Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > Mac mini

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Mar 29, 2013, 08:31 PM   #1
lilabila
macrumors member
 
Join Date: Mar 2011
Is my Processor defective?

What's the problem if I use 2 different metronome applications on my mac mini '12 and each of the applications is not able to perform an even metronome beat?

The beat is actually played as a strange uneven rhythm.

I'm not sure what's the cause, OS X or maybe a defective Processor?
lilabila is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 29, 2013, 08:50 PM   #2
MisterKeeks
macrumors 68000
 
MisterKeeks's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
NOT a processor problem. Processors don't control the speeds of metronome ticks.
MisterKeeks is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 29, 2013, 09:15 PM   #3
FreakinEurekan
macrumors Demi-God
 
FreakinEurekan's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Eureka Springs, Arkansas
How much RAM do you have? 4MB really tends to bog down even under moderate load.
FreakinEurekan is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 30, 2013, 04:13 AM   #4
benwiggy
macrumors 68020
 
Join Date: Jun 2012
Quote:
Originally Posted by lilabila View Post
What's the problem if I use 2 different metronome applications on my mac mini '12 and each of the applications is not able to perform an even metronome beat?
The beat is actually played as a strange uneven rhythm.
Both metronome apps play a beat that is clearly irregular? (You're not trying to play the two together, I assume?)

Launch Activity Monitor (in the Utilities folder) and sort the process list by CPU% or Real Mem. You can then see what is using up large CPU and memory resources. Clicking on the tabs towards the bottom will show you how much memory overall is being used, and how much total CPU.

If your Mac has plenty of CPU and memory left to spare, then something else must be going on. With one app, I would question whether the app worked correctly. You could go back to the developers and ask them if they know any causes for this problem.
__________________
2012 MacMini, 2.6GHz i7, 16Gb RAM, Fusion Drive | 2012 MacBook Pro, 16Gb RAM, 480 Gb SSD |
2009 MacBook | 2006 iMac | 2003 G3 iBook | Beige G3 | PowerMac 7600 | Mac IIsi |
benwiggy is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 30, 2013, 06:52 AM   #5
lilabila
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Mar 2011
Plenty of RAM (16GB)
The Processor is mostly @ 1-3% usage

At first I also thought that the app must be the problem. Then after using a 2nd app with the same problem I concluded the problem must lie somewhere else.

Ah btw, I can remember before upgrading to 10.8.3 I did not have issues of the kind, at least not that I am aware of.

Thank you for your help
lilabila is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 30, 2013, 07:19 AM   #6
philipma1957
macrumors 603
 
Join Date: Apr 2010
Quote:
Originally Posted by lilabila View Post
Plenty of RAM (16GB)
The Processor is mostly @ 1-3% usage

At first I also thought that the app must be the problem. Then after using a 2nd app with the same problem I concluded the problem must lie somewhere else.

Ah btw, I can remember before upgrading to 10.8.3 I did not have issues of the kind, at least not that I am aware of.

Thank you for your help
based on 10.8.3 does not work and you think 10.8.2 worked the 10.8.3 has a software conflict with your gear. Report it to Apple and report it to the two program companies that you use. New Apple and New Windows updates do this every once in a while.
philipma1957 is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 30, 2013, 09:03 AM   #7
lilabila
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Mar 2011
okay, that seems reasonable

Can anybody perhaps confirm if they experience the same issue?

You can get the app metronomo from the app store and metronome from here:
http://members.ozemail.com.au/~ronfleckner/metronome/
lilabila is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 30, 2013, 09:34 AM   #8
benwiggy
macrumors 68020
 
Join Date: Jun 2012
The app seems to work fine for me. (MacMini, 2.6 GHz, 16Gb RAM, 10.8.3.)

Create a brand new User account and test the app there. If it works fine, then the problem is somewhere in your original user account, such as a corrupt preference or cache, or a conflicting app that is running.
Once you've narrowed it down to a user problem, or identified it as system-wide if it still happens, it's a lot easier to pinpoint a fix.
__________________
2012 MacMini, 2.6GHz i7, 16Gb RAM, Fusion Drive | 2012 MacBook Pro, 16Gb RAM, 480 Gb SSD |
2009 MacBook | 2006 iMac | 2003 G3 iBook | Beige G3 | PowerMac 7600 | Mac IIsi |

Last edited by benwiggy; Mar 30, 2013 at 11:45 AM.
benwiggy is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 30, 2013, 10:44 AM   #9
benwiggy
macrumors 68020
 
Join Date: Jun 2012
Ignore this post!

Last edited by benwiggy; Mar 30, 2013 at 11:46 AM. Reason: It's complicated. Please ignore.
benwiggy is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 31, 2013, 03:04 PM   #10
lilabila
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Mar 2011
a new user account didn't work

Even after a clean install and migrating (without additional files on macintosh hd) the problem is persistent

can you help me pinpointing the problem further?
lilabila is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 31, 2013, 04:49 PM   #11
Omnius
macrumors 6502a
 
Join Date: Jul 2012
Quote:
Originally Posted by lilabila View Post
a new user account didn't work

Even after a clean install and migrating (without additional files on macintosh hd) the problem is persistent

can you help me pinpointing the problem further?
migrating would defeat the purpose of the clean install. perform a clean install...
__________________
Mac Mini 5,1, 2.3 ghz, 8GB RAM, 1.5TB (HTPC)
Mac Mini 5,2, 2.5 ghz, 16GB RAM, 500 GB HD, 256 GB SSD
iPhone 4S
Omnius is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 1, 2013, 07:44 AM   #12
benwiggy
macrumors 68020
 
Join Date: Jun 2012
Quote:
Originally Posted by lilabila View Post
Even after a clean install and migrating (without additional files on macintosh hd) the problem is persistent
If you Migrated files over, then you may have reintroduced the problem.

Having established that a new user account didn't work either, than means the cause is at the System level. So you can migrate your User account data and settings.

Check to see if you've installed any third-party software, particularly anything that runs in the background constantly.

Do a clean install of ONLY the bare OS. Then add the app. Does it still have the problem? If so, that might suggest hardware. Your Mac is still under warrantee, so have someone look at it at the shop you bought it from.
__________________
2012 MacMini, 2.6GHz i7, 16Gb RAM, Fusion Drive | 2012 MacBook Pro, 16Gb RAM, 480 Gb SSD |
2009 MacBook | 2006 iMac | 2003 G3 iBook | Beige G3 | PowerMac 7600 | Mac IIsi |
benwiggy is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 1, 2013, 05:07 PM   #13
lilabila
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Mar 2011
Aha, so for a a clean install one may not migrate?
That's interesting since all of the guides on clean install I have seen have migrating included as a step...

Anyway, I wanted to perform a real clean install now of 10.8.3 but the app store wants $$$ from me. Shouldn't I be able to download it for free since I have a computer that shipped exclusively on Mountain Lion?

How am I supposed to do that?

BTW. Internet recovery takes forever for me and I really can't do it once again since I need the computer for work
lilabila is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > Mac mini

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Early 2009 Single Processor to Dual Processor sunman Mac Pro 11 Jun 21, 2014 11:19 AM
A7 Processor Manufactured by Samsung, M7 is Standalone Processor From NXP MacRumors MacRumors.com News Discussion 149 Oct 14, 2013 06:40 PM
Where To Go With My Defective iPhone? Revolution37 iPhone Tips, Help and Troubleshooting 1 Jul 9, 2013 10:20 AM
Defective Screen SipperyPete iPhone 2 Oct 10, 2012 09:44 PM
Do I have a defective iPad? mark28 iPad 10 Aug 3, 2012 03:27 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 08:40 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC