Go Back   MacRumors Forums > Apple Systems and Services > OS X > Mac OS X Server, Xserve, and Networking

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jan 4, 2011, 01:01 PM   #1
xfarsightx
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2010
Funny DNS Issue!

Hi All,

I am using 10.5.8 Server on a PPC.

I was trying to setup DNS service but failed on my first attempt and was trying to delete my current Zone entries. Every time I hit Remove and then press save the previous entry will automagically appears. I am a noob at terminal or using BIND so not sure how to go about doing it with CLI.

My goal is to run DNS service within my office so that I can run SUS and create a transparent local apple software server update

http://www.barbariangroup.com/posts/..._update_server

Any help or advice will be appreciated. Seriously this issue has been the biggest thorn this week.

Thanks!
xfarsightx is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 4, 2011, 03:52 PM   #2
assembled
macrumors regular
 
Join Date: Jan 2009
Location: London
try adding the correct new entries first
assembled is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 4, 2011, 04:29 PM   #3
xfarsightx
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2010
Thanks for the reply.

I am able to add to the existing entry and see if I can make it right. Here are the settings:

Primary Zone Name: netname.local

Nameservers: servername.netname.local.

Add Machine (record):

Machine Name: servername.netname.local

IP Addresses: 10.0.0.10

A reverse zone is generated automatically.

To verify I type in terminal: host 10.0.0.10

and I get the message saying: Host 10.0.0.10.in-addr.arpa. not found: 3(NXDOMAIN)

The host command with the IP address should resolve to the name of my server. I am clueless as to why this is not working. Again appreciate any help or advice.
xfarsightx is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 5, 2011, 10:10 AM   #4
Alrescha
macrumors 65816
 
Join Date: Jan 2008
Location: Boston, MA
Quote:
Originally Posted by xfarsightx View Post
To verify I type in terminal: host 10.0.0.10
Is the machine where you are typing that command actually using your server for DNS? What does /etc/resolv.conf say?

A.
Alrescha is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 5, 2011, 10:52 AM   #5
xfarsightx
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2010
@Alrescha: Yes

I tried using the host command from both the server and the client. Client has 10.0.0.10 as its DNS and I am able to surf the internet because the forwarding DNS settings in the Server Admin.

However the host command is still not working, Not sure of which resolv.conf you asked for but here are both for client and sever:

Client:

domain netname.local
search netname.local
nameserver 10.0.0.10


Server:

nameserver 10.0.0.10
nameserver 63.251.62.33
nameserver x.x.x.x


Here is the latest log from the Server Admin under DNS:

05-Jan-2011 10:39:50.347 zone 0.0.10.in-addr.arpa/IN/com.apple.ServerAdmin.DNS.public: loading from master file db.0.0.10.in-addr.arpa. failed: file not found
05-Jan-2011 10:39:50.436 zone netname.local/IN/com.apple.ServerAdmin.DNS.public: NS 'servername.netname.local' has no address records (A or AAAA)
05-Jan-2011 10:39:50.436 zone servername.local/IN/com.apple.ServerAdmin.DNS.public: loaded serial 2011010405

Thanks again for the replies guys.
xfarsightx is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 5, 2011, 03:15 PM   #6
richardhunt
macrumors regular
 
Join Date: Oct 2007
I'm not famililar with OSX server and whatever frontend it uses to manage DNS entries, but bind is bind and it sounds to me based on the logs that:

There's no "@ IN NS servername.netname.local"
record in your domain file.

There's not an actual IN-ADDR.ARPA db file in the bind directory. On most linux distributions theses files are stored in /etc/bind or /var/named look to see what is in those files.

What is in your named.conf file?
richardhunt is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 6, 2011, 12:05 PM   #7
xfarsightx
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2010
@richardhunt

I glanced thorough the files but not sure what the settings should look like. Everything seems to be normal.

I went thorough the files you mentioned and did not see any file named IN-ADDR.ARPA. The files were in /var/named in Mac OS X

Here are the content for named.conf

Code:
//
// Include keys file
//
include "/etc/rndc.key";

// Declares control channels to be used by the rndc utility.
 //
// It is recommended that 127.0.0.1 be the only address used.
// This also allows non-privileged users on the local host to manage
// your name server.

//
// Default controls
//
controls  {
	inet 127.0.0.1 port 54 allow    {any;   }
	keys    { "rndc-key";    };
   };


options  {
	include "/etc/dns/options.conf.apple";

		/*
	 * If there is a firewall between you and nameservers you want
	 * to talk to, you might need to uncomment the query-source
	 * directive below.  Previous versions of BIND always asked
	 * questions using port 53, but BIND 8.1 uses an unprivileged
	 * port by default.
	 */
	// query-source address * port 53;
   };
// 
// a caching only nameserver config
// 
logging {
	include "/etc/dns/loggingOptions.conf.apple";
};

// Public view read by Server Admin
	
include "/etc/dns/publicView.conf.apple";

// Server Admin declares all zones in a view. BIND therefore dictates
 // that all other zone declarations must be contained in views.
I feel like the reverse DNS is not working properly.

Here are some more error log:

Code:
06-Jan-2011 11:01:49.062 host unreachable resolving 'ns4.google.com/AAAA/IN': 2001:dc3::35#53
Above Log entry repeats quite often

Code:
06-Jan-2011 11:35:44.408 freezing zone '0.0.10.in-addr.arpa/IN' com.apple.ServerAdmin.DNS.public: already frozen
06-Jan-2011 11:35:44.408 freezing all zones: already frozen
06-Jan-2011 11:35:44.500 loading configuration from '/private/etc/named.conf'
06-Jan-2011 11:35:44.501 using default UDP/IPv4 port range: [49152, 65535]
06-Jan-2011 11:35:44.502 using default UDP/IPv6 port range: [49152, 65535]
06-Jan-2011 11:35:44.511 zone 0.0.10.in-addr.arpa/IN/com.apple.ServerAdmin.DNS.public: loading from master file db.0.0.10.in-addr.arpa. failed: file not found
06-Jan-2011 11:35:44.520 zone netname.local/IN/com.apple.ServerAdmin.DNS.public: NS 'servername.netname.local' has no address records (A or AAAA)
06-Jan-2011 11:35:44.520 zone netname.local/IN/com.apple.ServerAdmin.DNS.public: loaded serial 2011010600
06-Jan-2011 11:35:44.524 zone 0.0.10.in-addr.arpa/IN/com.apple.ServerAdmin.DNS.public: loading from master file db.0.0.10.in-addr.arpa. failed: file not found
06-Jan-2011 11:35:44.524 thawing zone '0.0.10.in-addr.arpa/IN' com.apple.ServerAdmin.DNS.public: file not found
06-Jan-2011 11:35:44.524 thawing all zones: file not found
06-Jan-2011 11:35:44.525 zone netname.local/IN/com.apple.ServerAdmin.DNS.public: NS 'servername.netname.local' has no address records (A or AAAA)
06-Jan-2011 11:35:44.525 zone netname.local/IN/com.apple.ServerAdmin.DNS.public: loaded serial 201101060
By the Way, You guys are amazing for responding quickly and guiding me. Thank you so much.
xfarsightx is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 7, 2011, 09:28 AM   #8
Soverc
macrumors member
 
Join Date: Oct 2005
Quote:
Originally Posted by xfarsightx View Post
@richardhunt

'servername.netname.local' has no address records (A or AAAA)
06-Jan-2011 11:35:44.525 zone netname.local/IN/com.apple.ServerAdmin.DNS.public: loaded serial 201101060[/CODE]
Here is the issue, all tho I do not know how OSX server gui for DNS works, but in your bind files you need an "A" record set, If I remember correctly they are in /etc/dns


servername IN A 10.0.0.0 ;
__________________
NOTE TO APPLE-- The END key should make the cursor goto the end of the line.
Soverc is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Systems and Services > OS X > Mac OS X Server, Xserve, and Networking

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bizarra issue with sls and dns superosky Mac OS X Server, Xserve, and Networking 0 May 7, 2013 06:09 PM
the DNS hostname is not available, please repair dns and re-run this tool. aicul Mac OS X Server, Xserve, and Networking 2 Jan 6, 2013 03:21 AM
Can't access Profile Manager or My Devices - DNS issue? Mal Mac OS X Server, Xserve, and Networking 2 Sep 27, 2012 10:20 PM
DNS issue jackhdev Mac OS X Server, Xserve, and Networking 3 Aug 27, 2012 04:11 PM
Funny OS X 10.8 Notification issue, 3 separate System Preferences Windows carterx OS X 10.8 Mountain Lion 8 Jul 19, 2012 03:18 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 03:12 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC