Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > iMac

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Nov 27, 2012, 05:21 PM   #1
leopoldbloom
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2008
iMac colours suddenly went wrong...

Hi all,

I am writing after being at my wit's end trying to sort out my iMac's screen. When we parted company last night everything was just fine, but I got home from work today and the screen has a strange hue to it - black is now a sort of blue. It also looks like the number of colours has been reduced as the shadows from windows looks all screwy, and when I open a video I get those horrible blocks of colours rather than smooth transitions. That I'm colourblind doesn't really help me describe the situation, but I've tried messing around with the colours settings in SysPref and have zapped the PRAM, but all to no avail. Creating another user showed the same issue. I'm on 10.7.5 running on a 2010 3.06 21 inch Intel Core 2 Duo iMac with 4BG RAM - the graphics card is a NVIDIA GeForce 9400 256 MB

Does anyone have a clue what might be wrong? This is driving me up the wall and kind of renders my computer useless at the moment as I do a lot of photography...

Many thanks in advance,

LB
Attached Images
    
leopoldbloom is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 27, 2012, 05:32 PM   #2
leopoldbloom
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2008
Here is a pic taken of my screen with my iPad to show the weird shadows that I'm getting - the attached shots were screenshots from my computer which of course should have though would display normally on other screens!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	166
Size:	1.16 MB
ID:	380072  
leopoldbloom is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 27, 2012, 05:32 PM   #3
seble
macrumors 6502a
 
Join Date: Sep 2010
Quote:
Originally Posted by leopoldbloom View Post
Hi all,

I am writing after being at my wit's end trying to sort out my iMac's screen. When we parted company last night everything was just fine, but I got home from work today and the screen has a strange hue to it - black is now a sort of blue. It also looks like the number of colours has been reduced as the shadows from windows looks all screwy, and when I open a video I get those horrible blocks of colours rather than smooth transitions. That I'm colourblind doesn't really help me describe the situation, but I've tried messing around with the colours settings in SysPref and have zapped the PRAM, but all to no avail. Creating another user showed the same issue. I'm on 10.7.5 running on a 2010 3.06 21 inch Intel Core 2 Duo iMac with 4BG RAM - the graphics card is a NVIDIA GeForce 9400 256 MB

Does anyone have a clue what might be wrong? This is driving me up the wall and kind of renders my computer useless at the moment as I do a lot of photography...

Many thanks in advance,

LB
Hmm strange, your colours appear fine here from my iPad. Don't know if anyone else can confirm that and suggest as to why... Maybe take a pic of the monitor with a camera and upload that?
seble is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 27, 2012, 05:44 PM   #4
leopoldbloom
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2008
Hi Seble,

Thanks for taking a look - I have attached a photo takes with my iPad now - should have thought that a screenshot would look normal on other screens...

Cheers!

LB
leopoldbloom is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 27, 2012, 05:49 PM   #5
Apple fanboy
macrumors 603
 
Apple fanboy's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: United Kingdom
All looks normal to me on my iPad as well.
__________________
iMac 21.5 2013, iPhone 6 Plus, iPad 2/4/Air Nikon D7100/D300 70-200 2.8/24-70 2.8/14-24 2.8/60 Macro 2.8/10.5 Fish eye 2.8
Apple fanboy is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 27, 2012, 06:08 PM   #6
leopoldbloom
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2008
How about this one to compare with one from my first post?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	21
Size:	2.36 MB
ID:	380076  
leopoldbloom is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 27, 2012, 06:56 PM   #7
Dornblaser
Guest
 
Join Date: Sep 2011
Location: Chicago-area
When I open the second picture on my iMac I can see some blue/purple. It almost looks CA, chromatic aberration, which a photographer has not removed in post. Is that picture one that someone posted on the web? Do you see the blue on industry standard websites?
Dornblaser is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 27, 2012, 07:26 PM   #8
leopoldbloom
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2008
Hi Dornblaser,

That photo was taken by me and there is no CA on the original file, as it was yesterday. Can you also see the colour tint in the photo I took of the screen in the window shadow? It's really odd - all the colours seem to have shifted.

It makes my Logic sessions look really strange!

Cheers,

LB
leopoldbloom is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 27, 2012, 07:29 PM   #9
Dornblaser
Guest
 
Join Date: Sep 2011
Location: Chicago-area
The more I look at it, the more it looks like CA. Try correcting the image for CA in LR, A3 or PS and then looking at it again.
Dornblaser is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 02:27 AM   #10
leopoldbloom
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2008
I really don't think it can be as the photo was displaying fine yesterday. Also this is a problem with how the screen displays all images, not just that particular one.

Here is another photo of the screen that demonstrates the strange colours appearing in the window shadows.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	12
Size:	280.2 KB
ID:	380119  
leopoldbloom is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 02:33 AM   #11
leopoldbloom
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2008
One thought that does spring to mind, does anyone know which plist file container the display settings? It might have got corrupted so trashing it could help?
leopoldbloom is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > iMac

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Loads of stuff suddenly gone wrong on iPad Romakarol iPad Tips, Help and Troubleshooting 7 Nov 4, 2013 01:30 PM
iMac Performance: Why is it suddenly d-r-a-g-g-i-n-g-? Jodeo iMac 5 Jul 28, 2013 01:10 PM
Suddenly No Sound On iMac BILLDORGAN iMac 2 May 9, 2013 07:18 PM
Sound suddenly went on iMac jahbuzzz iMac 3 Mar 29, 2013 05:31 PM
Suddenly noisy iMac spinstorm iMac 5 Jan 11, 2013 08:20 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 03:28 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC