Go Back   MacRumors Forums > Apple Systems and Services > OS X > Mac OS X Server, Xserve, and Networking

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Apr 12, 2013, 07:52 PM   #1
whbunn
macrumors newbie
 
Join Date: May 2009
Can 2WIRE and Netgear routers be linked?

I am using an AT&T U-Verse gateway 2WIRE model 3801HGV. I was disappointed with the range the 2WIRE provided so I added a Netgear R6300 router. The NetGear router installation went well and the increased range is what I wanted.

AT&T has an iPad U-Verse app that I use a lot. The app lets you view the TV schedule, schedule recording, etc. Also you can use the app as the TV's remote control.

Since adding the Netgear I can no longer use the iPad app as the TV's remote control, if the iPad is using the Netgear wifi. I can however still view programs and schedule recordings. The app tells me my iPad must be on the 2WIRE to connect as a remote control. If I switch the iPad wifi setting back to the 2WIRE wifi, all of the apps features work as advertised.

Since the new router provides far superior wifi range and speed, I prefer it as my default wifi setting.

My question is: Is there a way to configure the two wifi networks to work together so that if my iPad is on the Netgear router, the U-Verse app will be fully functional as if the iPad was on the 2WIRE wifi?

Thanks,
Bill
whbunn is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 12, 2013, 09:46 PM   #2
velocityg4
macrumors 68040
 
velocityg4's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Georgia
Reconfigure the Netgear to work in bridged mode then connect them together via the LAN ports.

On the Netgear.
- Disable DHCP
- Set a static IP address in the range of your 2Wire. If the 2Wire is in default settings. Set the Netgear's IP Address to 192.168.1.253, Subnet 255.255.255.0 and Gateway/Router IP to 192.168.1.254
- Connect them together by their LAN ports.

Now the Netgear should be acting as an access point to your network. The 2Wire should now be acting as the sole router. If you ran just one Ethernet line across your house you could connect the Netgear there in the same fashion. Then if you had it use the same SSID and Encryption as the Netgear you would have one much larger Wifi network.
__________________
Quadra 650 040 33MHz 72MB RAM, 2GB HD, 2x CD
Macbook C2D 2.0Ghz; 3GB RAM, 500GB HD
Home Made i5 4.0Ghz, GeForce 560 Ti, 16GB RAM, 256GB SSD RAID 0, 3TB HD RAID 0 in a G5 Case.
velocityg4 is offline   1 Reply With Quote
Old Apr 13, 2013, 10:53 AM   #3
whbunn
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2009
Thanks for the setup instructions.

A great help.
whbunn is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 13, 2013, 11:06 AM   #4
whbunn
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2009
One more question. After setting up in bridge mode, the only SSID appears when I scan for networks with iPad or MBP. It is the SSID for the 2WIRE gateway.

Is that how it should be?
whbunn is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 13, 2013, 11:08 AM   #5
Bear
macrumors G3
 
Join Date: Jul 2002
Location: Sol III - Terra
Quote:
Originally Posted by whbunn View Post
One more question. After setting up in bridge mode, the only SSID appears when I scan for networks with iPad or MBP. It is the SSID for the 2WIRE gateway.

Is that how it should be?
Yes, it's a single WiFi network and your devices will pick up whichever base station has a stronger signal.
__________________
-----Bear
Bear is offline   1 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Systems and Services > OS X > Mac OS X Server, Xserve, and Networking

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Does anybody used 'linked contacts'? DramaLLama iOS 7 2 Mar 28, 2014 06:53 PM
Setting up VPN service on UVerse 2Wire 3801 PG WITHOUT an Airport Extreme? tommy70817 Mac OS X Server, Xserve, and Networking 4 Aug 8, 2013 01:06 PM
Routers: what do you have? iampaulb Mac OS X Server, Xserve, and Networking 17 Feb 10, 2013 02:06 PM
why sometimes 'save linked file' and sometimes 'download linked file'? lloyd709 OS X 10.8 Mountain Lion 1 Jan 18, 2013 04:23 AM
Change your Linked in Passwords Now... ndavid126 Community Discussion 13 Jun 7, 2012 03:42 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 10:29 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC