Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > Mac Pro

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jan 23, 2013, 12:55 AM   #1
Jeff Troiano
macrumors member
 
Join Date: Dec 2012
Mac Pro won't let ML upgrade?

ok, I have been searching all over the net. I cant seem to get any where with this. Posted on the "official" Apple support form a couple weeks ago, no answers.

I have a 2009 Mac Pro, with 10.7.5, been trying to upgrade to 10.8. I down load the program from app store. I click to install, and choose my main hard drive. It runs a little bit, then says its restarting. And thats it. Once it goes to restart, I get the Apple Logo, with the spinning cog. It will stay that way for a min or so, then the Apple logo turns into a circle with a slash through it. I have to hard rest, boot into safe mode, and remove the OSX installer file, so that my computer will boot back correctly.

Ive tried this many different ways. Ive created an osx installer thumb drive, and tried to do a fresh install. When I tried this, It didnt give me any drive options, other then my external drives. For the heck of it, I tried to install to one of the external drives, went through its process, and when it reboot, it just loaded osx normally from my internal SSD. Im at a loss, as to why it wont work for me.

Anyone have any thoughts about this?
Jeff Troiano is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 23, 2013, 12:59 AM   #2
wonderspark
macrumors 68030
 
wonderspark's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Oregon
I suppose if it installed properly on an external drive, then all you have to do is boot from the external and clone it to the internal using SuperDuper! or CCC (Carbon Copy Cloner).
__________________
Wait a second... So you're telling me anything that happens in the sky is legal, and there's a giant crime-blimp flying around this place? I don't know how I missed that.
wonderspark is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 23, 2013, 12:59 AM   #3
Jeff Troiano
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Dec 2012
Problem is, it didnt install to an external drive
Jeff Troiano is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 23, 2013, 01:01 AM   #4
wonderspark
macrumors 68030
 
wonderspark's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Oregon
I thought you said it went through the install process, and I assumed it was successful. Pull out the SSD with the external attached, and then see where it boots.
__________________
Wait a second... So you're telling me anything that happens in the sky is legal, and there's a giant crime-blimp flying around this place? I don't know how I missed that.
wonderspark is offline   1 Reply With Quote
Old Jan 23, 2013, 01:11 AM   #5
Jeff Troiano
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Dec 2012
Quote:
Originally Posted by wonderspark View Post
I thought you said it went through the install process, and I assumed it was successful. Pull out the SSD with the external attached, and then see where it boots.
I guess I didn't clearly state what I meant. When i tried installing to an external drive, i booted, holding the option key. choose my thumb drive, clicked fresh reinstall of osx, didnt give me any drive options, other them the externals. It did its "checking drive" process, then automatically reboot. Instead of the installer coming back up, it's simply booted to Lion (my SSD).
Jeff Troiano is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 23, 2013, 01:18 AM   #6
wonderspark
macrumors 68030
 
wonderspark's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Oregon
I would try removing the SSD and installing to a regular HDD or a different SSD in the standard drive slots 1 through 4. Is the SSD in the ODD bay? I thought I read about that being a problem when installing the OS.
__________________
Wait a second... So you're telling me anything that happens in the sky is legal, and there's a giant crime-blimp flying around this place? I don't know how I missed that.
wonderspark is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 23, 2013, 01:29 AM   #7
wonderspark
macrumors 68030
 
wonderspark's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Oregon
Are you rebooting with that OSX installer thumb drive in place while holding the Option key? After re-reading it, it sounded like you tried to run the installer straight from the app, not rebooting while holding Option key, THEN choosing the drive to install ML onto.

It's just a matter of finding the right sequence, haha!
__________________
Wait a second... So you're telling me anything that happens in the sky is legal, and there's a giant crime-blimp flying around this place? I don't know how I missed that.
wonderspark is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 23, 2013, 01:34 AM   #8
Jeff Troiano
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Dec 2012
Quote:
Originally Posted by wonderspark View Post
Are you rebooting with that OSX installer thumb drive in place while holding the Option key? After re-reading it, it sounded like you tried to run the installer straight from the app, not rebooting while holding Option key, THEN choosing the drive to install ML onto.

It's just a matter of finding the right sequence, haha!
Im still working on it. Think Ive tried every sequence. Ive made Lion thumb drives and done fresh installs from it.

Im redownloading ML right now. Found an app that creates the thumb drive for you. Finds the correct file on your computer and creates it. When I ran it, it said it found the download ML, but the correct file it needed wasnt there. So, Im downloading again and see if it finds it. I had zero problems going from SL to Lion. I started this process over christmas, and still trying to figure it out. At least now, I've figured out how to fix everything I mess up.
Jeff Troiano is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 23, 2013, 01:38 AM   #9
wonderspark
macrumors 68030
 
wonderspark's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Oregon
Quote:
Originally Posted by Jeff Troiano View Post
Im still working on it. Think Ive tried every sequence. Ive made Lion thumb drives and done fresh installs from it.

Im redownloading ML right now. Found an app that creates the thumb drive for you. Finds the correct file on your computer and creates it. When I ran it, it said it found the download ML, but the correct file it needed wasnt there. So, Im downloading again and see if it finds it. I had zero problems going from SL to Lion. I started this process over christmas, and still trying to figure it out. At least now, I've figured out how to fix everything I mess up.
Well, good luck. I'm staying with Snow Leopard for the time being, because I love it.

If I do move to Mountain Lion or whatever cat comes afterward, I'll be removing my 10.6.8 SSD and using a fresh SSD for the install, so I can always undo.
__________________
Wait a second... So you're telling me anything that happens in the sky is legal, and there's a giant crime-blimp flying around this place? I don't know how I missed that.
wonderspark is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 23, 2013, 02:24 AM   #10
Jeff Troiano
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Dec 2012
No luck again. Downloaded ML from App Store. Used a program to create the thumb drive. Created a 10.8.2 boot drive. I restarted, holding option key. Choose the thumb drive. Took me to the installer, clicked to install,and gave me an error and told me to try reinstalling.

So I booted back into lion, and tried once again to initiate from there meet through its check disk process, then restarted. Again I get logo, then circle with slash. Had to boot to my backup, go into my man drive, and in the system folder delete the osx upgrade file.
Jeff Troiano is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 23, 2013, 09:58 AM   #11
Jeff Troiano
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Dec 2012
Just added this on apple support forum.

Maybe a little better summary of what I've tried, and hopefully someone can help.

I've purchased and downloaded Mountain Lion. I start the install process, ML checks my disk and goes to reboot. OSX shuts down, and goes to start up again. The Apple logo and spinning cog appear. After about a min or two, the Apple logo disappears and is replaced by a circle with a slash through it. After that, nothing, just spinning cog and circle with slash. I've let is sit for 15 min to see if something eventually happens. Nothing does. I then have to boot into safe mode, or my USB clone drive, go into the system folder of my main drive, and delete the osx install folder (think that's what it's called), that was created prior to rebooting (when I started the ML installer). That's the only way I can get my main drive to boot back to the desktop.

I've tried creating a USB thumb ML boot drive, same result. I've tried installing to another internal drive, other then my main drive. To try and create a 2nd bootable drive. Still wont get past spinning cog and circle with slash.

My computer is a 2009 Mac Pro, 10.7.5 (current os), Quadro 4000 Mac video card. 240gig SSD main drive, and three 2tb drives. I have a Blackmagic designs Intensity Pro card in one f the pci slots, and an esata card, with two 1tb drives (one is time machine drive.

I've been struggling with this for a month.

Could it be any of the hardware I have added to my machine?

My next course of action is to pull all my PCI cards, and try without them installed. Then if successful, reinstall them. Of that doesn't work, I might try and install the stock video card (came with the Mac), and try.

Anyone have any thoughts? Do I have a permissions problem someplace? Do I need to click on the "get info" for system folders, and make sure, their not locked off?

Thank you for the help,
Jeff


On a side note, for here at the MacRumors forum. Am I waisting my time trying to install ML?

My machine if for video editing, 3D motion graphics work. I currently have a Quadro 4000mac installed, and am about to add a gtx580 (for its cuda processing). Do I even have a need to upgrade, am I just waisting my time? Been reading a lot about using PC Cards in Mac Pros, and see a lot of mention of 10.8.2, so I keep figure I'm better off upgrading. I keep thinking this must be a hardware compatibility issue, because I've tried reformatting my drive and doing a clean install, and I continue to get the same issue.

Thanks for the help.
Jeff Troiano is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 23, 2013, 07:48 PM   #12
Jeff Troiano
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Dec 2012
Well, been doing some web reading. I have a rockeRAID 622 esata card. Currently running a couple drives (the enclosure I bought sounded like a jet engine, so I scrapped it). Any ways, I was going through my components, and noticed it wasn't showing a driver installed for this card. So started looking on the web seems this is a common issue with this card. Will work, but won't show an installed driver. Also read some people having issues with 10.8.2 and this card not working. I'm wondering if this could be my issue? Going to pull the card tonight, and see if that gets me going. If it does, I'll run my time machine over USB.
Jeff Troiano is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 27, 2013, 01:55 PM   #13
Jeff Troiano
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Dec 2012
came back to update this thread, in the event someone else has a similar issue. Some how this topic got picked up in another post I made, and this one fell to the way side.

In an effort to not post duplicate post, I am going to place a link to that other thread.

http://forums.macrumors.com/showthre...1#post16735050
Jeff Troiano is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > Mac Pro

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mac Pro 3,1 to Mac Pro 5,1 - worthwhile Upgrade? Josh-H Mac Pro 11 Oct 30, 2013 03:55 AM
Is it possible to upgrade the OS on a Mac that won't boot fully? cameronjpu OS X 4 Aug 9, 2013 10:36 AM
Mac mini won't upgrade beyond 10.7.5 taralex77 OS X 10.8 Mountain Lion 2 Jun 15, 2013 09:48 AM
Mac Pro won't run NVIDIA GeForce 470 for Mac steveandrews Mac Pro 5 Apr 19, 2013 04:44 PM
This is the last straw. (Mac Pro with Lion won't play DVD-Rs burned on a Mac). StephenCampbell Mac Basics and Help 5 Jul 22, 2012 01:51 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 02:42 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC