Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Apple TV and Home Theater

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Mar 29, 2012, 02:19 AM   #1
Clark Kent
macrumors member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Tokyo, Japan
Subler - Optimize

I remuxed about 30 mkv files into m4v to put into iTunes and use with an Apple TV 3 and I'm cleaning them up with Subler. I'm using the program to put the stereo track before the AC3 track and make sure all the tracks are labeled properly. Then I optimize the file so it will stream more efficiently.

My question is, if I decide to go into the file after I finish optimizing it and add metadata or adjust something, do I need to optimize it again after saving it?

Thanks!
Clark Kent is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 29, 2012, 07:29 AM   #2
NightStorm
macrumors 68000
 
Join Date: Jan 2006
Location: Whitehouse, OH
If you are just changing metadata, I don't think you have to (I do anyways to be safe). If you are adding additional tracks (ex. audio, chapter, subtitle) you should definitely run optimize again. Some of the issues people had with soft subtitle playback on the AppleTV and AppleTV v2 were resolved by optimizing the MP4.
__________________
Mac Mini (2.0GHz i7) | 27" Apple TB Display
15" Macbook Pro Retina (2.3GHz i7) | 11" Macbook Air 1.4GHz
AppleTV (x2)| 32GB iPad Mini (Wi-Fi) | 32GB iPhone 5S (x2)
Netgear ReadyNAS Ultra 4+ (4x2TB)
NightStorm is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 17, 2012, 05:13 AM   #3
Bymatt
macrumors member
 
Join Date: Aug 2011
Speaking of Optimizing....

when HB gets done, I have the Video track, the ACC3 track and the AC3 track in proper order and checked, in other words enabled. The surround track is last in order and is not checked. When I optimize the file, should the surround track be checked or not. Thank you in advance.
Bymatt is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 17, 2012, 06:40 AM   #4
Diode
macrumors 68020
 
Diode's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Washington DC
Send a message via AIM to Diode
Quote:
Originally Posted by Bymatt View Post
when HB gets done, I have the Video track, the ACC3 track and the AC3 track in proper order and checked, in other words enabled. The surround track is last in order and is not checked. When I optimize the file, should the surround track be checked or not. Thank you in advance.
You can have only one soundtrack checked. Otherwise when you go to play the movie on the ATV you will get no sound.
__________________
16GB iPhone 4; 2.4 GHZ C2D iMac 4GB Ram; 32GB iPad2; AppleTV2
Diode is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 17, 2012, 07:01 AM   #5
Bymatt
macrumors member
 
Join Date: Aug 2011
thanks

help files dont discuss this much....
Bymatt is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 17, 2012, 09:40 AM   #6
dynaflash
macrumors 68020
 
Join Date: Mar 2003
Quote:
Originally Posted by Bymatt View Post
when HB gets done, I have the Video track, the ACC3 track and the AC3 track in proper order and checked, in other words enabled. The surround track is last in order and is not checked. When I optimize the file, should the surround track be checked or not. Thank you in advance.
No, leave it just as HB leaves it. In Subler the aac track is first and enabled and the ac3 track is second and disabled. The Atv automagically knows to play the ac3 track its it hooked up to an ac3 DD 5.1 capable source.

Don't change anything with the tracks.
dynaflash is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 18, 2012, 05:46 AM   #7
slothrob
macrumors 6502
 
Join Date: Jun 2007
Quote:
Originally Posted by dynaflash View Post
No, leave it just as HB leaves it. In Subler the aac track is first and enabled and the ac3 track is second and disabled. The Atv automagically knows to play the ac3 track its it hooked up to an ac3 DD 5.1 capable source.

Don't change anything with the tracks.
I've been having trouble with that. I just use the Handbrake aTV2 preset.

If I set the aTV>settings>audio>Dolby Digital to Auto (or Off), it plays the first track (AAC) to the TV (through HDMI) and the Stereo (through the optical cable) and doesn't give me the audio selection choice to change to the AC3 track through the center button menu.

If I set the audio setting for DD to On, it plays the AC3 track, forcing me to use the center button to select the AAC track if I want to listen through the TV. That option isn't very popular with my wife.

The other issue I've been having with HB or the aTV is that the AAC tracks seem to have skewed audio balance, otherwise, I'd probably be content with just leaving it on AAC most times. In AAC, the music and special effects are much louder than the dialog on many programs. I haven't figured out if it has to do with the type of source, yet, but I believe it occurs with both the default Dolby Pro Logic II setting and the Stereo encode settings.
slothrob is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 18, 2012, 09:47 AM   #8
dynaflash
macrumors 68020
 
Join Date: Mar 2003
Quote:
Originally Posted by slothrob View Post
The other issue I've been having with HB or the aTV is that the AAC tracks seem to have skewed audio balance, otherwise, I'd probably be content with just leaving it on AAC most times. In AAC, the music and special effects are much louder than the dialog on many programs. I haven't figured out if it has to do with the type of source, yet, but I believe it occurs with both the default Dolby Pro Logic II setting and the Stereo encode settings.
If your source track is AC3, try turning up the dynamic range compression for the aac track in hb.

https://trac.handbrake.fr/wiki/DynRangeCompression
dynaflash is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 18, 2012, 08:34 PM   #9
slothrob
macrumors 6502
 
Join Date: Jun 2007
Quote:
Originally Posted by dynaflash View Post
If your source track is AC3, try turning up the dynamic range compression for the aac track in hb.

https://trac.handbrake.fr/wiki/DynRangeCompression
Thanks, I didn't know about that feature. I'll give it a try.
slothrob is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 24, 2012, 12:12 PM   #10
darthpibe
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2012
Hi i got my files on subler also, but i want to know whats the best video converter for mac and also i want to know why apple tv sends the AAC 6ch audio to my receiver in 2ch form, i got an onkyo tx-sr 608, thanks in advance.
darthpibe is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 24, 2012, 03:03 PM   #11
rayward
macrumors 65816
 
Join Date: Mar 2007
Location: Houston, TX
Quote:
Originally Posted by darthpibe View Post
... and also i want to know why apple tv sends the AAC 6ch audio to my receiver in 2ch form, i got an onkyo tx-sr 608, thanks in advance.
You may have the channels in the wrong order. For the ATV to pick-up and broadcast the 6-channel track, it must be the secondary audio track. The 2-channel track must be the primary.
__________________
27" iMac (2.93GHz i7, 4GB RAM, 1TB HDD); 64GB iPhone 5S; 32GB iPad Air; 3 x TV3, 2TB WD "My Book Studio XL" HDD; 4TB WD "ShareSpace" NAS
rayward is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 25, 2012, 09:27 AM   #12
chiefpavvy
macrumors 6502a
 
Join Date: Feb 2008
Quote:
Originally Posted by darthpibe View Post
Hi i got my files on subler also, but i want to know whats the best video converter for mac and also i want to know why apple tv sends the AAC 6ch audio to my receiver in 2ch form, i got an onkyo tx-sr 608, thanks in advance.
The default audio is always the 2-channel AAC track. If you want the surround sound track, hold down the select option a second or two and switch the audio track.
chiefpavvy is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Apple TV and Home Theater

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Subler won't Optimize some files MoodyM Apple TV and Home Theater 3 Aug 31, 2013 05:06 AM
Subler luckystriked Apple TV and Home Theater 3 Feb 7, 2013 06:50 AM
Subler? Change profile for Apple TV and how to optimize? DaGrandMastah Apple TV and Home Theater 3 Dec 23, 2012 08:42 AM
Subler help Pyromonkey83 Apple TV and Home Theater 2 Nov 11, 2012 12:05 PM
Issue with Subler and ML dpearman2007 Apple TV and Home Theater 18 Oct 30, 2012 11:02 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 10:22 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC