Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPad

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Dec 11, 2012, 12:28 AM   #1
fdama
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2012
Question Mini disconnecting from Wifi and prompting me for wifi password

Hi,

I have had my iPad mini, my first apple product ever, for a week now and love it (screen could be better as 1,000s have said). However, I have a problem and I am not sure what the cause is. If the device is in standby for a period of time, it somehow disconnects from the wifi connection. When I take it out of standby, lets say in the morning after being in standby all night, I notice that the wifi icon on the black bar on top is not shown. To reconnect, I have to put in my wifi password. I always have to do this to reconnect. There was on occasion a few days ago where it managed to stay connected for a full day. I don't have this issue with any of my our other devices at home, all android and Blackberry tablets and phones. I called Apple and they asked me test it on a different network to see if it happens. But I currently do not have that opportunity.

This issue is unacceptable and I am not sure as to whether this is a hardware issue with the Mini. I am also not sure as to whether it is any compatibility issues with my router which is an old, but popular linksys wrt54g.

Has anyone experienced this issue? Or could anyone give me any advice on what action I should take before my 2 week returns deadline with Apple is up?
fdama is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 11, 2012, 12:59 AM   #2
radioking
macrumors member
 
Join Date: Nov 2012
Instead of selecting the network from the list, select "Other..." and enter your network manually. This should fix the problem.
radioking is offline   2 Reply With Quote
Old Dec 11, 2012, 01:50 AM   #3
haruhiko
macrumors 68030
 
haruhiko's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Exchange the mini for a new one. If the problem persists, I think you may need a new router. Judging from the model number your linksys may be very old which doesn't support modern encryption method like WPA 2
__________________
Mac: rMBP'12, iMac'08/24", Mini'09, MBP'10/15", MBA'11/13". iPhone: 5s/64S 5/64B, 4S/64W, 4/32B, 3GS/16. iPT: 3G,1G. iPad: Air,Mini2,4,3/LTE/64 2/3G/32, 1/WiFi/16. ATV'12,'11, AEBS'09, TC'13/2TB
haruhiko is online now   0 Reply With Quote
Old Dec 11, 2012, 06:54 PM   #4
fdama
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2012
Quote:
Originally Posted by radioking View Post
Instead of selecting the network from the list, select "Other..." and enter your network manually. This should fix the problem.
Thanks for the suggestion. I am trying this now. Why would this be the solution?
fdama is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 11, 2012, 07:01 PM   #5
ritmomundo
macrumors 68000
 
ritmomundo's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Bel Air, CA
Quote:
Originally Posted by radioking View Post
Instead of selecting the network from the list, select "Other..." and enter your network manually. This should fix the problem.
I had the same problem with my iPhone 4, ipad mini and my MBP (but not my MBA, ipad 1 or my iPhone 5, or any other non-Apple devices). I don't know why it happens, but this has also worked for me.
ritmomundo is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 11, 2012, 07:04 PM   #6
radioking
macrumors member
 
Join Date: Nov 2012
Quote:
Originally Posted by fdama View Post
Thanks for the suggestion. I am trying this now. Why would this be the solution?
It just is. I had the same problem with that router.
radioking is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 12, 2012, 11:08 PM   #7
Bdix
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2012
I had them same problem with my 4. Changing the name of the network has worked for me. Someone on here suggested it. Mine was called "linksys" and I changed it to something unique and wifi hasn't disconnected since.
Bdix is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 14, 2012, 04:31 PM   #8
fdama
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2012
Quote:
Originally Posted by radioking View Post
Instead of selecting the network from the list, select "Other..." and enter your network manually. This should fix the problem.
Looks like your suggestion is working. I have not lost connection since entering network details manually. Hope this helps others may experience this with this router. Thanks again.
fdama is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPad

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:24 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC