Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Systems and Services > OS X > OS X 10.8 Mountain Lion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jul 31, 2013, 06:41 AM   #1
oimel
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2013
Question Slow first loading time - Safari, iTunes Store, App Store, iCloud

Hi guys,

I'm stuck with the following problem:

1)
Loading some pages like icloud.com or paypal.com is painfully slow on Safari (6.0.5). The progress bar stops half way while loading. After quite a while (30 seconds) the website appears.
On the other side these websites are super fast (almost instantly) with Firefox and Chrome.

2)
Itunes Store is very slow as well. The progress bar stops half way for quite a while, but the store appears after about 20 - 40 seconds. Sometimes images or the layout is broken.

3) Same issue with the App Store. Very slow first loading time, but once the content appears navigating through the store is quite fast (sometimes)

Now this happens on my Macbook Pro with 10.7 as well as on my new Mac Mini with 10.8.4.
All these problems are NOT existent on my old Mac Mini with 10.4, as well as on my Windows 7 (with Safari and iTunes) laptop.


What I did so far:
- As often recommended I used Google public DNS and OpenDNS settings on my mac and/or my Asus N56 router didn't solve the problem
- Updated router firmware as well as OS
- No Firewall, Proxy or Anti-Virus App is running
- Connected Mac Mini directly to Internet modem without router didn't solve the problem

I'm out of ideas, so maybe one of you guys know an answer.
Thanks a lot.
Oimel
oimel is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 3, 2013, 05:12 PM   #2
Mobster1983
macrumors regular
 
Join Date: Sep 2011
Bump because I am having the same issue. Running a mid-2011 MacBook Air with 4Gb RAM and all software up to date.

Safari has been running extremely slow for me the past two months or so. Like the OP stated, it starts to load, then seems to stop for a significant amount of time before the page loads. I know it is not a network issue, as my iPad loads pages instantly. Also, running Windows 8 under bootcamp and Internet Explorer loads pages instantly.

I started crying when I had to run Windows on my Mac instead of OS X just to get on the internet. :'-(
Mobster1983 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 3, 2013, 08:36 PM   #3
satcomer
macrumors 68040
 
satcomer's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Upstate NYS
Did you go through Safari's 'Reset Safari' and deleted Internet cache and clear cookies? A lot of times this works. Plus go into Safari's Preferences, Extensions and Update all your Plugins.
__________________
Mac Pro Dual 2.8 Quad(Rev B.), 16 G RAM, OS X 10.9, 23'' LCD
Mac Book Pro Core 2 Duo 2.16Ghz, SuperDrive, 2G RAM, OS X 10.7.5
iPad 3, 32 black
satcomer is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 7, 2013, 10:36 AM   #4
oimel
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2013
Thanks satcomer, I did all of that already. No difference.

Anybody with other ideas?
oimel is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 8, 2013, 09:19 AM   #5
satcomer
macrumors 68040
 
satcomer's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Upstate NYS
Test you web connection at SpeedTest.net with the different browsers.

Also on you Mac go into System Preferences->Network pane and at the top of the pane click on the 'Location' drop-down item. In the drop-down click on the 'Edit Location'. In the pop-up click on the + symbol to add a custom named Location (like Home, School, Work, etc.). Make sure you click the Done and the main 'Apply' to completely save you new Location. Then go back into system Preferences-Network pane and rejoin you network.

Lastly reset your Main router to see if that speeds things up. Good Luck.
__________________
Mac Pro Dual 2.8 Quad(Rev B.), 16 G RAM, OS X 10.9, 23'' LCD
Mac Book Pro Core 2 Duo 2.16Ghz, SuperDrive, 2G RAM, OS X 10.7.5
iPad 3, 32 black
satcomer is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 17, 2013, 06:40 PM   #6
Mobster1983
macrumors regular
 
Join Date: Sep 2011
Satcomer,

I tried all that to no avail. I know it's not the router or the network, because I cans ITT here on my ipad and the pages load instantly. It's not the hardware of my laptop, because I can load windows in boot camp and it loads the same web pages just fine.

It is so bad, I actually have to use windows now most of the time I am on my MacBook Air for school. :-(
Mobster1983 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 31, 2013, 08:23 PM   #7
AztekGod
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2013
Same issue

I did a clean install to start all over thinking that it was something I installed and I am still having the same issue... I didn't install anything at all...
AztekGod is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 22, 2014, 07:31 PM   #8
evolutionairy
macrumors newbie
 
Join Date: May 2011
Location: Buffalo, NY
I'm having the same issues you were

Hi there -

Did you ever resolve this issue? It seems to be happening to me right now.

I've tried all you've mentioned, what others have suggested, changed the channels on my modem, reset the modem to factory defaults, tore down my MBP, got rid of Firefox and Chrome, (+ so much more...) all to no avail.

Other than the internet, my MBP runs perfectly.

Have you come across anything that helped?

Thanks!
Amy

Quote:
Originally Posted by oimel View Post
Hi guys,

I'm stuck with the following problem:

1)
Loading some pages like icloud.com or paypal.com is painfully slow on Safari (6.0.5). The progress bar stops half way while loading. After quite a while (30 seconds) the website appears.
On the other side these websites are super fast (almost instantly) with Firefox and Chrome.

2)
Itunes Store is very slow as well. The progress bar stops half way for quite a while, but the store appears after about 20 - 40 seconds. Sometimes images or the layout is broken.

3) Same issue with the App Store. Very slow first loading time, but once the content appears navigating through the store is quite fast (sometimes)

Now this happens on my Macbook Pro with 10.7 as well as on my new Mac Mini with 10.8.4.
All these problems are NOT existent on my old Mac Mini with 10.4, as well as on my Windows 7 (with Safari and iTunes) laptop.


What I did so far:
- As often recommended I used Google public DNS and OpenDNS settings on my mac and/or my Asus N56 router didn't solve the problem
- Updated router firmware as well as OS
- No Firewall, Proxy or Anti-Virus App is running
- Connected Mac Mini directly to Internet modem without router didn't solve the problem

I'm out of ideas, so maybe one of you guys know an answer.
Thanks a lot.
Oimel
evolutionairy is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 23, 2014, 01:19 AM   #9
Mobster1983
macrumors regular
 
Join Date: Sep 2011
Quote:
Originally Posted by evolutionairy View Post
Hi there -

Did you ever resolve this issue? It seems to be happening to me right now.

I've tried all you've mentioned, what others have suggested, changed the channels on my modem, reset the modem to factory defaults, tore down my MBP, got rid of Firefox and Chrome, (+ so much more...) all to no avail.

Other than the internet, my MBP runs perfectly.

Have you come across anything that helped?

Thanks!
Amy
I haven't resolved this. If I use Firefox, the websites load instantly. If I use Safari, the same websites take 30-45 seconds. Nothing I have done has worked.
Mobster1983 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 23, 2014, 05:13 AM   #10
oimel
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2013
Thumbs down

Same here. Problem still remains and none of the updates have solved it. I can use a different browser, but using the App/iTunes store is just annoying.

Last edited by oimel; Mar 10, 2014 at 04:38 PM.
oimel is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 10, 2014, 03:06 PM   #11
udo327
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2014
Same here. The problem is very annoying.
Load time just is awefull. It loads and toen see,S to stop loding. After X seconds the website Appears.

I now use Chrome, it works fine. But it rather use safari.

Latest update dient resolve the problem btw.
udo327 is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Systems and Services > OS X > OS X 10.8 Mountain Lion

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
iPhone 5s - blank page when loading app store in safari Mdv2 iPhone Tips, Help and Troubleshooting 2 Sep 29, 2013 09:36 AM
'Apple Store' iOS App Update Coming Tuesday with Free iTunes Store, App Store, and iBookstore Deals MacRumors MacRumors.com News Discussion 77 Jul 31, 2013 03:48 AM
Separate iCloud and App Store (iTunes) SL4VE iPhone 3 Dec 6, 2012 01:07 PM
iPad 2, iOS6 - App Store and iTunes Store not loading? iMacBoy iOS 6 5 Oct 2, 2012 10:59 PM
Thoughts on the future of iTunes, iCloud, App Store NOV Mac Applications and Mac App Store 0 Aug 12, 2012 02:54 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 04:08 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC