Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Notebooks > MacBook

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jan 31, 2013, 08:11 AM   #1
deuce22
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2009
Multiple tabs freezing

Hi.

I bought the white Macbook when it came out 2 years ago and haven't had many issues with it.

However, for the last 6 months I've had repeated issues with it freezing and taking a long time to load web pages. Especially when there are a few open.

The reason I chose a Mac is that I was told that you should never suffer with these problems, which is what kept happening on Windows laptops.

When I run Onyx it is fine for an hour or so and then it starts up again.

Is there a way I can stop this happening.

Thanks.
deuce22 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 31, 2013, 08:17 AM   #2
ConCat
Banned
 
Join Date: Jul 2012
Location: In an ethereal plane of existence.
Your hard drive may be dying. I'd get it looked at. That was just about the only thing that ever went wrong with a mac. Modern SSD-based macs have virtually no issues.
ConCat is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 31, 2013, 08:25 AM   #3
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
^^ NO.

HD is not the problem here.(IMO)

What to do, login into a new User Account, make that new one in Users and Groups in System Preferences and login into that one, see how it goes there and report back.

The reason I think it's not your HD is that using Onyx fixes the problem for a while.
justperry is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 31, 2013, 08:31 AM   #4
ConCat
Banned
 
Join Date: Jul 2012
Location: In an ethereal plane of existence.
Quote:
Originally Posted by justperry View Post
^^ NO.

HD is not the problem here.(IMO)

What to do, login into a new User Account, make that new one in Users and Groups in System Preferences and login into that one, see how it goes there and report back.

The reason I think it's not your HD is that using Onyx fixes the problem for a while.
Well, he says it fixes it for awhile. In my experience, if only one data point suggests something else, it may be a false data point. People see all sorts of things if they look hard enough.
ConCat is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 31, 2013, 09:01 AM   #5
deuce22
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2009
Thanks for the replies guy's.

justperry, I've logged in as another user and it is running similarly to when I have finished running onyx.

What is the next step from here?

In the other account I have things saved to the hard drive and bookmarks.

Cheers.
deuce22 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 31, 2013, 10:47 AM   #6
deuce22
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2009
It's been running like a new laptop since I swapped users.

What does this mean?

Should I backup everything and use the disk to to restore to factory settings?

Thanks.
deuce22 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 31, 2013, 11:24 AM   #7
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
Quote:
Originally Posted by deuce22 View Post
It's been running like a new laptop since I swapped users.

What does this mean?

Should I backup everything and use the disk to to restore to factory settings?

Thanks.
It's 12.30 here, gotta hit the sack, I'll get back tomorrow.
justperry is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 31, 2013, 03:45 PM   #8
sparkyms
macrumors 65816
 
Join Date: Feb 2007
Location: Southampton UK
Few questions:
Have you upgraded to mountain lion?

How much RAM have you got?

Check activity monitor when it's slow, sort by CPU if your fans are blasting, what's it doing when slow? How much RAM is free (if any)?
sparkyms is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 31, 2013, 09:56 PM   #9
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
Quote:
Originally Posted by deuce22 View Post
Thanks for the replies guy's.

justperry, I've logged in as another user and it is running similarly to when I have finished running onyx.

What is the next step from here?

In the other account I have things saved to the hard drive and bookmarks.

Cheers.
Quote:
Originally Posted by deuce22 View Post
It's been running like a new laptop since I swapped users.

What does this mean?

Should I backup everything and use the disk to to restore to factory settings?

Thanks.
What did you actually do with Onyx, it helps.

Now, this all says your normal User account has something inside which get you into trouble, the other Account was clean and diid not have the problem, this means it's only your normal User Account which is affected.

1st thing to do is to use a different browser like Firefox and see if it happens in firefox, if not you know almost for sure Safari is the problem.

If Safari is the problem start with moving (quit safari first)

/Users/****/Library/Preferences/com.apple.Safari.plist
/Users/****/Library/Preferences/com.apple.Safari.RSS.plist

to the Desktop, move don't delete yet.
Now that you've done this start Safari and see if the problem is gone, if not move the two files back, you'll get all settings back.

Next thing to do if the above did not help is to Empty Cache under the Safari Menu, did this help, if not reset Safari also under the Safari menu and see if this worked.

If all of the above did not help move the

/Users/****/Library/Safari

Folder to the Desktop and test again.

I am pretty sure by now the problem should be gone, if not report back.
justperry is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 1, 2013, 02:58 AM   #10
deuce22
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2009
Hi sparkyms

I'm not that good with the technical side, so please bare with me.

OS is Snow Leopard.

2 GB 1067 MHz DDR3

Whenever I check activity monitor, it doesn't seem to be using much on anything. Fans don't seem to ever be working that much either.

Hi justperry

I transferred a lot of stuff that I had saved on the laptop to an external hard drive.

I was planning to back it up and then use the disk to restore to factory settings.

As I said I'm not that good with the technical stuff and I may have applications on here that are causing issues. I've downloaded things, that I've need at a specific time and never used them again, but I'm not sure which thing can go and which can't.

Cheers.
deuce22 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 1, 2013, 03:10 AM   #11
RSL
macrumors regular
 
Join Date: Nov 2012
Get some more ram buddy.
RSL is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 1, 2013, 03:16 AM   #12
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
Quote:
Originally Posted by deuce22 View Post
Hi sparkyms

I'm not that good with the technical side, so please bare with me.

OS is Snow Leopard.

2 GB 1067 MHz DDR3

Whenever I check activity monitor, it doesn't seem to be using much on anything. Fans don't seem to ever be working that much either.

Hi justperry

I transferred a lot of stuff that I had saved on the laptop to an external hard drive.

I was planning to back it up and then use the disk to restore to factory settings.

As I said I'm not that good with the technical stuff and I may have applications on here that are causing issues. I've downloaded things, that I've need at a specific time and never used them again, but I'm not sure which thing can go and which can't.

Cheers.
It's not that hard, you do know what firefox is don't you, it's another browser, if you don't have it download it and try, if it all works there then Safari is the problem, simple as that.

By reinstalling and importing your stuff later on from a TimeMachine backup won't help you, you will get the same problem back(most likely.

Just read what I told you above, make a print of it if necessary, go step by step.



Btw, 2 GB isn't really that much, do you know the Model of the Macbook, go to the Apple Menu, then about this Mac, then More Info and System Profiler opens, look under Model identifier and post here.
If I know the model I can tell you if you can install more memory.

----------

Quote:
Originally Posted by RSL View Post
Get some more ram buddy.
That wasn't/isn't the whole problem, the problem is not there after login into new Account.
justperry is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 1, 2013, 04:11 AM   #13
deuce22
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2009
Hi justperry.

Yes I do have Firefox installed.

I opened another user yesterday and was flicking between the 2. After a few times of doing that it started causing problems again with the new user.

I just thought that restoring everything would be the easier option that's all.

The model is MacBook6,1.

Thanks.
deuce22 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 1, 2013, 06:39 AM   #14
justperry
macrumors 603
 
justperry's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: 7 Km South of an active upside down (boat) volcano.
Quote:
Originally Posted by deuce22 View Post
Hi justperry.

Yes I do have Firefox installed.

I opened another user yesterday and was flicking between the 2. After a few times of doing that it started causing problems again with the new user.

I just thought that restoring everything would be the easier option that's all.

The model is MacBook6,1.

Thanks.
Ah, so you do have problems there as well, the only remedy is to install more RAM, 2 GB is not much, I have 1 GB and would like to get more but can't.

Yours can go up to 8 GB actual instead of what Apple says-4 GB.

Reinstalling OS X normally won't make much difference, it's not like windows which gets slower and slower overtime.

Edit: If you want to see if you need more memory it's actually fairly easy to see, open Activity monitor when you get problems( not before) then open System Memory, look if you have a lot of page outs, if so you need more RAM.(Screenshot 3)

Screenshots below.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Picture 3.png
Views:	5
Size:	316.7 KB
ID:	393913   Click image for larger version

Name:	Picture 4.png
Views:	5
Size:	327.9 KB
ID:	393914   Click image for larger version

Name:	Picture 1.png
Views:	6
Size:	25.7 KB
ID:	393917  


Last edited by justperry; Feb 1, 2013 at 06:52 AM.
justperry is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 1, 2013, 07:24 AM   #15
deuce22
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2009
Hi justperry.

I have now started using Firefox and since doing this and moving everything over to the Hard drive, it does seem a lot better.

I would like to add more RAM though. I was just reading a post and the person said to use the following memory: DDR3 1066MHz.

Is this the correct one?

I can get 8gb for 35.

Thanks.
deuce22 is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Notebooks > MacBook

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
have to click multiple times to close tabs and windows officelurker OS X Mavericks (10.9) 1 Jan 3, 2014 06:37 AM
Safari not asking before closing multiple tabs? elevenelm OS X Mavericks (10.9) 0 Nov 2, 2013 02:32 PM
Safari iCloud tabs show old iPhone tabs Iwan M iOS 7 4 Sep 27, 2013 03:50 PM
iPad: Tabs constantly refreshing, lots of freezing. Just lack of ram or what? StealthGhost iPad 6 Mar 28, 2013 05:55 PM
Closing multiple tabs in Safari guspasho OS X 8 Sep 3, 2012 11:02 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 06:31 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC