Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > Mac mini

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Mar 20, 2012, 11:53 AM   #1
useme2305
macrumors member
 
Join Date: Oct 2011
EFI Firmware Update 1.6 keeps re-appearing in Software Updates (Lion 10.7.3)

why does the latest Mac Mini EFI Firmware Update keep re-appearing in my software updates in Lion 10.7.3 on my Mac mini Server 2011.

i've tried installing it over and over again but it keeps appearing in the updates list. i also downloaded it manually at apple.com and installed it. it still keeps coming back in the list.

is anyone else experiencing this?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Bildschirmfoto 2012-03-20 um 17.49.20.png
Views:	53
Size:	61.2 KB
ID:	331360  
useme2305 is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 23, 2012, 02:11 PM   #2
losty
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2012
...same problem here...

Every time installing it, it leaves an entry in the installed software-log, but according to this: http://support.apple.com/kb/HT1237 the EFI 1.6 is not installed, yet (Boot-ROM-Version is "MM51.0075.B00" instead of "MM51.0077.B10")

I even tried to download and install it manually - didn't help...

While rebooting after install everything starts up just normal. Shouldn't there be some special progress-bar or so for actually updating the ERPOM?
losty is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 23, 2012, 03:43 PM   #3
useme2305
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Oct 2011
hey losty, welcome on board.

have you done any modifications to your mac?

i have build in a new ssd by myself as a system drive for the OS but i'm not sure that's what is causing this issue.

any other people with this problem?
useme2305 is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 23, 2012, 06:22 PM   #4
losty
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2012
nope... no modifications here... but ssd aswell..

BTW: found this one... https://discussions.apple.com/message/17813877#17813877 (with no solution yet)
losty is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 24, 2012, 04:22 PM   #5
MJL
Banned
 
Join Date: Jun 2011
I run Windows 7 on the internal disk with MBR partitioning scheme. Am using an external RAID 1 (MBR) with OS X Lion for the odd occasion I need to do updates.

Had this same problem - it did not install. In my case it was because the internal disk was not formatted in GUID but MBR instead. I reformatted the internal disk to GUID and it installed happily afterwards.

(PS It is not necessary to have OS X installed on the internal disk, I was able to boot from an external RAID1 (MBR). )

Afterwards I repartitioned the internal disk back to MBR and restored Windows 7.

I suspect that on the odd occasion it can happen if you have a non-Apple SSD inside.
MJL is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 26, 2012, 05:21 AM   #6
losty
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2012
well... it seems like it even happens if you actually have an apple ssd inside...
losty is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 27, 2012, 05:56 PM   #7
T4R06
macrumors 6502a
 
Join Date: Oct 2007
Location: CT
You guys actually installed the EFI installer.. Turn off the mini and press and hold the power until you hear a loud beep. From there it will start installing the EFI
T4R06 is online now   0 Reply With Quote
Old Mar 27, 2012, 06:16 PM   #8
useme2305
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Oct 2011
thanks T4R06 but i think your wrong. yes, i tried.

all previous firmware updates installed just fine and without any bonus button pushes or whatever up untill this one. it's clearly a compatibility issue.
useme2305 is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 29, 2012, 08:37 PM   #9
ecstasy426
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2012
having the exact same problem on my Mac mini server 2011. I'm using one of the OCZ octane drives instead of the stock HD, but it seems to be happening regardless. Any answers?
ecstasy426 is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 30, 2012, 11:22 AM   #10
losty
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2012
No luck with that press-and-hold-hint here either... :-/

...and BTW: I have an...

Quote:
APPLE SSD TS256C:

Kapazitšt: 251 GB (251'000'193'024 Byte)
Modell: APPLE SSD TS256C
Version: CJAA0202
[...]
Partitionstabellentyp: GPT (GUID-Partitionstabelle)
...SSD installed.
losty is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 9, 2012, 09:24 PM   #11
ecstasy426
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2012
Bumping this thread in the hopes somebody else sees it.

Still having this problem as of mid-April 2012.

Frustrated!
ecstasy426 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 10, 2012, 04:40 AM   #12
useme2305
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Oct 2011
Quote:
Originally Posted by ecstasy426 View Post
Bumping this thread in the hopes somebody else sees it.

Still having this problem as of mid-April 2012.

Frustrated!
same here
useme2305 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 10, 2012, 09:39 AM   #13
T4R06
macrumors 6502a
 
Join Date: Oct 2007
Location: CT
Try resetting PRAM cmd,option P,R
Or press and hold power for 10 secs when booting.

Then if appears try downloading the EFI firmware again
T4R06 is online now   0 Reply With Quote
Old Apr 10, 2012, 09:43 AM   #14
useme2305
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Oct 2011
i tried all of that and more....nothing.
useme2305 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 11, 2012, 06:32 PM   #15
MJL
Banned
 
Join Date: Jun 2011
If it is a standard hardware configuration and a standard software installation and it will not install then the only conclusion to be made is that there is something unfathomable wrong with it. As such I would contact Apple and have them look at it which should be done under warranty.
MJL is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 15, 2012, 01:53 PM   #16
useme2305
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Oct 2011
someone has posted what seems to be a solution for this for some people over at apple.com
https://discussions.apple.com/message/17813877#17813877

unfortunately nothing of what that person is talking about shows up for me.

any success?
useme2305 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 17, 2012, 09:38 PM   #17
ecstasy426
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2012
in the same boat still. I have no idea what the other person is talking about, but apparently he/she got a "'Software Update' update" of some sort.

I'm still flummoxed by this firmware issue...
ecstasy426 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 18, 2012, 03:49 AM   #18
useme2305
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Oct 2011
exactly.

i don't even think this software updater-update exists?
something like this for sure hasn't ever shown up in my updates list.

but why would anyone make up such stuff? i really want a solution!!! i want my mac clean and tidy. that stupid EFI updated keeps popping up in my dreams. argh!
useme2305 is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 22, 2012, 02:29 PM   #19
useme2305
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Oct 2011
this is driving me crazy...i'm outraged!
useme2305 is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > Mac mini

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Security Update Not Appearing in App Store Updates. Persian Apple OS X Mavericks (10.9) 3 Apr 25, 2014 02:36 PM
2013 MBA EFI Firmware Update flowrider MacBook Air 0 Oct 10, 2013 08:45 PM
Software updates not appearing in App Store hamsterdam MacBook Pro 1 Oct 9, 2013 03:52 AM
2.6 EFI Firmware Update jstan12 MacBook Air 0 Apr 24, 2013 09:13 AM
Apple Releases EFI Firmware Update 2.6 for MacBook Air MacRumors Mac Blog Discussion 21 Jan 30, 2013 11:52 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 08:03 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC