Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Notebooks > MacBook Air

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Nov 4, 2010, 11:48 PM   #1
aberrero
macrumors 6502a
 
Join Date: Jan 2010
Running Virtual Windows 7 with 2GB RAM

Just a heads up to let people know that it is possible. Sure, the system is using a lot of swap, but it works fine. I gave windows 850MB ram and it seems to be happy with it, OSX still runs fine as well, with chrome, preview, excel and word all open with multiple tabs/documents. Obviously, if you are going to be doing any heavy work and are planning on using both simultaneously, you should probably get the 4GB ram, but if you just want windows to run the odd app here and there then don't hesitate to try it out.

I decided to try it after realizing that windows 7 worked just fine on netbooks with 1GB ram, so I saw no reason why it wouldn't be just fine on here for basic tasks.
aberrero is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 5, 2010, 08:58 AM   #2
silverblack
macrumors 65816
 
silverblack's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Sure. Don't forget many netbooks with atom processor and 1 GB RAM come standard with Windows 7.
silverblack is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 6, 2010, 11:13 AM   #3
cdd543
macrumors regular
 
Join Date: Oct 2006
Location: Denver
I might give it a go on mine as well. Air is basically an iPad replacement for me and I'll only need to run it in a pinch.
cdd543 is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 6, 2010, 05:34 PM   #4
aberrero
Thread Starter
macrumors 6502a
 
Join Date: Jan 2010
Quote:
Originally Posted by silverblack View Post
Sure. Don't forget many netbooks with atom processor and 1 GB RAM come standard with Windows 7.
I have actually cut the ram down to 600MB now and it is still fine. It is using just 400MB right now with nothing open. It jumped up to 530MB and started filling up cache when I opened up excel, onenote, and chrome with 7 tabs. At this point it started to feel sluggish and moving between apps was difficult, but in practice I will never stress it this much.

The other thing is that because of the SSD, you don't need to keep it running all the time. Just suspend the windows partition and it can save it all in about 10 seconds, and then restore it in about the same time.
aberrero is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 7, 2010, 06:07 AM   #5
BeachChair
macrumors 6502a
 
Join Date: Apr 2008
Can you compare it to doing the same with 4GB ram?

I'm wondering if it's the SSD making the swapping less painful.
BeachChair is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 7, 2010, 06:24 AM   #6
maflynn
Moderator
 
maflynn's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Boston
Sure, 1GB of ram for the VM will be enough and the SSD will improve swapping just as it does for osx.
__________________
~Mike Flynn
maflynn is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Notebooks > MacBook Air

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OS X: What is gaming like on the 8Gb RAM rMBP 13'' running Mavericks; NOT Windows? MartinAppleGuy Mac and PC Games 6 Nov 20, 2013 02:42 AM
Haswell MBA: Will OSX slow down a lot when running a Windows 8 virtual machine? jfremani MacBook Air 8 Sep 29, 2013 02:23 PM
Running Windows on a Mac with upgraded ram? sambobsessed MacBook Pro 3 Mar 29, 2013 04:03 AM
2GB Ram 64GB or 4GB Ram 128GB Model? Martylaa MacBook Air 4 Aug 31, 2012 04:50 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 03:53 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC