Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > iMac

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jan 5, 2013, 07:30 PM   #1
noahc
macrumors member
 
Join Date: Oct 2005
2012 27" iMac - Thunderbolt Issues

I have been loving my 27" iMac. Today I finally got a Thunderbolt cord so I could start using it in external display mode with my work 15" rMBP. Everything worked fine for awhile -- so I turned it off and went about doing other things. A few hours later I tried again to put it into target display mode (Command F2) and it didn't respond. Re-started both machines, still nothing. I went into the System Profiler and under Thunderbolt on the iMac it says:

Thunderbolt: No hardware was found

On the MBP, it reports that there is a Thunderbolt Bus and the details. This leads me to believe that somehow the Thunderbolt card in the iMac has failed. Any other ideas?
noahc is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 6, 2013, 12:52 AM   #2
bonedaddio
macrumors member
 
Join Date: Jan 2009
Location: PA, USA
I'm not sure, but I THINK I recall something about a "waking from sleep" issue like this, did you try powering both all the way down, then powering them up again, then connecting the cord, the CMD-F2?

I may have read about this over on the Apple forums. I was researching this because I wanted to know if I could do the same thing with my late 2011 MBP and the Mac CSR wasn't too sure about it (I googled it right then and there on my phone); I tried it in the store with my own MBP and a 21" iMac, and it worked fine, but I think I saw something about the sleep/wake issue.

Hope this helps, let us know how it turns out. I kind of doubt (and seriously hope) that something is wrong with your TB on your iMac
bonedaddio is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 6, 2013, 09:54 AM   #3
noahc
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Oct 2005
Thanks. Have re-started and tried many different configurations of the cable. The iMac does not pick up any FireWire anything - target display, Target disk mode etc. Anybody else?
noahc is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 6, 2013, 03:38 PM   #4
noahc
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Oct 2005
This was solved after a call to Apple support. A reset of the PRAM did the trick!
noahc is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 7, 2013, 09:25 PM   #5
denart
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2013
Cool Just added MDP to HDMI to TV from my iMac

Having same problem and I can't get it to work. So how did they reset the PRAM? I am not sure what PRAM is...sorry...still learning!
denart is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 7, 2013, 09:34 PM   #6
fitshaced
macrumors 6502a
 
Join Date: Jul 2011
Quote:
Originally Posted by denart View Post
Having same problem and I can't get it to work. So how did they reset the PRAM? I am not sure what PRAM is...sorry...still learning!
You take the baby out and wheel it down the road and back.
__________________
Lots of stuff.
http://www.flickr.com/photos/picsbykev/
fitshaced is online now   1 Reply With Quote
Old Jan 7, 2013, 10:54 PM   #7
sukanih
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2012
Quote:
Originally Posted by fitshaced View Post
You take the baby out and wheel it down the road and back.
Don't have baby and PRAM...

About NVRAM and PRAM
http://support.apple.com/kb/HT1379
sukanih is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 8, 2013, 07:37 PM   #8
denart
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2013
Smile Thunderbolt issues

Quote:
Originally Posted by fitshaced View Post
You take the baby out and wheel it down the road and back.
Too Funny! But I did figure it out and it didn't involve any babies or PRAMs! Read my response to my own post if you actually have this problem!

----------

Quote:
Originally Posted by noahc View Post
This was solved after a call to Apple support. A reset of the PRAM did the trick!
Here is what I did.......It seems as though a simple fix was missing.... I did this and it works just fine...Here ya go!!!!!

I have a 27' imac. I used the Thunderbolt port on the back to a MDP to A HDMI to my 55" Vizio HD 1080p TV. It didn't work until...... I called my Boeing engineer son-in-law (who is a very part time mac person (but smart) and he had me go to...HERE IT IS STEP BY STEP!!!

Open SYSTEM PREFFERRENCES click DISPLAYS. A window opens that will say your mac on the top of the window (mine said- iMac). Then....click ARRANGEMENT (there will be 2 little blue screens inside--1 portrait and 1 landscape view) and check MIRROR DISPLAYS. Now a second window opens with the name of your other display (mine said- VZ55.....which is my TV) (the two little blue screens will now be overlapping) then go to DISPLAYS on same window and choose your RESOLUTION arrow pack on window to SYSTEM PREFFERRENCES click SOUND click on whatever your other display is (mine was VZ55....) choose your resolution (mine was 1080p) and ****POOF**** there it was.... my computer on my TV!!! WALLA!
Good Luck All!

----------

Quote:
Originally Posted by denart View Post
Having same problem and I can't get it to work. So how did they reset the PRAM? I am not sure what PRAM is...sorry...still learning!
I figured it out with help! It seems as though a simple fix was missing.... I did this and it works just fine...Here ya go!!!!!

I have a 27' imac. I used the Thunderbolt port on the back to a MDP to A HDMI to my 55" Vizio HD 1080p TV. It didn't work until...... I called my Boeing engineer son-in-law (who is a very part time mac person (but smart) and he had me go to...HERE IT IS STEP BY STEP!!!

Open SYSTEM PREFFERRENCES click DISPLAYS. A window opens that will say your mac on the top of the window (mine said- iMac). Then....click ARRANGEMENT (there will be 2 little blue screens inside--1 portrait and 1 landscape view) and check MIRROR DISPLAYS. Now a second window opens with the name of your other display (mine said- VZ55.....which is my TV) (the two little blue screens will now be overlapping) then go to DISPLAYS on same window and choose your RESOLUTION arrow pack on window to SYSTEM PREFFERRENCES click SOUND click on whatever your other display is (mine was VZ55....) choose your resolution (mine was 1080p) and ****POOF**** there it was.... my computer on my TV!!! WALLA!
Good Luck All!
denart is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 07:58 AM   #9
emoh
macrumors member
 
Join Date: Jan 2008
Cool thunderbolt blackscreen on iMac 27"

Hijacking this thread as I have similar issue.

I tried the thunderbolt cable connection Mid 2011 MacBook Air to the Late 2012 iMac 27".

the screen detection works for the iMac on MBA. I can see the TB connected. However when I click cmd+f2, the iMac screen went blackscreen.

Even though the steps recommended here have been tried and tested, the blackscreen won't get resolved.

Detecting Display, change resolution for iMac to various resolutions, returns blackscreen results.

I've logged a case with AppleCare.
They asked me to do timing snoop as well as capture data to allow further troubleshooting with the iMac & MBA. Am Pending the Engineering Team to revert.

was wondering, could this be a thunderbolt cable issue?
as I did try the thunderbolt cable with iMac and Early 2011 MBP, which gives similar outcome.

peeved.

*interestingly, 1st level tech support actually told me that Late 2012 iMac doesn't support Target Display Mode!!! I argued with him that it does support both the Target Display Mode and Target Disk Mode.He has no choice and said he will contact Advanced Tech Support who as since take ownership of my case.
__________________
MBA (Mid 2011) | MBP (2009) | PowerBook G4 (2005)
iPhone 3/3GS/4/4S/5 | iPad / iPad 2 / iPad 3 / iPad mini
TV (3rd Gen)
emoh is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 26, 2013, 10:55 AM   #10
tigerpaw
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2013
Thumbs up Solved! (for me at least)

I had exactly the same issues being described here. I'd reset my PRAM and tried booting in different orders. Persistently had a "black screen" on the Late 2012 27" iMac when using it as a target display over Thunderbolt from my mid 2012 MacBook Air.

I called Apple support and they got me to safe boot and reboot both machines. Then they asked me to reset SMC (system management controller). Here are instructions http://support.apple.com/kb/HT3964

For the MBA, as you can't remove the battery:
1. Shut down the computer.
2. Plug in the MagSafe power adapter to a power source, connecting it to the Mac if its not already connected.
3. On the built-in keyboard, press the (left side) Shift-Control-Option keys and the power button at the same time.
4. Release all the keys and the power button at the same time.
5. Press the power button to turn on the computer.

After this my problem seems to be completely resolved. I hope this helps.
tigerpaw is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 18, 2013, 08:45 AM   #11
emoh
macrumors member
 
Join Date: Jan 2008
Thumbs down

Quote:
Originally Posted by tigerpaw View Post
I had exactly the same issues being described here. I'd reset my PRAM and tried booting in different orders. Persistently had a "black screen" on the Late 2012 27" iMac when using it as a target display over Thunderbolt from my mid 2012 MacBook Air.

I called Apple support and they got me to safe boot and reboot both machines. Then they asked me to reset SMC (system management controller). Here are instructions http://support.apple.com/kb/HT3964

For the MBA, as you can't remove the battery:
1. Shut down the computer.
2. Plug in the MagSafe power adapter to a power source, connecting it to the Mac if its not already connected.
3. On the built-in keyboard, press the (left side) Shift-Control-Option keys and the power button at the same time.
4. Release all the keys and the power button at the same time.
5. Press the power button to turn on the computer.

After this my problem seems to be completely resolved. I hope this helps.
This didn't work for me.

It's been 1 month and 9 days since I logged the case with AppleCare. They have been asking me to capture data, timing snoop for various scenario and corresponds with me every 3-4 days, with me always emailing them for updates.

Useless Engineers!

One moment, Engineer A went on leave, Engineer B took over.
Engineer B, one day on sick leave, next moment on leave. and what not.

My case has dragged and dragged. I dialled AppleCare US and what I was told, they can't correspond with customers' via email. It's against North America Apple Inc. policy to even email customers on case troubleshooting and advisory. (BULLS$*#) every case is via phone correspondence. They can't call overseas line. (even though I gave them a IP phone no.) I used my IP phone no. to dial AppleCare US.

For those in North America, is that true at all??

Truly thinking, is it AppleCare trying to pull a fast one, instead of changing a new iMac for me, they chose to drag so that they will end up giving me a refurbish iMac Late 2012, 27".
__________________
MBA (Mid 2011) | MBP (2009) | PowerBook G4 (2005)
iPhone 3/3GS/4/4S/5 | iPad / iPad 2 / iPad 3 / iPad mini
TV (3rd Gen)
emoh is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 19, 2013, 01:55 PM   #12
xgman
macrumors 68040
 
Join Date: Aug 2007
Try an Apple store if you can.
__________________
{2012 27imac-3.4i7-680mx-32gb ram-768SSD+External TB Samsung840pro ssd + TB velociraptors-UAD Apollo/Marantz/Amphion/Bowers&Wilkins Sound-Impulse 61}
{ipads}{iphones}
xgman is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > iMac

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
External Thunderbolt SSD Bootdrive for 27" 2012 iMac chaoticpinoy89 iMac 0 Jan 21, 2014 08:41 PM
2012 27" iMac Thunderbolt problem... MattSepeta iMac 3 May 7, 2013 05:41 PM
2012 27" iMac IR issues: keep or return? martinm0 iMac 5 Mar 19, 2013 05:10 AM
2012 27" iMac and Thunderbolt Display Papester iMac 0 Dec 30, 2012 09:16 AM
2012 iMac 27" + Thunderbolt Displays groundstrike iMac 7 Nov 7, 2012 01:53 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 02:50 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC