Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > iMac

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jan 7, 2013, 10:17 PM   #1
Hexley
macrumors 6502a
 
Join Date: Jun 2009
iMac 10,1 beeps at startup

My Late 2009 27" iMac Core 2 Duo (E7600) beeps on boot up. Before that I installed two (2x4GB) 8GB G.Skill FA-10666CL9D-8GBSQ kits. What can be done to resolve this? iMac is spec'd for a min memory speed of DDR3-1066. The G.Skill is DDR3-1333. Could either of these be a reason?

Last edited by Hexley; Jan 7, 2013 at 10:30 PM.
Hexley is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 7, 2013, 10:25 PM   #2
Bear
macrumors G3
 
Join Date: Jul 2002
Location: Sol III - Terra
Quote:
Originally Posted by Hexley View Post
My Late 2009 27" iMac Core 2 Duo (E7600) beeps on boot up. Before that I installed two (2x4GB) 8GB G.Skill FA-10666CL9D-8GBSQ kits. Could this be a reason? What can be done to resolve this?
Could it be a reason? Yes it could be. Take out the memory you put in and put the original memory back in. And make sure the iMac is working alright.

Then try putting in 2 of the new memory modules and if that works okay, then swap the original memory for the other 2 modules.
__________________
-----Bear
Bear is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 7, 2013, 10:52 PM   #3
TigerClaw27
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2012
Quote:
Originally Posted by Bear View Post
Could it be a reason? Yes it could be. Take out the memory you put in and put the original memory back in. And make sure the iMac is working alright.

Then try putting in 2 of the new memory modules and if that works okay, then swap the original memory for the other 2 modules.
I believe you can also try the memory modules one at a time. I've had bad memory modules before that would beep.
TigerClaw27 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 9, 2013, 06:08 AM   #4
Hexley
Thread Starter
macrumors 6502a
 
Join Date: Jun 2009
Bear & Tiger

I tried putting each two (2x4GB) 8GB G.Skill FA-10666CL9D-8GBSQ kits into each memory slot. All two (2x4GB) 8GB G.Skill FA-10666CL9D-8GBSQ kits works on the originally unused slots. The slots occupied by the default memory from Apple will not accept any of the two (2x4GB) 8GB G.Skill FA-10666CL9D-8GBSQ kits.

Should I consider resetting NVRAM / PRAM?

Last edited by Hexley; Jan 9, 2013 at 06:15 AM.
Hexley is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 9, 2013, 08:37 AM   #5
Bear
macrumors G3
 
Join Date: Jul 2002
Location: Sol III - Terra
Quote:
Originally Posted by Hexley View Post
Bear & Tiger

I tried putting each two (2x4GB) 8GB G.Skill FA-10666CL9D-8GBSQ kits into each memory slot. All two (2x4GB) 8GB G.Skill FA-10666CL9D-8GBSQ kits works on the originally unused slots. The slots occupied by the default memory from Apple will not accept any of the two (2x4GB) 8GB G.Skill FA-10666CL9D-8GBSQ kits.

Should I consider resetting NVRAM / PRAM?
May as well reset it. Also does the original ram still work in the original slots?

Let us know if resetting with the new memory in fixes the issue.
__________________
-----Bear
Bear is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 12, 2013, 06:42 PM   #6
Hexley
Thread Starter
macrumors 6502a
 
Join Date: Jun 2009
Quote:
Originally Posted by Bear View Post
May as well reset it. Also does the original ram still work in the original slots?

Let us know if resetting with the new memory in fixes the issue.
Bear,

Yes the original RAM will work in the original slots.

It is possible that I received a bad batch of the memory so I will be trying the same model # memory successfully installed earlier in a MacBookPro5,5 Mid-2009 13" Core 2 Duo (P8400) into the iMac. I hope it posts positive results. I've also successfully installed the same model # memory into a MacBookPro5,1 Early 2009 15" Core 2 Duo (T9550) as well.
Hexley is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 12, 2013, 08:00 PM   #7
Binarymix
macrumors 6502a
 
Join Date: Nov 2007
Make sure you seated the new ram properly.

Push hard.

My 2012 iMac gave the bad ram beep and all I had to do was reseat the ram.
Binarymix is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > iMac

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
iMac startup issue Jeeg iMac 1 Feb 4, 2014 04:55 AM
iMac startup problem mingjie311 iMac 11 Dec 25, 2013 11:17 AM
Old iMac G5, black screen on startup Flenix iMac 3 Sep 6, 2013 03:25 PM
iMac freezes on startup The.316 iMac 3 Jan 27, 2013 04:00 AM
2009 C2D 27" iMac won't accept RAM upgrade, 3 beeps Buffsteria iMac 7 Jul 4, 2012 03:58 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 01:58 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC