Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Apple TV and Home Theater

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Mar 19, 2013, 07:04 PM   #1
Aragornii
macrumors regular
 
Join Date: Jun 2010
ATV3 Doesn't See Files on External Drive

My iTunes is set up so that music is stored on the local hard drive and videos are stored on a network drive (a Time Capsule to be specific). This has always worked fine on both my computer and ATV3 that streams from it.

After running regular updates for ML and iTunes last week, the ATV3 no longer sees the video files, just the audio files. They still show up in iTunes, and if I click on a video in iTunes and watch a few seconds that video magically reappears in the ATV3 menu. It would not be practial to go through and click on all my video files one by one.

Has anyone come across this bug or have any idea how to deal with it?
Aragornii is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 19, 2013, 07:19 PM   #2
mic j
macrumors 68000
 
Join Date: Mar 2012
Quote:
Originally Posted by Aragornii View Post
My iTunes is set up so that music is stored on the local hard drive and videos are stored on a network drive (a Time Capsule to be specific). This has always worked fine on both my computer and ATV3 that streams from it.

After running regular updates for ML and iTunes last week, the ATV3 no longer sees the video files, just the audio files. They still show up in iTunes, and if I click on a video in iTunes and watch a few seconds that video magically reappears in the ATV3 menu. It would not be practial to go through and click on all my video files one by one.

Has anyone come across this bug or have any idea how to deal with it?
There was a new update today. You might try that. If that doesn't do it, I would recommend unplugging it for 30s and rebooting.
__________________
17" MBP '09, 2.66 GHz, 8GB RAM; 13" MBP (Retina) '12, 2.5GHz, 8GB RAM; iPad 2, 32GB; AE; TV 3; AEBS w 1TB Seagate HDD; 65" Mits DLP, Sony STR-DB1070 AVR
mic j is offline   1 Reply With Quote
Old Mar 19, 2013, 09:31 PM   #3
Aragornii
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Jun 2010
Quote:
Originally Posted by mic j View Post
There was a new update today. You might try that. If that doesn't do it, I would recommend unplugging it for 30s and rebooting.
Yes - did the update, rebooted the ATV3, rebooted the time capsule. No luck.
Aragornii is offline   1 Reply With Quote
Old Mar 20, 2013, 08:33 AM   #4
mic j
macrumors 68000
 
Join Date: Mar 2012
Quote:
Originally Posted by Aragornii View Post
Yes - did the update, rebooted the ATV3, rebooted the time capsule. No luck.
Since rebooting didn't help, it sounds like an iTunes database problem. Delete all of your movies in iTunes, then add them back. I had a similar problem a long time ago. Each time I went in, I had some movies (not all) that would not show up. Finally ended up rebuilding the database and haven't had a problem since.
__________________
17" MBP '09, 2.66 GHz, 8GB RAM; 13" MBP (Retina) '12, 2.5GHz, 8GB RAM; iPad 2, 32GB; AE; TV 3; AEBS w 1TB Seagate HDD; 65" Mits DLP, Sony STR-DB1070 AVR
mic j is offline   1 Reply With Quote
Old Mar 20, 2013, 08:49 AM   #5
waw74
macrumors 68020
 
Join Date: May 2008
your time capsule is probably not mounted on your mac when you try to play from the aTV,

close itunes.
make sure the time capsule is mounted in finder (just browse to the folder)
open iTunes.
try playing something back on the aTV.


i have similar problems, all of my files are on a network disk.
waw74 is offline   1 Reply With Quote
Old Mar 20, 2013, 08:57 AM   #6
mic j
macrumors 68000
 
Join Date: Mar 2012
Quote:
Originally Posted by waw74 View Post
your time capsule is probably not mounted on your mac when you try to play from the aTV,

close itunes.
make sure the time capsule is mounted in finder (just browse to the folder)
open iTunes.
try playing something back on the aTV.


i have similar problems, all of my files are on a network disk.
That's a good suggestion and it fits with music showing up and not movies. I missed that the media files were on separate drives.

Edit: But on the other hand, how would the media in iTunes be able to be accessed if the drive was not mounted? And why would it then movie appear on the aTV once accessed by iTunes?
__________________
17" MBP '09, 2.66 GHz, 8GB RAM; 13" MBP (Retina) '12, 2.5GHz, 8GB RAM; iPad 2, 32GB; AE; TV 3; AEBS w 1TB Seagate HDD; 65" Mits DLP, Sony STR-DB1070 AVR

Last edited by mic j; Mar 20, 2013 at 10:24 AM. Reason: Additional thoughts
mic j is offline   1 Reply With Quote
Old Mar 20, 2013, 10:27 AM   #7
FreakinEurekan
macrumors Demi-God
 
FreakinEurekan's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Eureka Springs, Arkansas
Quote:
Originally Posted by waw74 View Post
your time capsule is probably not mounted on your mac when you try to play from the aTV,

close itunes.
make sure the time capsule is mounted in finder (just browse to the folder)
open iTunes.
try playing something back on the aTV.


i have similar problems, all of my files are on a network disk.
I used to run into the same thing, when I had my iTunes library on a NAS. At some point the share would disconnect, iTunes still running on the Mac, but couldn't bring anything up on the ATV. I would do exactly as you describe here.

I bought a new Mini and now the entire library is local, so I never got very far in troubleshooting to see if there was a simple way to avoid the problem (some sort of "keep alive" for the mounted share).
FreakinEurekan is offline   1 Reply With Quote
Old Mar 20, 2013, 12:30 PM   #8
waw74
macrumors 68020
 
Join Date: May 2008
Quote:
Originally Posted by mic j View Post
Edit: But on the other hand, how would the media in iTunes be able to be accessed if the drive was not mounted? And why would it then movie appear on the aTV once accessed by iTunes?
i'm guessing itunes mounts the drive, but for some reason it doesn't think to do that if the file is being accessed over home sharing.

so once you access via iTunes, the drive is mounted, so then it's available to the aTV.
waw74 is offline   1 Reply With Quote
Old Mar 20, 2013, 11:10 PM   #9
Aragornii
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Jun 2010
Quote:
Originally Posted by waw74 View Post
your time capsule is probably not mounted on your mac when you try to play from the aTV,

close itunes.
make sure the time capsule is mounted in finder (just browse to the folder)
open iTunes.
try playing something back on the aTV.

i have similar problems, all of my files are on a network disk.
This turns out to definitely be the problem. Thanks very much for your answer, although unfortunately the solution isn't perfect.

I confirmed that when I try to play a movie in iTunes, it automatically mounts the time capsule. So far so good. Then, by manually mounting the time capsule, shutting down iTunes and reopening iTunes, the videos all showed back up on my ATV3. Even better.

The only problem is that while the videos now show up on my ATV3, they still won't play unless the drive is mounted. Further, when I tried to play a video while the drive was not mounted, a few of the videos listed on my ATV3 randomly disappeared and did not reappear when I remounted the drive.

So, definitely buggy. Will need to go through the mounting and unmounting, reloading iTunes process to reliably access videos.


ps, thanks also very much to mic j and FreakinEurekan for also helping out.


Quote:
Originally Posted by FreakinEurekan View Post
I used to run into the same thing, when I had my iTunes library on a NAS. At some point the share would disconnect, iTunes still running on the Mac, but couldn't bring anything up on the ATV. I would do exactly as you describe here.

I bought a new Mini and now the entire library is local, so I never got very far in troubleshooting to see if there was a simple way to avoid the problem (some sort of "keep alive" for the mounted share).
Quote:
Originally Posted by mic j View Post
That's a good suggestion and it fits with music showing up and not movies. I missed that the media files were on separate drives.

Edit: But on the other hand, how would the media in iTunes be able to be accessed if the drive was not mounted? And why would it then movie appear on the aTV once accessed by iTunes?
Aragornii is offline   1 Reply With Quote
Old Mar 21, 2013, 01:13 AM   #10
brand
macrumors 68040
 
brand's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: 127.0.0.1
Quote:
Originally Posted by Aragornii View Post
The only problem is that while the videos now show up on my ATV3, they still won't play unless the drive is mounted.
If the drive is not mounted why would you expect the videos to play?
brand is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 21, 2013, 11:19 AM   #11
Aragornii
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Jun 2010
Quote:
Originally Posted by brand View Post
If the drive is not mounted why would you expect the videos to play?
When you select a video to play in iTunes it mounts the drive automatically. The problem with the ATV is that it does not, so if the drive is not manually mounted the video will not play.
Aragornii is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 21, 2013, 11:26 AM   #12
mic j
macrumors 68000
 
Join Date: Mar 2012
Why not keep your drive mounted all the time? That's what I do with both my TM and by HDD that holds my iTunes media.
__________________
17" MBP '09, 2.66 GHz, 8GB RAM; 13" MBP (Retina) '12, 2.5GHz, 8GB RAM; iPad 2, 32GB; AE; TV 3; AEBS w 1TB Seagate HDD; 65" Mits DLP, Sony STR-DB1070 AVR
mic j is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 21, 2013, 06:08 PM   #13
brand
macrumors 68040
 
brand's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: 127.0.0.1
Quote:
Originally Posted by mic j View Post
Why not keep your drive mounted all the time? That's what I do with both my TM and by HDD that holds my iTunes media.
Seems like a simple enough solution to me.
brand is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 22, 2013, 11:43 AM   #14
FreakinEurekan
macrumors Demi-God
 
FreakinEurekan's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Eureka Springs, Arkansas
Quote:
Originally Posted by mic j View Post
Why not keep your drive mounted all the time? That's what I do with both my TM and by HDD that holds my iTunes media.
It seemed to "time out" and disconnect itself when I was keeping my library on a NAS. I never really explored a solution since it was time for a new computer anyway, and the library is all local on the new Mac.
FreakinEurekan is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 22, 2013, 12:48 PM   #15
Munimula
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2005
To keep that drive mounted...

I had a similar problem, since I like to keep my iTunes and iPhoto libraries on an external drive for easier computer upgrades. Also, I am paranoid of natural disaster or act of violence, and want to keep our 15,000+ family photos and videos where I can grab the drive and run out the door if need be.

Anyway, it seems that some drives will ignore the system's "never sleep" setting in Energy Saver pref pane, and will time-out and unmount anyway. I use this: http://www.macupdate.com/app/mac/311...drive-spinning

it is an Applescript applet that installs a harmless launch agent that 'touches' an invisible file on your external drive at a user-set interval. I use 35 seconds but ymmv. It uses pretty much NO processor time or memory and is completely invisible. It prevents that drive from ever thinking it is idle, so it stays mounted.
Also, since it runs as a launch agent, you never have to re-run the applet. Set it and forget it. The system will continue following it's setting until you run it again and either change the interval or tell it to stop completely.

Good luck!
Munimula is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Apple TV and Home Theater

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
External hard drive doesn't show compute Mac Basics and Help 3 Dec 14, 2013 03:50 PM
External Hard Drive/iOS apps to stream to ATV3 lexk Apple TV and Home Theater 16 Feb 16, 2013 10:20 PM
finder doesn't display all the files from my external hard drive lophi7 Mac OS X 10.7 Lion 0 Feb 6, 2013 02:10 PM
HB ATV3 Preset Gives me 4GB files and 17GB Files?!?!?! HUH? mcpreaches Apple TV and Home Theater 10 Sep 12, 2012 02:33 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 09:09 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC