
akwarner is online now   0 Reply With Quote
Old May 5, 2012, 09:51 AM   #8
Fishrrman
macrumors 68040
 
Join Date: Feb 2009
"how can i connect my new drive to the macbook if its not inside my macbook?"

Get one of these:
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_no...a+dock&x=0&y=0
(Many items shown, they all work the same, just pick one you like that's cheap, some are only $20-25)

One of the best accessories you'll ever buy -- very useful. You can even use it as a "bootable drive" if need be. In fact, I recommend that after you clone (CarbonCopyCloner is the best choice), that you do a "test boot" to be satisfied that it's working -before- you do the drive swap.
Fishrrman is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 2, 2013, 11:50 PM   #9
gatogreensleeve
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2013
New hard drive

Please help! I am currently running a G5 w/ two internal HDs w/ Tiger and Digital Performer on the smaller (160GB) HD. I use the 2nd bigger (280GB) HD to back up song files. I just got a new 3TB HD and Leopard and want to consolidate everything. What's the order of operations here? Here's my plan:

1. Install new HD w/ Leopard and updates.
2. Use Carbon Copy Clone to move HD1 (with Tiger and DP on it). The question is: will CCC move all the Tiger files into Leopard? Is there a conversion process or does it just take whatever transfers?
3. CCC 2nd HD into new HD w/ Leopard.
4. Use empty 2nd HD as extra backup.


I'm concerned that I can't Carbon Copy a Tiger HD onto a Leopard HD. Does this matter? Must I just copy over everything manually? Do I have to reload all the apps from discs?

I'm also concerned about keeping things in the right places so that when I open DP files it will be able to find the ancillary files attached to them.

Thanks!!
gatogreensleeve is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 3, 2013, 06:29 AM   #10
gatogreensleeve
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2013
It Didn't Work!

Says it can't read the disc! The new HD is there (w/ 2.7gb) but there is no icon for it on my desk top. The person who sold me the disc, Leopard 5.1, said something about needing dual layer reading? Mine doesn't say I have that. Does that mean I have to buy a DVD burner with that capability? Can I even use one of those with my computer?

Machine Name: Power Mac G5
Machine Model: PowerMac7,3
CPU Type: PowerPC G5 (2.2)
Number Of CPUs: 2
CPU Speed: 2 GHz
L2 Cache (per CPU): 512 KB
Memory: 6.5 GB
Bus Speed: 1 GHz
Boot ROM Version: 5.1.8f7ATA Bus:

PIONEER DVD-RW DVR-107D:

Model: PIONEER DVD-RW DVR-107D
Revision: A707
Detachable Drive: No
Protocol: ATAPI
Unit Number: 0
Socket Type: Internal

Do I just buy a new DVD-RW w/ Dual Layer? Can I get any kind? Ugh. I told her mine didn't say DL and she still said it was fine. I'm PISSED!!!!
gatogreensleeve is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Applications > Mac Applications and Mac App Store

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Upgraded Hard Drive for MacBook Pro 2010 - won't boot now Angeles MacBook Pro 5 Mar 25, 2013 06:21 AM
Mac partition is smaller than hard drive? How to reformat the entire hard drive? diablo9333 OS X 6 Mar 11, 2013 11:15 PM
Turning Internal Hard drive into External Hard Drive - Help Please Ne0the1 iMac 33 Jan 8, 2013 01:02 PM
Make external hard drive default hard drive utahman130 PowerPC Macs 4 Dec 26, 2012 09:51 AM
Dead hard drive - need temporary external hard drive solution Gwenyn iMac 20 Jun 14, 2012 06:15 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 06:20 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC