Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Mac Community > Picture Gallery

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Aug 19, 2005, 08:25 PM   #1
jamesW135
macrumors 6502a
 
jamesW135's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Send a message via AIM to jamesW135
Windows Screenshot

Is there a Way to take a screenshot of windos on a mac this is easy but with windows I cant seem to figure out how.
__________________
- JamesW135

Face it Nikon is better.

Last edited by jamesW135; Aug 19, 2005 at 08:26 PM. Reason: Spelling ARG!!
jamesW135 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 19, 2005, 08:28 PM   #2
Heb1228
macrumors 68020
 
Heb1228's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Virginia Beach, VA
Send a message via AIM to Heb1228
Quote:
Originally Posted by jamesW135
Is there a Way to take a screenshot of windos on a mac this is easy but with windows I cant seem to figure out how.
Ha. As usual, there is a way to do it, but it is much easier on a Mac. Hehe. You need a third party app to do it. Try Versiontracker or download.com and do a search for "screenshot" and you should get a few options.
__________________
17" MPB, 2.8
My Sites: Me, Mom's Art, Dad's Co., Church
Heb1228 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 19, 2005, 08:30 PM   #3
stridey
macrumors 65816
 
stridey's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Massachusetts, Connecticut
Quote:
Originally Posted by Heb1228
Ha. As usual, there is a way to do it, but it is much easier on a Mac. Hehe. You need a third party app to do it. Try Versiontracker or download.com and do a search for "screenshot" and you should get a few options.
You're kidding. Don't windows machines have a "print screen" button or something? (can you tell I use Macs almost exclusively? )
__________________
"Can't help it, I'm a born lever puller."
Stridey: Macs, Music, Politics, and College.
iBook G4 1.33Ghz, 1.2GB RAM, 60GB HD, 10.4.6
stridey is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 19, 2005, 08:32 PM   #4
Heb1228
macrumors 68020
 
Heb1228's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Virginia Beach, VA
Send a message via AIM to Heb1228
Quote:
Originally Posted by stridey
You're kidding. Don't windows machines have a "print screen" button or something? (can you tell I use Macs almost exclusively? )
As far as I can remember, you need a third party app to Print Screen as well.
__________________
17" MPB, 2.8
My Sites: Me, Mom's Art, Dad's Co., Church
Heb1228 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 19, 2005, 08:38 PM   #5
skubish
macrumors 68030
 
skubish's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Ann Arbor, Michigan
either ctrl-print screen or alt-print screen copies the screen to the clipboard. Then paste it into MS Paint or something and Save As a jpg. Not as elegant as OSX but it can still be done in Windows. No 3rd party app is required.
__________________
iPad 3G 32GB
iMac C2D 24"
iPhone 3GS 32GB Black
iPod Nano 8GB Blue
skubish is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 19, 2005, 08:43 PM   #6
homerjward
macrumors 68030
 
homerjward's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: fig tree
Send a message via AIM to homerjward
Quote:
Originally Posted by skubish
either ctrl-print screen or alt-print screen copies the screen to the clipboard. Then paste it into MS Paint or something and Save As a jpg. Not as elegant as OSX but it can still be done in Windows. No 3rd party app is required.
extra step: dont use paint's jpeg compression for chrissakes!! get irfanview, save it as a bitmap from paint, then open in irfanview and export to jpg or whatever! irfanview is freeware, and it's awesome! yeah, and afaik you need to take a full screenshot then crop it, or use some other app besides the regular print screen. and it's just printscreen on most keyboards.
__________________
Congress shall make no law...abridging the freedom of speech, or of the press.
homerjward is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 19, 2005, 08:50 PM   #7
JonBoy470
macrumors newbie
 
Join Date: Jun 2004
Taking a screen shot in Windows

I actually find it easier and more convenient to take screenshots in Winblows than in OSX (Yes, I'm a heathen)

Pressing Printscreen by itself copies the entire screen buffer into the clipboard. From there, paste into your prefered image editor (Paint, irfanview, etc.). Alt-Printscreen copies just the current window.
JonBoy470 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 19, 2005, 09:15 PM   #8
homerjward
macrumors 68030
 
homerjward's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: fig tree
Send a message via AIM to homerjward
Quote:
Originally Posted by JonBoy470
I actually find it easier and more convenient to take screenshots in Winblows than in OSX (Yes, I'm a heathen)

Pressing Printscreen by itself copies the entire screen buffer into the clipboard. From there, paste into your prefered image editor (Paint, irfanview, etc.). Alt-Printscreen copies just the current window.
wow, that's really good to know. thanks! (wrt the alt thingy)
__________________
Congress shall make no law...abridging the freedom of speech, or of the press.
homerjward is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 21, 2005, 07:13 PM   #9
mkrishnan
Moderator emeritus
 
mkrishnan's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Grand Rapids, MI, USA
Quote:
Originally Posted by JonBoy470
I actually find it easier and more convenient to take screenshots in Winblows than in OSX (Yes, I'm a heathen)

Pressing Printscreen by itself copies the entire screen buffer into the clipboard. From there, paste into your prefered image editor (Paint, irfanview, etc.). Alt-Printscreen copies just the current window.
In OS X, there are shortcuts for this too:

Ctrl-Apple-Shift-3 -> screen to clipboard
Ctrl-Apple-Shift-4 -> selection to clipboard.

And of course, you can easily change these to match what you like from System Prefs.

OTOH, in Windows, I also use Paint in the process, and it is a very nice, light app for that kind of thing, and for this, there's no really exact equivalent in OS X.
__________________
Mohan
mkrishnan is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 21, 2005, 10:14 PM   #10
PaRaGoNViCtiM
macrumors 6502a
 
Join Date: Mar 2005
Location: PA
Send a message via AIM to PaRaGoNViCtiM
Quote:
Originally Posted by skubish
either ctrl-print screen or alt-print screen copies the screen to the clipboard. Then paste it into MS Paint or something and Save As a jpg. Not as elegant as OSX but it can still be done in Windows. No 3rd party app is required.
Thank god I have a Mac!!
__________________
24" Aluminum iMac, 2.8GHz, 2GB, 500GB.
White Unibody Macbook, 2.26GHz, 2GB, 250GB.
160GB iPod (Silver).
16GB 3Gs iPhone (Black).
PaRaGoNViCtiM is offline   -1 Reply With Quote
Old Aug 22, 2005, 12:25 AM   #11
kalisphoenix
Banned
 
Join Date: Jul 2005
I think you have to buy a camera if you run BeOS
kalisphoenix is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 22, 2005, 08:45 AM   #12
mkrishnan
Moderator emeritus
 
mkrishnan's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Grand Rapids, MI, USA
Quote:
Originally Posted by kalisphoenix
I think you have to buy a camera if you run BeOS
Joking or serious? No, BeOS has GrabIt and most Unix variants have xv, if nothing else.
__________________
Mohan
mkrishnan is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 22, 2005, 08:49 AM   #13
kalisphoenix
Banned
 
Join Date: Jul 2005
Quote:
Originally Posted by mkrishnan
Joking or serious? No, BeOS has GrabIt and most Unix variants have xv, if nothing else.
Nah, I'm joking. It's just "Pick on BeOS Month"
kalisphoenix is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 3, 2008, 09:35 PM   #14
sonneta
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2007
Mac keyboard in Windows

What if I'm using a Mac keyboard that does not have a "printscreen" button? I'm using Windows on my Mac's partitioned drive, and need to print a screen on the PC side.
sonneta is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 3, 2008, 09:46 PM   #15
bbotte
macrumors 65816
 
bbotte's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: USA
Quote:
Originally Posted by mkrishnan View Post
In OS X, there are shortcuts for this too:

Ctrl-Apple-Shift-3 -> screen to clipboard
Ctrl-Apple-Shift-4 -> selection to clipboard.

And of course, you can easily change these to match what you like from System Prefs.

OTOH, in Windows, I also use Paint in the process, and it is a very nice, light app for that kind of thing, and for this, there's no really exact equivalent in OS X.
As a new Apple user, What is the "Apple" key? I have a Brand new MB Air and my keyboard has FN, Control, Option, And Command. I see no "Apple" key.
__________________
16GB Gold iPhone5s|AppleTV 160GB|2-Revision B MacBook Air 1.86Ghz, 128GB SSD OS10.8|1TB Time Capsule|24" LED Cinema Display|iPad Air 16GB LTE|iPad Mini Retina 16GB|
bbotte is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 3, 2008, 09:51 PM   #16
sonneta
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2007
Well, the Apple key has an apple picture on it. It is also the Command key. If you don't have an "Apple" keyboard, that may be why it's not there. I don't know what the "FN" key is though. ???
sonneta is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 3, 2008, 09:58 PM   #17
Wowzera
macrumors 6502a
 
Join Date: Oct 2008
Location: Brazil
Quote:
Originally Posted by sonneta View Post
Well, the Apple key has an apple picture on it. It is also the Command key. If you don't have an "Apple" keyboard, that may be why it's not there. I don't know what the "FN" key is though. ???

There's no Apple key on the laptops keyboard, at least on the newest (early and late 2008).

Wowzera is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 4, 2008, 07:42 AM   #18
mkrishnan
Moderator emeritus
 
mkrishnan's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Grand Rapids, MI, USA
Command is synonymous with Apple... in my own defense, three years ago, when I made that post, Apple keyboards had an apple symbol on the command key.

Fn (short for "function") is a key that's only on some keyboards -- generally the ones that don't have a full desktop-style keyboard layout. On these keyboards, you see some secondary functions on other keys, e.g. the Page Up, Page Down, Home, and End functions are on the arrow keys, and so on. The Fn key provides those actions on those keys (e.g. Fn-Right might be Page Down, if the Right key has Page Down written on it). If you have a full keyboard, all those functions have their own key and so you don't need an Fn key....

Also for what it's worth, in the intervening time since I last posted in this thread a program called Skitch was released. If you do much screenshot taking in OS X (even though this whole thread is about screenshots in Windows and not OS X -- double ), this program is invaluable.

http://plasq.com/skitch

Quote:
Originally Posted by sonneta View Post
What if I'm using a Mac keyboard that does not have a "printscreen" button? I'm using Windows on my Mac's partitioned drive, and need to print a screen on the PC side.
Check out this document...

http://support.apple.com/kb/HT1167

It lists keyboard mapping in Windows on various Apple keyboards, and you can find how to get printscreen on your keyboard from there.
__________________
Mohan
mkrishnan is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 4, 2008, 07:45 AM   #19
themoonisdown09
macrumors 601
 
themoonisdown09's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Georgia, USA
Wow... this thread got brought back from the dead.

Quote:
Originally Posted by homerjward View Post
extra step: dont use paint's jpeg compression for chrissakes!! get irfanview, save it as a bitmap from paint, then open in irfanview and export to jpg or whatever!
You can save it as a PNG in paint and it has a lot better quality then JPG.
themoonisdown09 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 4, 2008, 09:23 AM   #20
nando2323
macrumors 6502a
 
Join Date: Aug 2007
My Windows Screenshot

The way windows is meant to be run too, in a Window inside OS X. Sorry forgot to attach.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	screen.jpg
Views:	392
Size:	382.9 KB
ID:	147115  
__________________
27" iMac i7; Mac Mini HTPC
16 GB iPhone 3GS
64GB iPad
Website

Last edited by nando2323; Dec 4, 2008 at 09:40 AM.
nando2323 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 1, 2009, 06:29 PM   #21
cyberghost2000
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2009
Screenshot on windows

Guys:

To take a screen shot just press fn+shift+F11 and just paste it on paint or any aplication you may want to use. Hope this is helpfull
cyberghost2000 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 1, 2009, 06:32 PM   #22
fireshot91
macrumors 601
 
fireshot91's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Northern VA
What is it with these 'noobies' resurrecting old threads?
fireshot91 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 31, 2009, 01:24 PM   #23
17Patty
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2009
Quote:
Originally Posted by cyberghost2000 View Post
Guys:

To take a screen shot just press fn+shift+F11 and just paste it on paint or any aplication you may want to use. Hope this is helpfull
THANK you! God! Why is this the only post that says SHIFT? This worked
__________________
13" Aluminum MacBook, 2.4 GHz, 4 GB RAM, 250 GB HD ; 32 GB iPod Touch 3g
17Patty is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 29, 2010, 06:27 PM   #24
juankldu
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2010
Quote:
Originally Posted by jamesW135 View Post
Is there a Way to take a screenshot of windos on a mac this is easy but with windows I cant seem to figure out how.
You can go to accesories, accesibility and use the keybord on screen, there you get the option of psc.
juankldu is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2012, 10:46 PM   #25
Andrew13
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2012
Hey

Hey

I had the same question as you i did a bit of research and YES you can take a screen shot on mac using windows and this is how you do it!


fn+shift+alt(release)+F11 = active window

fn+shift(release)+ F11 = complete screen
Andrew13 is offline   0 Reply With Quote


Reply
MacRumors Forums > Mac Community > Picture Gallery

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
mobile OSs: Post a screenshot of your Windows Phone Start screen! Jessica Lares Alternatives to iOS and iOS Devices 35 Nov 5, 2013 10:04 PM
Screenshot bootcamped Windows on rMBP 13 Stino MacBook Pro 4 Oct 25, 2013 11:01 AM
phones: Post a Screenshot of your Windows Phone start screen laserfox Alternatives to iOS and iOS Devices 21 Dec 19, 2012 03:23 AM
Screenshot Help please !! Zakko1999 Mac Applications and Mac App Store 11 Sep 11, 2012 03:59 PM
Screenshot Help ring Mac Applications and Mac App Store 7 Jun 6, 2012 07:26 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 07:32 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC