Go Back   MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone > iPhone Tips, Help and Troubleshooting

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old May 20, 2012, 07:34 AM   #1
howtouseiphone
macrumors member
 
Join Date: May 2012
help please!!!!!

Do I need a micro sim to setup an iphone? Please!! A simple answer will do,I just really need to know.. please?
howtouseiphone is offline   0 Reply With Quote
Old May 20, 2012, 07:35 AM   #2
iRooney
macrumors 6502
 
Join Date: Jul 2011
Location: Charleston, SC
Depends on whether it's CDMA or gsm.
iRooney is offline   1 Reply With Quote
Old May 20, 2012, 07:36 AM   #3
howtouseiphone
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: May 2012
Quote:
Originally Posted by iRooney View Post
Depends on whether it's CDMA or gsm.
Its going to be a GSM..
howtouseiphone is offline   0 Reply With Quote
Old May 20, 2012, 07:37 AM   #4
FlatlinerG
macrumors 6502a
 
FlatlinerG's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Prince Edward Island, Canada
If the phone is not yet activated, then yes you will require either an active micro SIM or CDMA carrier plan (for CDMA models).

If you have a GSM model, then just ask a friend if you can borrow their SIM as it really only takes a few minutes.
__________________
Late 2011 MBP 13"
2TB Time Capsule, 2nd Gen AppleTV
16GB Black iPhone 5, 32GB Black iPad 2
...and many more.
FlatlinerG is offline   0 Reply With Quote
Old May 20, 2012, 07:38 AM   #5
howtouseiphone
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: May 2012
Quote:
Originally Posted by FlatlinerG View Post
If the phone is not yet activated, then yes you will require either an active micro SIM or CDMA carrier plan (for CDMA models).

If you have a GSM model, then just ask a friend if you can borrow their SIM as it really only takes a few minutes.
So I really need a micro sim to set it up?
howtouseiphone is offline   0 Reply With Quote
Old May 20, 2012, 07:44 AM   #6
raychelabcdefg
macrumors newbie
 
Join Date: May 2012
Also depends on the generation of the phone. 3G/3GS use regular sims.
raychelabcdefg is offline   0 Reply With Quote
Old May 20, 2012, 07:46 AM   #7
TriJetHero
macrumors 601
 
TriJetHero's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: World
also what firmware, if you have firmware that can be jailbroken than redsn0w can activate it for you.
__________________
iPhone 6 iOS 8.1.1 TaiG
iPhone 5 iOS 8.1.1 TaiG
iPad 4 3G iOS 7.1.2 Stock
iPad 2 WIFI iOS 8.0 GM
TriJetHero is offline   0 Reply With Quote
Old May 20, 2012, 07:46 AM   #8
FlatlinerG
macrumors 6502a
 
FlatlinerG's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Prince Edward Island, Canada
Quote:
Originally Posted by howtouseiphone View Post
So I really need a micro sim to set it up?
For the activation process, yes.
__________________
Late 2011 MBP 13"
2TB Time Capsule, 2nd Gen AppleTV
16GB Black iPhone 5, 32GB Black iPad 2
...and many more.
FlatlinerG is offline   0 Reply With Quote
Old May 20, 2012, 07:50 AM   #9
howtouseiphone
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: May 2012
Quote:
Originally Posted by raychelabcdefg View Post
Also depends on the generation of the phone. 3G/3GS use regular sims.
How about on a 4s?

----------

Quote:
Originally Posted by TriJetHero View Post
also what firmware, if you have firmware that can be jailbroken than redsn0w can activate it for you.
Can a normal setup do it?

----------

Quote:
Originally Posted by FlatlinerG View Post
For the activation process, yes.
How is the activation process different from the setup? Thanks
howtouseiphone is offline   0 Reply With Quote
Old May 20, 2012, 07:52 AM   #10
FlatlinerG
macrumors 6502a
 
FlatlinerG's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Prince Edward Island, Canada
Quote:
Originally Posted by howtouseiphone View Post
How about on a 4s?

----------



Can a normal setup do it?

He means that the iPhone 3G and 3GS used regular sized SIM cards; whereas, the iPhone 4 and 4S use micro SIM cards.

And no, the iPhone REQUIRES an active SIM card (or carrier plan for CDMA) to activate. If you are fishing for us to give you some super secret way of activating one without a carrier without jail breaking then you will be searching for a long time.
__________________
Late 2011 MBP 13"
2TB Time Capsule, 2nd Gen AppleTV
16GB Black iPhone 5, 32GB Black iPad 2
...and many more.
FlatlinerG is offline   0 Reply With Quote
Old May 20, 2012, 08:00 AM   #11
howtouseiphone
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: May 2012
Quote:
Originally Posted by FlatlinerG View Post
He means that the iPhone 3G and 3GS used regular sized SIM cards; whereas, the iPhone 4 and 4S use micro SIM cards.

And no, the iPhone REQUIRES an active SIM card (or carrier plan for CDMA) to activate. If you are fishing for us to give you some super secret way of activating one without a carrier without jail breaking then you will be searching for a long time.
Oh.. Sorry. Didn't noticed that.
And sorry, I didn't mean to make it sound fishy.. Sorry for not knowing this kind of things and make my self look more dumb. I just wanted everything right when I buy my iphone
howtouseiphone is offline   0 Reply With Quote
Old May 20, 2012, 09:22 AM   #12
FlatlinerG
macrumors 6502a
 
FlatlinerG's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Prince Edward Island, Canada
Quote:
Originally Posted by howtouseiphone View Post
Oh.. Sorry. Didn't noticed that.
And sorry, I didn't mean to make it sound fishy.. Sorry for not knowing this kind of things and make my self look more dumb. I just wanted everything right when I buy my iphone
I didn't mean to make it sound rude, sorry about that.
__________________
Late 2011 MBP 13"
2TB Time Capsule, 2nd Gen AppleTV
16GB Black iPhone 5, 32GB Black iPad 2
...and many more.
FlatlinerG is offline   0 Reply With Quote
Old May 21, 2012, 01:00 AM   #13
howtouseiphone
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: May 2012
Quote:
Originally Posted by FlatlinerG View Post
I didn't mean to make it sound rude, sorry about that.
No worries Thanks for the help btw.
howtouseiphone is offline   0 Reply With Quote
Old May 21, 2012, 02:42 AM   #14
bandofbrothers
macrumors 68040
 
bandofbrothers's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Uk
Iphone 4s required the micro sim type card.

Without it you would stop at the early stages of the set up stage un hooked to your iTunes.

Hooked up to iTunes you will need it to activate.

In the Uk micro sims are pretty easy to order online from your chosen network or like i did, just pop into a high street network outlet. I use 02 who basically supplied me the micro sim in store, who then made a phone call and moved my number and tariff over from my full sized sim to the micro sim which became active in just under 1 hour.

Happy days !!
__________________
 iPhone 6 Plus  iPad Air. 
bandofbrothers is online now   0 Reply With Quote
Old May 21, 2012, 04:23 AM   #15
howtouseiphone
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: May 2012
Quote:
Originally Posted by bandofbrothers View Post
Iphone 4s required the micro sim type card.

Without it you would stop at the early stages of the set up stage un hooked to your iTunes.

Hooked up to iTunes you will need it to activate.

In the Uk micro sims are pretty easy to order online from your chosen network or like i did, just pop into a high street network outlet. I use 02 who basically supplied me the micro sim in store, who then made a phone call and moved my number and tariff over from my full sized sim to the micro sim which became active in just under 1 hour.

Happy days !!
Thanks!! So even though I hook it up on itunes it won't finish the setup? Sorry, i didn't get the meaning of "un hooked to your itunes" .I don't mind buying a micro sim, its very easy to buy it here in the philippines, my only problem is im buying my iphone at hong kong/macau soon and its going to be the factory unlocked one. while im staying there, i will buy the micro sim, because based on your replies i really need to have it.. and now i having problems if it will affect my iphone if i came back here in the philippines and buy the local gsm micro sim here..
howtouseiphone is offline   0 Reply With Quote
Old May 21, 2012, 08:52 AM   #16
bandofbrothers
macrumors 68040
 
bandofbrothers's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Uk
Short reply is you will need the micro sim.
bandofbrothers is online now   0 Reply With Quote
Old May 21, 2012, 03:01 PM   #17
Applejuiced
macrumors Nehalem
 
Applejuiced's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: At the iPhone hacks section.
Yes, you always need a sim or micro sim to activate a GSM iphone.
Applejuiced is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2012, 02:06 AM   #18
howtouseiphone
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: May 2012
Quote:
Originally Posted by bandofbrothers View Post
Short reply is you will need the micro sim.
Ok, Thanks!! Great help

----------

Quote:
Originally Posted by Applejuiced View Post
Yes, you always need a sim or micro sim to activate a GSM iphone.
OK, thanks!! great help
howtouseiphone is offline   0 Reply With Quote
Old May 22, 2012, 12:15 PM   #19
Nikhil123
macrumors newbie
 
Join Date: May 2012
Hi friends i watch out all your reviews and i am agreed with you and Yes my friend you must be need a micro sim to activate your apple iphone.
__________________
Shop Shutters
Nikhil123 is offline   0 Reply With Quote
Old May 23, 2012, 01:59 AM   #20
howtouseiphone
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: May 2012
Quote:
Originally Posted by Nikhil123 View Post
Hi friends i watch out all your reviews and i am agreed with you and Yes my friend you must be need a micro sim to activate your apple iphone.
Yeah, thanks! Great help
howtouseiphone is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone > iPhone Tips, Help and Troubleshooting

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 02:59 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2015, MacRumors.com, LLC