Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > Mac mini

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Nov 28, 2012, 02:47 AM   #1
idntknw
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2012
Can't login after drive name change

I have a ssd and the original drives in my mini...I changed the drive names and rebooted now I can't login...

Could someone help me with this please?

Thanks
idntknw is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 02:55 AM   #2
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
How did you rename the drives, did you rename them while booted into the mini or from outside.
Do you have another Mac, if so boot the Mini into Target Disc Mode and rename them back to what they were.

But, it is odd that you can not login, should be possible even when you change the drives names.
justperry is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 02:57 AM   #3
idntknw
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2012
I changed the names of the drives while booted in by using the get info of the drives...

And I don't have another Mac...

Sorry for the pettiness of this...should have left it alone
idntknw is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 03:06 AM   #4
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
Quote:
Originally Posted by idntknw View Post
I changed the names of the drives while booted in by using the get info of the drives...

And I don't have another Mac...

Sorry for the pettiness of this...should have left it alone
Very strange, I've changed names of volumes before without problems.

You are probably on Lion or Mountain Lion, you could start up in recovery mode and I am pretty sure you should be able to change the password again although right now I can't remember how.
I will try to find it.

I think something else must have changed, are you sure didn't touch any other settings (permissions) in the get info panel?

Found it.

Reset Password

Quote:
On Recovery

When you forgot the password and you can't use OS X, you have to use the new Recovery.

To boot in Recovery system, press Command and R keys in boot and hold the keys until you see the Apple icon. If you have a Mac with Internet Recovery, read > http://support.apple.com/kb/HT4718. If your Mac has got a wireless keyboard, hold them when you hear the startup sound
When it starts, select Utilities > Terminal, and type:

resetpassword


Press your user and type your password. Finally, reboot.

This doesn't work for FileVault. If you forget your password with FileVault, you lost your info. Also, you can see if you use Recovery HD or Internet Recovery, or enable it -> http://support.apple.com/kb/HT4904

You can do it with an USB drive > http://support.apple.com/kb/HT4848

And

OS X Lion: Reset a login password


Hope this Helps

Last edited by justperry; Nov 28, 2012 at 03:12 AM.
justperry is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 03:09 AM   #5
idntknw
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2012
Yes, I'm on mountain lion and will try the recovery mode thing...

I don't think I changed anything else but the drives names?...but I guess anything is possible...

Thank you for your replies
idntknw is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 03:13 AM   #6
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
Quote:
Originally Posted by idntknw View Post
Yes, I'm on mountain lion and will try the recovery mode thing...

I don't think I changed anything else but the drives names?...but I guess anything is possible...

Thank you for your replies
Updated My last post.
justperry is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 03:19 AM   #7
idntknw
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2012
Ok, I got into recovery and changed the password thru terminal and still can't login...I get the spinning gear type thing beside my password and it brings up a window, unable to log in to my user account at this time
idntknw is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 03:24 AM   #8
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
Quote:
Originally Posted by idntknw View Post
Ok, I got into recovery and changed the password thru terminal and still can't login...I get the spinning gear type thing beside my password and it brings up a window, unable to log in to my user account at this time
Odd odd, You might get back into recovery mode and launch Disk Utility and repair permissions there.

Something else must have changed, maybe a corrupt KeyChain or permissions set wrong, try the above first.

Edit: You don't happen to have fusion drive do you?
justperry is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 03:32 AM   #9
idntknw
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2012
I tried the repair permissions, still nothing...

No, not a fusion drive...I have a Samsung 830 ssd as the main boot drive and the original as backup...I did move my home folder to the back up drive...

This is very odd...but again this is my first mac and didn't know changing the names of the drives would cause this havoc
idntknw is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 03:35 AM   #10
tersono
macrumors 68000
 
tersono's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: UK
Simply changing a drive name wouldn't cause this problem.

You say, however, that you've also moved your home folder - if you've just moved the whole thing over to the new drive without hardlinking it, that would cause your issue. Generally the best thing to do is to leave the user directory where it is and just move documents, itunes etc over to the new location, making aliases where needed.
__________________
11" MacBook air 2012 i5 4gb/ 128gb - 17" unibody MBP C2D 2.8Gz / 4gb / 500gb - 20" iMac 2ghz C2D / 4gb/ 2tb - iPad 3 32gb wifi/3G - iPhone 5 16gb
I also like it HERE
tersono is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 03:37 AM   #11
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
Quote:
Originally Posted by idntknw View Post
I tried the repair permissions, still nothing...

No, not a fusion drive...I have a Samsung 830 ssd as the main boot drive and the original as backup...I did move my home folder to the back up drive...

This is very odd...but again this is my first mac and didn't know changing the names of the drives would cause this havoc
When did you move the folder?
There is a keychain in that folder, you changed the names of the discs and now the OS can not find your home folder with your keychain.

I am sure you can change that without reinstalling, let me think about it, I'll be back soon.(15 Minutes)

Edit: How did you move the folder, did you make a symlink in the old position on your Mini's OS.

You could make a new symlink with another mac but I think it is also possible in Single User Mode.
justperry is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 03:45 AM   #12
idntknw
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2012
Yes, I did move it and everything has been working fine for quite awhile now...

And like I said all I did was use the "get info" for the drives and changed the names of the drives that way...

If I could possibly get in someway and change the names of the drives back to original before I changed them?

----------

Quote:
Originally Posted by justperry View Post
When did you move the folder?
There is a keychain in that folder, you changed the names of the discs and now the OS can not find your home folder with your keychain.

I am sure you can change that without reinstalling, let me think about it, I'll
be back soon.(15 Minutes)
Ok, thank you

----------

I'm not sure the exact method I moved the folder...I did a google search and stumbled onto a site with the info...but can't seem to find the site...

I'm on my mobile now and don't have it bookmarked here
idntknw is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 03:49 AM   #13
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
Is guest login enabled, could you possibly log into that account, if so you could try from there to enable root access, this could be done in Leopard in Directory Utility but I don't know if this is still there in Mountain Lion and if that could be used in a Guest account.

FYI, I am in Leopard so I am not too familiar with changes in OS.

Other Post above updated.
justperry is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 03:51 AM   #14
idntknw
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2012
Quote:
Originally Posted by justperry View Post
Is guest login enabled, could you possibly log into that account, if so you could try from there to enable root access, this could be done in Leopard in Directory Utility but I don't know if this is still there in Mountain Lion and if that could be used in a Guest account.

FYI, I am in Leopard so I am not too familiar with changes in OS.

Other Post above updated.
Not sure about the guest directory...I don't think so?

I do so appreciate everyone's input trying to help me with this uncalled for flub up

Not sure what you mean about the symlink?

Ok, I'm in single user mode but don't have a clue what all this means?

Last edited by idntknw; Nov 28, 2012 at 03:57 AM.
idntknw is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 04:13 AM   #15
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
Quote:
Originally Posted by idntknw View Post
Not sure about the guest directory...I don't think so?

I do so appreciate everyone's input trying to help me with this uncalled for flub up

Not sure what you mean about the symlink?

Ok, I'm in single user mode but don't have a clue what all this means?
A symlink is more or less an alias to the original folder/file.

My quwetion remains, you moved your home folder to the other disk, how did you do that, you moved it and made an alias(folder) in the /Volumes/User or did you create an symlink in that position.

The reason I want to know is, you managed to move over the home folder but you need to know how, I could do that in less than one minute, how did you do it.


The command for creating a symlink should be ln -s

So, you need something like this: ln -s path to where your home is now(space)path where new symlink is needed

Lets assume your name is Peter-assume volume1 to be the OS disk-volume2 to be the place where your home folder is now. Then you get this command.
Also lets assume your home folder is /Volume2/Peter

ln -s /Volume2/Peter /Volume1/Users/

But, You might need to mount the disks in Single user mode, I am not aware of this, you could try the above without if it works and reboot.

You really need type inthe paths of both exactly, otherwise it will not work.

Edit: I will give it a try myself, I'll be back within 10 minutes, have to restart.

Last edited by justperry; Nov 28, 2012 at 04:19 AM.
justperry is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 04:19 AM   #16
idntknw
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2012
This is the method I used to move the folder...

http://m.cnet.com/news/moving-your-home-folder-in-os-x/57365307

Again sorry, I'm on my mobile
idntknw is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 04:52 AM   #17
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
Quote:
Originally Posted by idntknw View Post
This is the method I used to move the folder...

http://m.cnet.com/news/moving-your-h...-os-x/57365307

Again sorry, I'm on my mobile
My internet gives me a bit of troubles last 2 days so replying can be a bit later.


Now I am having this idea, why not install OS X on the second disk and boot from there and then make a symlink to your home folder on the other disk.

I am pretty sure you could do this from Single User mode but I think you need a few commands to mount the disks before making a symlink and instead of Volume names you probably need disk identifier names, something like disk0s1.
Probably easier to install a second OS, always comes in handy, just install the bare minimum, so no printer drivers nor languages.
justperry is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 06:56 AM   #18
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
Quote:
Originally Posted by idntknw View Post
This is the method I used to move the folder...

http://m.cnet.com/news/moving-your-h...-os-x/57365307

Again sorry, I'm on my mobile
Now, I had problems myself, I started up in Single User Mode and I am positive you can repair from there but I forgot to unmount the disks before a restart/reboot, then started up but internet could not connect with dongle, restarted and halfway through it restarted again and again, I then booted from different disk because in other partition the system could not repair the disk, even from external Disk Utility could not repair, ran Diskwarrior and all is well now.

I looked at the page where they show you how to do it, that's actually fairly simple.

The problem you got is simple, you renamed the disk and the OS lost it's home folder (symlink) containing the keychain file which is needed when you log in.
If Root user was enabled before you got this problem you still could log into the root account since the keychain file is somewhere else.

I recommend what I last told you, to install a bare system on the other disk, boot from there and create a new symlink by using the command I gave you.
It is possible in SUM but involves a lot of commands and I still did not figure out completely how to do this.

Note, it is always better to at least have a second bootable OS, if you have issues it is easier to solve, best way is an external bootable disk, I think that even a 8GB USB stick could be used just to be able to boot from it and solve the problems.
Many people don't have a backup disk, I guess you don't have one either, if your mini hard disk crashes you will lose everything.
justperry is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 10:11 AM   #19
idntknw
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2012
Quote:
Originally Posted by justperry View Post
Now, I had problems myself, I started up in Single User Mode and I am positive you can repair from there but I forgot to unmount the disks before a restart/reboot, then started up but internet could not connect with dongle, restarted and halfway through it restarted again and again, I then booted from different disk because in other partition the system could not repair the disk, even from external Disk Utility could not repair, ran Diskwarrior and all is well now.

I looked at the page where they show you how to do it, that's actually fairly simple.

The problem you got is simple, you renamed the disk and the OS lost it's home folder (symlink) containing the keychain file which is needed when you log in.
If Root user was enabled before you got this problem you still could log into the root account since the keychain file is somewhere else.

I recommend what I last told you, to install a bare system on the other disk, boot from there and create a new symlink by using the command I gave you.
It is possible in SUM but involves a lot of commands and I still did not figure out completely how to do this.

Note, it is always better to at least have a second bootable OS, if you have issues it is easier to solve, best way is an external bootable disk, I think that even a 8GB USB stick could be used just to be able to boot from it and solve the problems.
Many people don't have a backup disk, I guess you don't have one either, if your mini hard disk crashes you will lose everything.
Ok, bare with me please...I could download the OS and put it on a USB stick, boot from the stick...go into disk utility, or terminal? and change the symlink to the home folder on the second drive?

I assume this all can be done from my PC?...I do not have another mac...just a windows 7 pc...

Again, thank you for your help
__________________
2012 Mac Mini 2.5 GHz, 8 GB RAM
idntknw is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 10:17 AM   #20
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
Quote:
Originally Posted by idntknw View Post
Ok, bare with me please...I could download the OS and put it on a USB stick, boot from the stick...go into disk utility, or terminal? and change the symlink to the home folder on the second drive?

I assume this all can be done from my PC?...I do not have another mac...just a windows 7 pc...

Again, thank you for your help
No, boot into recovery mode and install a bare system on the disk where your home folder is, DON'T erase and install or partition, just install.
You also could do the same, but install it on a USB stick, you don't need to download anything.(The last one is safer)

Then if installed, boot from it and make a symlink on your normal OS disk which points towards the home folder.
justperry is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 28, 2012, 10:29 AM   #21
idntknw
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2012
Quote:
Originally Posted by justperry View Post
No, boot into recovery mode and install a bare system on the disk where your home folder is, DON'T erase and install or partition, just install.
You also could do the same, but install it on a USB stick, you don't need to download anything.(The last one is safer)

Then if installed, boot from it and make a symlink on your normal OS disk which points towards the home folder.
Edit: I installed the OS to the USB and booted from it and changed the name of the back up drive back to the original name that was used when I formatted it after the SSD install and everything seems to be up and going...

I am going to purchase a SSD for the external USB enclosure I have for backups...Since I have the drives setup the way I have them, how would I do back ups to the external drive?...I'm using Carbon Copy Cloner...

Thanks again
__________________
2012 Mac Mini 2.5 GHz, 8 GB RAM

Last edited by idntknw; Nov 28, 2012 at 05:52 PM.
idntknw is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 29, 2012, 12:15 AM   #22
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
Quote:
Originally Posted by idntknw View Post
Edit: I installed the OS to the USB and booted from it and changed the name of the back up drive back to the original name that was used when I formatted it after the SSD install and everything seems to be up and going...

I am going to purchase a SSD for the external USB enclosure I have for backups...Since I have the drives setup the way I have them, how would I do back ups to the external drive?...I'm using Carbon Copy Cloner...

Thanks again
Wow, so you got it to work again, happy you solved it.

So, you want to backup both the internal disks to an external, I think the easiest way is to just use CCC to make a copy of your OS disk and then use CCC again but point it to the other disk and make a backup again, in CCC there is a setting to protect the root level(folders) of the disk so it will not delete the rest of the folders(read OS).
This is how I do it but it is a bit confusing, the earlier versions of CCC where less confusing than the current one.

You say you will buy an external SSD for backup, why an SSD if you don't really need to start up from it, yes, backup is faster but SSD's are still not that cheap.
Depends also on how big your data is(100 GB-200GB-.... how big.
justperry is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 29, 2012, 11:42 AM   #23
idntknw
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2012
Quote:
Originally Posted by justperry View Post
Wow, so you got it to work again, happy you solved it.

So, you want to backup both the internal disks to an external, I think the easiest way is to just use CCC to make a copy of your OS disk and then use CCC again but point it to the other disk and make a backup again, in CCC there is a setting to protect the root level(folders) of the disk so it will not delete the rest of the folders(read OS).
This is how I do it but it is a bit confusing, the earlier versions of CCC where less confusing than the current one.

You say you will buy an external SSD for backup, why an SSD if you don't really need to start up from it, yes, backup is faster but SSD's are still not that cheap.
Depends also on how big your data is(100 GB-200GB-.... how big.
Yes, and again I appreciate your help...after you wrote it and I had in front of me it was very obvious what went wrong...even though this is my first mac...again, I appreciate it.

The only thing that is odd is after I got it going I noticed that there are a lot more page outs and not as much free memory now.

I have tried purge in terminal, reset the PRAM...nothing seems to help.

There were never any page outs neither before nor after I upgraded the ram, and before the drive name change incident...I upgraded the ram to 8GB weeks ago.

Even after boot up and just opening lets say, Chrome, and browsing for a bit, there are page outs...is this normal?

And it really doesn't make much sense to go with a SSD for back ups, huh?.

I'll shop around for an HDD, if anyone knows of any decent decent deals online that would be great...doesn't have to be a crazy amount of space.

Again, thank you for your help.
__________________
2012 Mac Mini 2.5 GHz, 8 GB RAM

Last edited by idntknw; Nov 29, 2012 at 12:09 PM.
idntknw is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 29, 2012, 12:14 PM   #24
philipma1957
macrumors 603
 
Join Date: Apr 2010
Quote:
Originally Posted by idntknw View Post
Yes, and again I appreciate your help...after you wrote it and I had in front of me it was very obvious what went wrong...even though this is my first mac...again, I appreciate it.

The only thing that is odd is after I got it going I noticed that there are a lot more page outs and not as much free memory now.

I have tried purge in terminal, reset the PRAM...nothing seems to help.

There were never any page outs neither before nor after I upgraded the ram, and before the drive name change incident...I upgraded the ram to 8GB weeks ago.

Even after boot up and just opening lets say, Chrome, and browsing for a bit, there are page outs...is this normal?

And it really doesn't make much sense to go with a SSD for back ups, huh?.

I'll shop around for an HDD, if anyone knows of any decent decent deals online that would be great...doesn't have to be a crazy amount of space.

Again, thank you for your help.
are you in the usa? amazon has some deals as does staples


55 bucks

http://www.amazon.com/Toshiba-Canvio...ywords=usb+hdd

64 bucks

http://www.amazon.com/Toshiba-Canvio...ywords=usb+hdd
philipma1957 is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 29, 2012, 12:45 PM   #25
idntknw
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2012
Quote:
Originally Posted by philipma1957 View Post
are you in the usa? amazon has some deals as does staples


55 bucks

http://www.amazon.com/Toshiba-Canvio...ywords=usb+hdd

64 bucks

http://www.amazon.com/Toshiba-Canvio...ywords=usb+hdd

I am in the US and thank you for the links.

I picked up a Seagate 500GB from Staples.

Again, thanks for the heads up.
__________________
2012 Mac Mini 2.5 GHz, 8 GB RAM
idntknw is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > Mac mini

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Change Login Preferences via Plist? (Leopard Login Loop) groove-agent OS X 0 Feb 1, 2014 06:20 PM
Can I change my login name? What will happen? hajime Mac Basics and Help 4 Jun 3, 2013 07:18 PM
How to change my Login Background??? renosausage MacBook Pro 3 Apr 4, 2013 03:41 PM
Leopard - Change Login Picture davewill2010 OS X 1 Feb 14, 2013 11:40 PM
How to Change Login Image? smitka351 MacBook Pro 1 Feb 5, 2013 04:37 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 01:47 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC