Go Back   MacRumors Forums > Special Interests > Mac and PC Games

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Oct 9, 2011, 01:22 PM   #1
ghall
macrumors 68040
 
ghall's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Rhode Island
Send a message via AIM to ghall
Sims 3 Graphic Glitch

I went to play The Sims 3 for the first time in a while today and everything is working fine except for the textures on the sim people. They end up looking like this:

Click for large view - Uploaded with Skitch

I've had no issues but I recently upgraded the RAM in my system from 4GB to 8GB. I have the 13" 2.3GHz Core i5 MacBook Pro running Lion.
ghall is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 11, 2011, 12:39 PM   #2
allmanbrother
macrumors member
 
Join Date: Jun 2010
Location: United States
What kind of graphics card do you have?
__________________
2011 15" MacBook Pro, iPhone 4S 32GB(Friday-first iPhone), iPad 64GB AT&T, iPod touch 8GB, iBook G3 900MHz, 2010 Mac Mini
allmanbrother is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 11, 2011, 12:51 PM   #3
ghall
Thread Starter
macrumors 68040
 
ghall's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Rhode Island
Send a message via AIM to ghall
Quote:
Originally Posted by allmanbrother View Post
What kind of graphics card do you have?
Intel HD 3000. Never had any issues with it before, even though it was a little slow compared to a dedicated GPU.
ghall is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 11, 2011, 02:06 PM   #4
Risasi
macrumors 6502
 
Join Date: Sep 2011
I've recently been experiencing similar problems in Rome Total Realism VII. But it's random and not nearly as bad as your problem. Plus I just reloaded my bootcamp partition and think I might be missing an Intel driver update.

I would suspect VRAM right off the bat, at least it's usually related to it in the past 18 years or so of experience I have. It used to be pre-AGP you could actually swap out the memory on the card. Secondary to bad memory, I would guess a driver.
But as I understand it, there is no VRAM. It just uses some of the base memory as VRAM. 384MB with 4GB or less, if you upgrade to 8GB it will use 512MB as VRAM. So it might be related to this new memory. Addressing it wrong, at the incorrect speed, who knows...

The first thing I would do is swap your old memory back in and see if it still happens. If it doesn't put the new memory back in. If it still occurs after putting the 8GB back in, start looking into brand, speed of the new memory, etc.

Personally I think that there are probably some driver tweaks that can be done by Intel/Apple to improve the reliability and efficiency of this chipset. I've been pretty impressed with what it can do for what it is. Here is to hoping they continue to update the drivers.
Risasi is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 12, 2011, 02:21 PM   #5
ghall
Thread Starter
macrumors 68040
 
ghall's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Rhode Island
Send a message via AIM to ghall
I was running the GM for 10.7.2, so I rolled back to 10.7 so I could install the new build. Just out of curiosity I tried out The Sims 3 without any of the Lion updates and it worked great. So I updated to today's 10.7.2 update and the issue is back. I'm thinking some driver changes Apple made are causing this.
ghall is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 16, 2011, 10:52 PM   #6
ocgirl
macrumors member
 
Join Date: Feb 2011
I've got a similar problem on my 13" MBP i7. When I go to the ''dressing room'' to change their outfit, the sims' clothes appear all weird. I noticed this happens only when the sim is muscular (it disappear when they don't have any muscles). I don't have the problem during gameplay though (however, the objects are incredibly long to show up, first they are white and then the texture shows up ).

I guess its just the graphic card and there's not much to do? =/
ocgirl is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 6, 2011, 04:50 PM   #7
ElectropopBoy
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2011
Mac Mini 2011 - Same issue

I've had the Sims 3 on my Mac Mini 2011 for a while now, and it has been fine until recently. I'm getting the same texture issue as posted above with the Sims characters. I hope this will be resolved soon!

I should also note that I have the Intel HD3000 graphics.
ElectropopBoy is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 6, 2011, 05:02 PM   #8
ElectropopBoy
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2011
Ooh, I've just found this information:

"The Sims 3 graphics are black/textures missing

Customers who have purchased The Sims 3 Pets and have the graphics card Intel HD 3000 are having an issue due to an Apple bug. EA is creating a patch that should be out in the next few weeks or sooner. You will be prompted to download it automatically when it's available."

I haven't bought Pets, but I assume this is the same problem as it sounds identical. Good news that a patch is coming out!
ElectropopBoy is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 17, 2011, 09:08 AM   #9
HanneH
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2011
the update

Has anyone got the patch? or figured out how to fix this?
HanneH is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 24, 2011, 04:03 AM   #10
Ally-Cat
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2011
Graphics on Mac

Quote:
Originally Posted by ghall View Post
I went to play The Sims 3 for the first time in a while today and everything is working fine except for the textures on the sim people. They end up looking like this:

ImageClick for large view - Uploaded with Skitch

I've had no issues but I recently upgraded the RAM in my system from 4GB to 8GB. I have the 13" 2.3GHz Core i5 MacBook Pro running Lion.
I have had EXACTLY the same problem, only i'm quite unskilled with computers, so all i've done is uninstalled/reinstalled the game... I have NO idea what you are talking about as far as technical terms, but i know i have the exact same laptop as you and don't know what to do! Aside from all the technical jargon, i have deduced that the solution is to simply wait for a patch for the game to come through?
Also, my game says "latest version 1.27.5", don't know if that means anything in relation to your statement about downloading the "10.7.2" update... I know i'm not good with computers, but i just want to play the goddamn game!

----------

Quote:
Originally Posted by HanneH View Post
Has anyone got the patch? or figured out how to fix this?
YES! I would stop losing my **** if this is the case! Because i thought it was just my bad luck!
Ally-Cat is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 30, 2011, 04:16 PM   #11
Figwit
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2011
Location: Australia
The best solution is to wait for the patch.
Figwit is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Special Interests > Mac and PC Games

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
iPhone: Touch ID causing a graphic glitch after jailbreaking? budmonster Jailbreaks and iOS Hacks 3 Feb 15, 2014 06:03 PM
5s Graphic Anomaly/Glitch - Does Your Do This? (Test) califlorida iPhone 4 Oct 26, 2013 08:33 PM
MBP Graphic glitch tommyp2401 MacBook Pro 3 Jan 27, 2013 04:02 PM
2009 27" iMac graphic glitch jbyun04 iMac 0 Aug 2, 2012 05:28 PM
Osfoora update graphic glitch kristoffer4 Mac Applications and Mac App Store 0 Jun 7, 2012 03:33 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 09:34 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC