Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Mac Peripherals

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Oct 1, 2010, 09:38 AM   #1
eriktsnyder
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2010
Verizon Westell 6100 and Airport Extreme Base Problems

I have been having quite a few problems with my Verizon Westell 6100 and my Airport Extreme Base Station. When I first tried to set up the new AEBS I got a double NAT error. Didn't think anything about it but was having connectivity issues on and off for the 2 weeks I had the AEBS. I contacted Verizon because I heard that I needed to put my Westell modem into bridge mode. I did that and no internet conneection at all. The Westell modem worked fine with my PC directly connected to it prior to the bridge mode change. But when I tried putting the Westell into bridge mode I have no internet on my PC. I tried adding in and setting up the AEBS thinking that maybe I needed it to automatically give me an ip address for my PC. No luck I still can't get an internet connection. I left the AEBS in DHCP but I was thinking that Verizon is using PPPoE. Could this be what is causing the problems? The Verizon folks actually helped me set up the Westell in bridge mode and I have tried a couple of other things posted on different web sites with no luck. I am about ready to throw the AEBS out the window. Any suggestions?
eriktsnyder is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 1, 2010, 11:28 AM   #2
Panch0
macrumors 6502a
 
Join Date: Feb 2010
Location: Virginia
The easy way to solve the double NAT problem is really to let the Westell router provide NAT and put the AEBS into bridge mode behind it.

I have Verizon FiOS, and I wanted to go the same way that you have and use my AEBS as the router. The only reason that I decided to go through the trouble of doing this was that the AEBS can't provide a guest Wireless network when it's in Bridge mode and I really like that feature.

So, after getting my Verizon router into bridge mode (It's a westell, but I don't think it's the same model as yours), I found that it took quite a while for the AEBS to pick up a WAN IP address from Verizon's DHCP system. In fact, it took so long that I called Verizon support. Everything looked OK from their end, and they really want to blame the third party router and have you call Apple for support of the AEBS. I ultimately asked them to reset my ONT (that's the big box that splits the incoming fiber into ethernet and COAX) AND reset my DHCP lease from their end. After they reset the lease, my AEBS picked up the address almost instantly and all was well.

By the way, the tech I talked to had no idea what the problem was. I had to make the request for them to kill my DHCP lease as that wasn't on the troubleshooting script.

Here's a link to Verizon's support site regarding getting the westell 6100 into bridge mode. I guess you have that part solved. I didn't page through this guide to check, but it may have some tips for getting the router set up behind the bridge.
Panch0 is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Mac Peripherals

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Airport Extreme Base Station DrewDaHilp1 Mac Peripherals 1 Jun 13, 2013 12:11 PM
Next Gen Airport Extreme Base Station? MythicFrost Buying Tips and Advice 6 Feb 12, 2013 12:41 PM
AirPort Extreme Base Station LadyX Mac Peripherals 25 Oct 11, 2012 01:32 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 02:36 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC