Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Apple TV and Home Theater

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Dec 14, 2012, 10:12 PM   #1
Jigga Beef
macrumors member
 
Join Date: Jan 2009
Location: Philadelphia, Pa
RAID 0 In Mac Pro or Drobo for iTunes Media

I currently use a 2nd gen drobo to hold my iTunes, i have 2X 2TB and 2X 1.5 TB for a total of 4.5TB of storage, i currently have about 3.5TB of that filled up with media storage.

My Drobo is getting up there in age and today it looks like a drive failed so its in the process of protecting the data which it says will take 72 hours...

I have all of the data backed up across several externals and but i have heard some horror stories about drobo going wrong.

Since i have a Mac Pro i have the 3rd and 4th hard drive bay free and was thinking maybe for speed and some more peace of mind i could do a raid 0 with 2X 2TB discs giving me 4TB of storage space. I would than just use the drobo to backup of the iTunes data.

I have never used a RAID 0 before and just worry about failing drives. I haven't had a drive fail in about 4 years with the exception of today but it still worries me to risk 2 drives for 1 set of data. The increased speed would be nice though. I wish 4TB discs were a little more affordable and i would just put 2X 4TBs in there with a RAID 1

Any ideas?
Jigga Beef is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 14, 2012, 10:49 PM   #2
Omne666
macrumors 6502a
 
Join Date: Sep 2010
Location: Melbourne, Australia
Yeah....Ive got the 2nd gen drobo also....happy camper up until a month or so ago when a folder over 2Tb in size 'blinked' out of existence. Like you, I had copies of nearly everything elsewhere so minimal inconvenience, though I will never trust it again as a primary device.

I'm on an iMac so the internal raid option wasn't possible for me, I bought a 6Tb WD thunderbolt drive and have the Drobo back that up. (My Drobo has 1x3Tb + 3*2Tb drives in it...I was about to expand it further but no longer)

Whilst the 4Tbs are still up there in price, the 3Tbs are relatively inexpensive. I'd look into those for your Mac Pro, with the drobo as backup up service.
__________________
One of everything. Don't forget the fries.
Omne666 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 16, 2012, 09:20 PM   #3
Jigga Beef
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Jan 2009
Location: Philadelphia, Pa
Seems like that might be what is going to happen to me. It started out saying 70 hours to protect the data, 48 hours later it says 59 hours remaning. I just want it to finish up so if the data is protected i can move all of it to an internal hard drive.

What process do you use to backup to drobo, time machine, CCC? I wish i had a thunderbolot port, but running off a 3TB external will pose the same speed issues i am having with drobo.
Jigga Beef is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Apple TV and Home Theater

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:29 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC