Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Systems and Services > Mac Basics and Help

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Dec 25, 2012, 05:35 AM   #1
Sabooru
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2012
My LACIE hard drive shows up on some computers but not all.

Dear mac-rumors community
I need your help, as I have searched around and can't find a solution to my peculiar problem.
I have a 500gb LACIE Rugged hard drive product ID. RUG FWSA

It has these connections: firewire 800, firewire 400, mini-usb, power

I have always connected it via firewire 800 or mini-usb as my Macbook Pro only has a firewire 800 port / usb port, and firewire 800 is faster than the other options provided / I assume it provides the most power to the drive thus being the healthiest?

Now for the past while it has only shown up on certain computers. I have a mac G4 tower that it will show up on when I connect via firewire800
But it will not show up on my macbook pro that I normally use it on, and it won't show up in disk utility.
When I connect it to the G4 however it shows up both as a writable drive and in disk utility so I have been able to format it in to various partition styles to coax it in to showing up. It still doesn't show up.


Basically
500gb LaCie Rugged external HDD, ID RUG FWSA
Shows up on G4, both disk utility and writable
Does not show up on macbook pro anywhere
When connected to the macbook pro I can hear it and feel it turning on and staying on.

What have I tried already?
-Reformatting in all the various formats available
-connecting it with a power cord attached, which makes me think its not a power issue, but I could be wrong
-connecting it and waiting for ages for the drive to show up in disk utility.
-the problem is not with the cord or 800 port on the hdd as it works on another computer
-the problem is not with the 800 port on my macbook pro as other 800 devices work on my laptop.

Any ideas anybody?
Is this a job for apple genius bar?
Sabooru is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 25, 2012, 11:40 AM   #2
wrldwzrd89
macrumors G4
 
wrldwzrd89's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Solon, OH
Quote:
Originally Posted by Sabooru View Post
Dear mac-rumors community
I need your help, as I have searched around and can't find a solution to my peculiar problem.
I have a 500gb LACIE Rugged hard drive product ID. RUG FWSA

It has these connections: firewire 800, firewire 400, mini-usb, power

I have always connected it via firewire 800 or mini-usb as my Macbook Pro only has a firewire 800 port / usb port, and firewire 800 is faster than the other options provided / I assume it provides the most power to the drive thus being the healthiest?

Now for the past while it has only shown up on certain computers. I have a mac G4 tower that it will show up on when I connect via firewire800
But it will not show up on my macbook pro that I normally use it on, and it won't show up in disk utility.
When I connect it to the G4 however it shows up both as a writable drive and in disk utility so I have been able to format it in to various partition styles to coax it in to showing up. It still doesn't show up.


Basically
500gb LaCie Rugged external HDD, ID RUG FWSA
Shows up on G4, both disk utility and writable
Does not show up on macbook pro anywhere
When connected to the macbook pro I can hear it and feel it turning on and staying on.

What have I tried already?
-Reformatting in all the various formats available
-connecting it with a power cord attached, which makes me think its not a power issue, but I could be wrong
-connecting it and waiting for ages for the drive to show up in disk utility.
-the problem is not with the cord or 800 port on the hdd as it works on another computer
-the problem is not with the 800 port on my macbook pro as other 800 devices work on my laptop.

Any ideas anybody?
Is this a job for apple genius bar?
Try USB connection to the MBP. Maybe that will work. I had a similar issue (drive connected unreliably via FW, always worked with USB).
__________________
iMac Intel (Rev H, 27"), 1TB HDD, 16GB RAM, 10.8.4
wrldwzrd89 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 25, 2012, 12:01 PM   #3
chown33
macrumors 603
 
Join Date: Aug 2009
Quote:
Originally Posted by Sabooru View Post
-the problem is not with the cord or 800 port on the hdd as it works on another computer
Have you actually tried another Firewire cord/cable?

Because the problem could be with the cord, if it has a slightly defective connector that only works in certain sockets. Long ago, I had a SCSI cable with that defect: it only worked in one socket. It took a while to narrow it down to a cable and socket combination.
chown33 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 2, 2013, 12:12 PM   #4
drblank
macrumors regular
 
Join Date: Feb 2006
Quote:
Originally Posted by chown33 View Post
Have you actually tried another Firewire cord/cable?

Because the problem could be with the cord, if it has a slightly defective connector that only works in certain sockets. Long ago, I had a SCSI cable with that defect: it only worked in one socket. It took a while to narrow it down to a cable and socket combination.
I have the same drive and it shows up on my iMac via Firewire/Thunderbolt adapter AND USB, but the problem is that it intermittently unmounts and mounts regardless of the connection. I'm wondering if this could be an OS issue or if it's with the drive itself. I don't use the separate power adapter since it's supposed to get plenty of power from the 2012 iMac.

Any advice?
drblank is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Systems and Services > Mac Basics and Help

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Connecting a LACIE hard drive turns off Wi-Fi MBruce OS X 10.8 Mountain Lion 7 Feb 10, 2014 08:48 PM
Lacie Hard Drive - not mounting.. please help..! Alec Mc Mac Peripherals 4 Jan 2, 2014 03:50 PM
Help me with my LaCie portable hard drive: brendangibson Mac Basics and Help 2 May 22, 2013 07:14 PM
Lacie Hard Drive Not Mounting dcwang3 Mac Peripherals 4 Jan 1, 2013 11:38 AM
LaCie hard drive and mac emmrossi Mac Basics and Help 2 Nov 16, 2012 04:30 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 09:22 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC