Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > Mac Pro

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Dec 4, 2012, 12:23 AM   #1
DasAuto
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2012
Location: perth, WA
2 x 5870 won't boot in Bootcamp but 1 x5870 will (either one)

Pulling my hair out over this one,

i have a mac pro 2.1 dual quad core 3ghz, 6gb ram, 2x500gb HD originally came with X1900 XT and installed bootcamp windows 7 64bit.

Ran flawlessly.

bought an ASUS flashed Radeon HD5870. installed the card and installed AMD catalyst control centre and drivers, the 5870 in PCie slot 1 and ran flawlessly in both OSX and Win7.

in error i bought a second Flashed AMD Radeon HD5870 and a second psu,
i installed it into PCi-e slot 2 and changed the express slots to 8x for each card.
Boots perfect in mac and works perfectly, being able to see both 5870's in the System profiler.

now the problem begins.

If i boot with both cards into bootcamp, they both spool the fans, and win7 boots into something like 640x480 and catalyst control centre wont open, and both cards Aren't detected and do not show in computer management>device manager.

If i restart with an individual card (doesn't matter which one) windows 7 boots up perfectly fine, so both cards work fine individually in both slots 1 or 2. (so i have ruled out a hardware issue)

funnily enough, if i boot with a single 5870, put the computer to sleep once booted, insert and power up the second 5870 and wake the computer,
windows 7 then detects the second 5870 and installs drivers and can see both "AMD RADEON 5800 SERIES" in the device manager, BUT in order to use the hardware changes i must restart win7, which is impossible with both cards as it wont detect and just boot into 640x480 and drivers wont run.

i have a few questions.

1. Should i reinstall windows 7 from scratch with both 5870's installed?
2. Does windows auto detect when installing a new copy of win7?
3. Does bootcamp have some sort of Bios utility that i can assign PCi-e channels to slots like i can in OSX express/expansion utility?

i have searched every forum and thread and AFAIK no one has ever experienced this problem.

i wil post some photos up when i get home.


if you need any more information about my system etc ask,


EDIT: i also have not installed Apple Bootcamp drivers as i have heard that Crossfire wont work with them installed.

thanks,

Blaise

Last edited by DasAuto; Dec 4, 2012 at 12:26 AM. Reason: Forgot to mention.
DasAuto is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 4, 2012, 12:26 AM   #2
makaveli559m
macrumors 6502
 
Join Date: Apr 2012
I suggest you keep messing with the express/expansion utility until you find something that works.
__________________
15" MBP (mid 2010) Core i5 2.40GHz, 8GB RAM, 500GB Momentus XT Hybrid HD, Nvidia GT330m/ Intel HD.
makaveli559m is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 4, 2012, 01:49 AM   #3
DasAuto
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2012
Location: perth, WA
Quote:
Originally Posted by makaveli559m View Post
I suggest you keep messing with the express/expansion utility until you find something that works.
i am not sure if this is a PCI-e problem, i can get any card to work in any slot in osx together with any PCie channel config using the utility.

just windows cannot do both.
DasAuto is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 4, 2012, 09:10 AM   #4
lixuelai
macrumors 6502a
 
Join Date: Oct 2008
Try flashing 1 card back to the original firmware.
lixuelai is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 5, 2012, 02:11 AM   #5
makaveli559m
macrumors 6502
 
Join Date: Apr 2012
Quote:
Originally Posted by DasAuto View Post
i am not sure if this is a PCI-e problem, i can get any card to work in any slot in osx together with any PCie channel config using the utility.

just windows cannot do both.
Have you tried one of the cards in Slot 1 and the other in Slot 4 and ran the Expansion slot utility?
__________________
15" MBP (mid 2010) Core i5 2.40GHz, 8GB RAM, 500GB Momentus XT Hybrid HD, Nvidia GT330m/ Intel HD.
makaveli559m is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 5, 2012, 05:31 AM   #6
DasAuto
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2012
Location: perth, WA
as stated before i have tried every single PCie combination possible,
i have Reflashed one of the cards to every single version of default BIOS that ATI has released (it seems that the last two revisions are mac compatible, would this mean that we no longer have to flash PC 5870's?)

and still no booting when both cards are installed,

it has to be something with windows and the booting process, i simply cannot get it to boot with two cards physically installed. about to smash this card into peices.
DasAuto is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 5, 2012, 09:02 AM   #7
ClassObject
macrumors 6502
 
Join Date: Mar 2010
Smashing the card makes sense. So does not using winblows.

Seriously though, I had windows running with two cards. I had both cards installed, installed to a dedicated harddrive and didn't use bootcamp.
ClassObject is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 5, 2012, 05:52 PM   #8
makaveli559m
macrumors 6502
 
Join Date: Apr 2012
You can try to find a Crossfire patch, I used an SLI patch on my Mac Pro 2.1 I have 4 GT 7300 video cards on mine on SLI. I have heard of people have Crossfire set up on there Mac Pros.
__________________
15" MBP (mid 2010) Core i5 2.40GHz, 8GB RAM, 500GB Momentus XT Hybrid HD, Nvidia GT330m/ Intel HD.
makaveli559m is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 6, 2012, 04:37 AM   #9
DasAuto
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2012
Location: perth, WA
a Crossfire patch on the mac side to allow two cards to be used in bootcamp?

yeh i know crossfire is possible, and it would be possible on my mac as well if i could just get the thing to boot up with both cards in windows,

i read somewhere that there is no PCiE support for bootcamp or something?

another thing i noticed as well was i installed one 5870 and my original 1900XT and the same thing happened, no boot. just sits there with the flashing "_" in the top left hand corner and Fans go on full and the Cards heat up.

i tried reinstalling bootcamp with both cards in on the same Harddrive as my OSX and when it finished partitioning the HD and went to boot off CD. same thing happened, Blank screen, no boot.



GRRRRR. anyone wanna buy a Mac flashed 5870 and PSU?
DasAuto is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 7, 2012, 10:43 AM   #10
DasAuto
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2012
Location: perth, WA
Update, if i remove the harddrive with windows on it, but still have it selected to boot into windows, the same thing happens, just flashing underscore at the top. so this would tell me that both graphics cards installed cause my system to not see the Windows hard drive? right?
DasAuto is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 15, 2012, 11:04 AM   #11
ghislain
macrumors member
 
Join Date: Apr 2009
I have 2 5870 running perfectly under bootcamp, but one is connected to an external PSU. I gess that in your case, there is not enough power to fuel the 2 GPUs, except perhaps in "low power saving mode", which might explain the poor screen resolution. You should consider adding an external PSU to drive one of the 2 5870. There are forums on this topic to explain how to proceed...
ghislain is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 15, 2012, 11:42 AM   #12
OrangeSVTguy
macrumors 601
 
OrangeSVTguy's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Northeastern Ohio
Quote:
Originally Posted by ghislain View Post
I have 2 5870 running perfectly under bootcamp, but one is connected to an external PSU. I gess that in your case, there is not enough power to fuel the 2 GPUs, except perhaps in "low power saving mode", which might explain the poor screen resolution. You should consider adding an external PSU to drive one of the 2 5870. There are forums on this topic to explain how to proceed...
He is using an external PSU. It boots in OSX, just not into windows.
__________________
Browsing the forums from my Powerbook G4
OrangeSVTguy is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 16, 2012, 02:41 AM   #13
DasAuto
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2012
Location: perth, WA
Dont worry about it anymore guys,

Fried the Card somehow while putting them both in plus my X1900,

funny thing is that it would boot, and see both 5870's yet i could only get video from the X1900 and that said the 1900 couldnt work because there were previous drivers installed or something, pulled the 1900 out live and now the 5870 wont boot or anything.

just going to trash them both and put in a 7970

anyhoo the 5870 is in peices on the road, thank you for your time.
DasAuto is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > Mac Pro

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
BootCamp: MacBook Pro 13" late 2011 won't boot from USB, no superdrive. severin Windows, Linux & Others on the Mac 18 Aug 18, 2014 08:15 AM
Macbook Pro (early 2008) won't boot, then booted, now won't boot again. ruyen MacBook Pro 12 Dec 21, 2013 06:27 PM
Bootcamp Windows Partition Won't Boot After Accidentally Changing Boot-up Partition JordanSimps Windows, Linux & Others on the Mac 2 Aug 13, 2013 11:00 AM
15" rMBP & Windows 7 Bootcamp--Won't boot from USB flattyre MacBook Pro 10 Jul 8, 2013 11:53 AM
OS X won't boot.... BootCamp fine? mahoganyjoint OS X 1 Mar 30, 2013 04:00 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 10:16 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC