Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Dec 15, 2010, 11:31 AM   #1
lexden
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2010
Problems adding WD SATA drive to G4

I bought a WD Caviar Green 1TB drive for my 533Mhz G4 (digital audio model) but I can't get it up and running - problems with boot sequence. I have an IDE drive in the cradle with it. I've tried two installations:
1. A LaCie eSATA PCI card with the SATA drive internal and the cable looped back inside so I can use the internal power. With the cable connected, the boot just stalls - disconnected, Tiger boots from the IDE drive but nothing happens when I connect the eSATA cable. So, I left it connected, tried a Cuda reset and reboot and all fired up. Disk Utility saw a 1TB drive, I added a 128 gig partition and it seemed OK until I eventually restarted. The boot hangs and I haven't been able to get the drive recognized since. So,
2. I bought an IDE/SATA adapter that just plugs into the drive and takes the IDE ribbon cable connector from the motherboard. No go - the boot hangs as before. I'm perplexed because it's just a bridge, to make the SATA drive look like an IDE drive.
I've read some other threads on this site where these adapters have been used with no problems. Also, the LaCie card claims to be compatible with G4's.
lexden is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 16, 2010, 06:09 AM   #2
stuntmaster
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2010
Location: Southampton
Send a message via MSN to stuntmaster
Quote:
Originally Posted by lexden View Post
I bought a WD Caviar Green 1TB drive for my 533Mhz G4 (digital audio model) but I can't get it up and running - problems with boot sequence. I have an IDE drive in the cradle with it. I've tried two installations:
1. A LaCie eSATA PCI card with the SATA drive internal and the cable looped back inside so I can use the internal power. With the cable connected, the boot just stalls - disconnected, Tiger boots from the IDE drive but nothing happens when I connect the eSATA cable. So, I left it connected, tried a Cuda reset and reboot and all fired up. Disk Utility saw a 1TB drive, I added a 128 gig partition and it seemed OK until I eventually restarted. The boot hangs and I haven't been able to get the drive recognized since. So,
2. I bought an IDE/SATA adapter that just plugs into the drive and takes the IDE ribbon cable connector from the motherboard. No go - the boot hangs as before. I'm perplexed because it's just a bridge, to make the SATA drive look like an IDE drive.
I've read some other threads on this site where these adapters have been used with no problems. Also, the LaCie card claims to be compatible with G4's.
Problem

that drive is listed as an advanced format drive. you need to pop it in a windows machine and run the utility from WD to get it running. it seems these drives have the ability to re-align the sectors and heads for faster performance. this of course may not be mac compatible.

try doing that then reinstalling using sata. mac should see it. i'd leave the green's alone and stick with caviar blue or black editions. the green means eco. so by realigning the sectors and heads, it in theory uses less time therefore less power to find stuff.

It's good but it hates legacy hardware!

hope that helps.
__________________
PowerMac G4 'Gigabit' Dual 450mhz codename 'MeDuSa' - ATI radeon 9800Pro Mod done - Connected to a 1080p 24" screen via DisplayConfigX.
stuntmaster is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 16, 2010, 04:55 PM   #3
VanneDC
macrumors 6502a
 
Join Date: Jun 2010
Location: Dubai, UAE
ive got a green WD drive in my g5, works no dramas... then again, i did use it in my windows box previous to that....
__________________
2008 Mac Pro 3,1
2.8Ghz V8/12GB/GTX470/8800GT/SSD
Wacom Cintiq 21UX 1x24" Sony PS3 3D display.
VanneDC is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 16, 2010, 06:47 PM   #4
SmurfBoxMasta
macrumors 65816
 
SmurfBoxMasta's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: If you come into the forest really late at night, I might tell you...or nOt :)
 
see vendor information in user profile
I have a 1TB WD green drive in my QS runnin off a SIIG SATA controller card.....nu muss, no fuss
__________________
Please don't judge me...I was created to be AWESOME, not perfect
SmurfBoxMasta is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 16, 2010, 07:56 PM   #5
stuntmaster
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2010
Location: Southampton
Send a message via MSN to stuntmaster
Not all caviar green drives are adv format.... only the ones made this year from about may onwards...

you have to check WD's site!
__________________
PowerMac G4 'Gigabit' Dual 450mhz codename 'MeDuSa' - ATI radeon 9800Pro Mod done - Connected to a 1080p 24" screen via DisplayConfigX.
stuntmaster is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 17, 2010, 09:57 AM   #6
lexden
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2010
Thanks for the posts. It seems (from WD FAQ) that I have to use GUID partitioning to align the sectors correctly, so that's out for PowerPC. My drive is definitely the advanced format type, from the s/n. I think I shall use it with my laptop and buy a Caviar Blue or Samsung for the Mac.

Q. for SmurfBoxMasta: did you get the SC-SAT212-S4 PCI card? It's available in the UK and quite cheap.
lexden is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 20, 2010, 06:59 PM   #7
SmurfBoxMasta
macrumors 65816
 
SmurfBoxMasta's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: If you come into the forest really late at night, I might tell you...or nOt :)
 
see vendor information in user profile
Quote:
Originally Posted by lexden View Post
Q. for SmurfBoxMasta: did you get the SC-SAT212-S4 PCI card? It's available in the UK and quite cheap.
In system profiler, mine is listed as "SIIG-3114-R1". I got if from OWC for around $40 about 4 years ago
__________________
Please don't judge me...I was created to be AWESOME, not perfect
SmurfBoxMasta is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How do I set up My AirPort Extreme + WD My Book To Make a Media Drive For my Network? polo3400 Mac OS X Server, Xserve, and Networking 2 Jul 12, 2011 12:30 PM
Adding drives to G4 irishgrizzly PowerPC Macs 4 Jul 17, 2007 02:55 PM
Adding second SATA Drive illegalprelude Mac Pro 1 Jan 28, 2007 07:20 PM
I can't find my Raptor SATA drive ?? Power G4 upgrade AlexMaximus PowerPC Macs 2 Nov 27, 2006 09:32 PM
Adding additional hard drives to G4 huds Macintosh Computers 8 Feb 1, 2004 09:09 AM


All times are GMT -5. The time now is 09:37 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC