Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > Mac Pro

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jun 22, 2011, 12:27 AM   #1
highdefw
macrumors 6502
 
Join Date: Apr 2009
Mac Pro Won't Power On!

Thanks for the help everyone. I've been using my 2009 2.26 octo MP since January. Suddenly today it powered off. To be specific, I had a 7-port USB hub connected via usb to the MP. When I plugged in the AC adapter to fully power the hub, the Mac Pro turned off!!!

I unplugged everything and tried resetting the SMC, no go. The power LED startup light doesnt even come on. If I hit the DIAG LED button on the backboard, a yellow bulb lights up next to "SV STBY", nothing else. Anyone know what that means?

I am not under warranty. Is there anything I can do to figure out the problem? Could it be the PSU or backboard?

Thanks
highdefw is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 22, 2011, 03:02 AM   #2
cjgonzales1900
macrumors regular
 
Join Date: Jan 2009
Quote:
Originally Posted by highdefw View Post
Thanks for the help everyone. I've been using my 2009 2.26 octo MP since January. Suddenly today it powered off. To be specific, I had a 7-port USB hub connected via usb to the MP. When I plugged in the AC adapter to fully power the hub, the Mac Pro turned off!!!

I unplugged everything and tried resetting the SMC, no go. The power LED startup light doesnt even come on. If I hit the DIAG LED button on the backboard, a yellow bulb lights up next to "SV STBY", nothing else. Anyone know what that means?

I am not under warranty. Is there anything I can do to figure out the problem? Could it be the PSU or backboard?

Thanks
Really could be anything just take it into apple they can see whats wrong with it i believe. and they should give you a quote before they charge you anything
Im not sure you should check first
__________________
2013 MacBook Air 1.7GHz/i7/8GB/512GB SSD
2013 Motorola Moto X 1.7GHz/X8/2GB/16GB
2013 Mac Mini 2.5GHz/i5/16GB/120GB SSD+500GB HD
cjgonzales1900 is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 22, 2011, 08:25 AM   #3
odinsride
macrumors 65816
 
odinsride's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Is it a Monoprice hub?
__________________
"It is just that heavy metal musicians write in minor keys, and when you do that, you frighten people." - Ronnie James Dio (RIP)
Flickr
odinsride is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 22, 2011, 08:33 AM   #4
Darien Red Sox
macrumors regular
 
Join Date: Dec 2010
Location: CT, USA
Disconnect the front panel board (the board with the power button, front USB, exc) and then try jumping SYS_PWR solder pads on the motherboard. If it starts than it is most likely a bad front panel board. If not I can provide farther troubleshooting info.
Darien Red Sox is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 22, 2011, 11:57 AM   #5
highdefw
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Apr 2009
@odinsride, This is the hub I bought a few months ago, not specifically from this seller, but its the exact same model:

http://cgi.ebay.com/7-Port-Mini-Real...item35b3166986

@Darien, sent you a pm on further instructions.
highdefw is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 22, 2011, 12:23 PM   #6
highdefw
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Apr 2009
Looking around, but where is the SYS_PWR solder pad on the board? And what's the best way to jump them?
highdefw is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 22, 2011, 03:01 PM   #7
odinsride
macrumors 65816
 
odinsride's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Quote:
Originally Posted by highdefw View Post
@odinsride, This is the hub I bought a few months ago, not specifically from this seller, but its the exact same model:

http://cgi.ebay.com/7-Port-Mini-Real...item35b3166986

@Darien, sent you a pm on further instructions.
Reason I asked is because I had the same issue using a cheap monoprice hub. Does your system boot with the hub and all USB devices (other than mouse/kb) unplugged?
__________________
"It is just that heavy metal musicians write in minor keys, and when you do that, you frighten people." - Ronnie James Dio (RIP)
Flickr
odinsride is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 22, 2011, 03:02 PM   #8
odinsride
macrumors 65816
 
odinsride's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Quote:
Originally Posted by highdefw View Post
Looking around, but where is the SYS_PWR solder pad on the board? And what's the best way to jump them?
Not sure where the SYS_PWR is but you can jump it by putting touching both leads at the same time with a metal screwdriver. Be careful and make sure you're jumping the right leads.
__________________
"It is just that heavy metal musicians write in minor keys, and when you do that, you frighten people." - Ronnie James Dio (RIP)
Flickr
odinsride is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 22, 2011, 04:29 PM   #9
Tucom
macrumors 6502a
 
Join Date: Jul 2006
The PSU for that USB hub in the OPs URL looks like the same that Monoprice uses for nearly everything that I've bought from them, however I've never, ever been disappointed with MonoPrices quality, but I'd imagine that would be a similar if not same hub MonoPrice at least WOULD sell, and thus use the same PSU AC power adapter which in theory could be causing the same issue that odinsride had.
Tucom is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 22, 2011, 10:56 PM   #10
highdefw
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Apr 2009
Quote:
Originally Posted by odinsride View Post
Reason I asked is because I had the same issue using a cheap monoprice hub. Does your system boot with the hub and all USB devices (other than mouse/kb) unplugged?
Haven't tried booting it with the hub attached... scared to even dare try that... It looks like it only shorted out the front panel board, so I'm having that replaced. Hopefully it's nothing more. The backboard plane and PSU seem to be ok...
highdefw is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > Mac Pro

Tags
boot, power, won't

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Macbook Pro Won't Power On -- Brief Whining Noise ezsobre MacBook Pro 5 Oct 23, 2011 10:34 AM
Macbook Pro won't turn on, help? twiggy0 MacBook Pro 1 Sep 13, 2011 03:24 PM
Most Powerful Mac Pro Graphics Card -BigMac- Mac Pro 5 May 4, 2011 05:55 AM
Macbook Pro won't power on SneakerElph Mac Basics and Help 5 Apr 10, 2010 01:20 AM
Macbook Pro won't power on after Impact Krycek MacBook Pro 9 May 5, 2009 12:57 AM


All times are GMT -5. The time now is 11:05 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC