Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Systems and Services > Mac Basics and Help

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Aug 28, 2013, 10:45 PM   #1
westikle
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2011
To confused to put it into words… (Wi-Fi setup problems)

... But let me try. I just got dsl through at&t and supplied my own modem versus buying one of thier super expensive ones. Initial setup with my iMac (10.8) was a breeze. The modem is a bridge only modem so the Mac handles the PPPoE sign in. Now, let me try to throw a router in the mix. I cannot for the life of me get the Mac to accept a wiresz connection over my dsl. Let me get detailed. The first router I tried was one of those travel routers with only one port that works as either WAN/LAN depending on the mode you choose. To set it up you have to connect it to the Mac, assign a static IP address first, then access the configuration page. I configure it for "router" and it even gives the option to choose PPPoE connection and enter my credentials. Once it reboots however, the configuration page is no longer accessible. Either way I also reboot the modem, connect the modem to the WAN port on the router, and it's if they never sync. As if the router isn't handling PPPoE like it should. The Mac says I'm connected to wifi but with no Internet. So it runs diagnostics, asks me to enter my name and password again (even though the router should handle that) and when I click continue, boom, it goes right back to "connection type" menu and I'm not even connected to the router at all anymore. So I think, hey, why don't I just try a normal wireless router with a WAN and four LAN ports. It also has the option to enter my PPPoE name nd password, and I do. I can connect to the Internet with this router, however only my over Ethernet. Still can't get wireless to work. I go through the same mess as the first router and then I lose all connection again.

Break.

Ok I'm back. So I work for at&t and someone says to me today, "hey why don't you just get a modem wireless router combo from one of the installers?" I went the easier route and just picked one up out of the supply room. Couldn't wait to get home and try it out! Setup was easy, connected to Internet, enabled wireless, connected my Mac to wifi and pulled the plug (Ethernet that is.) Instant connection loss. My iphone and ipad are connected. What in the wide world of sports is going on with my iMac?!? This is my first experience with dsl but wow I didn't think I'd be pulling my hair out to this extent. Please guys give me some feedback or direction. I've scoured the web with nothing to show. Oh yeah I even tried putting the other routers in bridge mode and let the Mac handle PPPoE. Any help is greatly appreciated and thanks for reading all the way through this. I tried to be thorough.

Thanks
Wes
westikle is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 28, 2013, 10:47 PM   #2
jav6454
macrumors G5
 
jav6454's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: 1 Geostationary Tower Plaza
Can we get a TL;DR version of it?
__________________
Al MacBook 2.4GHz Late '08 | 5 S⃣ | Macross Click Me
jav6454 is offline   1 Reply With Quote
Old Aug 29, 2013, 06:50 AM   #3
westikle
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2011
Yeah sure.. After three different modem/router setups trying different configurations, my iMac simply will not establish a wireless PPPoE connection. Any questions, please ask.

Thanks
Wes
westikle is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 29, 2013, 11:29 AM   #4
BrianBaughn
macrumors 68000
 
Join Date: Feb 2011
Location: Baltimore, Maryland
Isn't the modem/router handling PPPoE? Seems like you should be able to connect the iMac via DHCP as your iOS devices do.
__________________
Brian Baughn
Baughn Consulting
Baltimore, MD
BrianBaughn is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 29, 2013, 11:53 AM   #5
westikle
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2011
That's what I would think. Is there a way to do it manually? I think the Mac is the culprit here.
westikle is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 29, 2013, 12:03 PM   #6
drsox
macrumors 65816
 
drsox's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Xhystos
Your second attempt seemed to work OK for your iDevices but if you lost connection on your iMac, then you should either reboot with the LAN disconnected or wait till System Preferences>Network shows that there is a valid WiFi connection. Sometimes there is a lag.

What you need to do is to ensure that you have the following working :

1. ADSL modem - doesn't do anything other than handling the connection.
2. Router - sets up the connection (PPoE etc) and handles NAT & LAN IP allocation.
3. iMac - none of the above.

Personally I let Apple Airport units do #2 and use a Draytek Vigor ADSL modem for #1.
Tomorrow, my ISP is coming to install a VDSL Modem/WiFi Router. When they have gone, I'm going to disable their WiFi and their Router and just use their new box as a VDSL Modem. Hopefully the connection setup will still be easy (will still be a PPoE session). The reason I mention it is that you seems to be doing much the same.
__________________
2014 13in MBA, 2014 i7 Mini, 2011 13in MBA, iPad2, iPhone5, iPhone4S.
Sonos System, NTV550s, ReadyNASs.
drsox is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 29, 2013, 12:38 PM   #7
westikle
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2011
Let me know how that goes. It's weird that it shows I'm connected wirelessly, but when I unplug Ethernet, it instantly changes to the wireless symbol with an exclamation, saying I have to Internet.
westikle is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 29, 2013, 12:55 PM   #8
Bruno09
macrumors 65816
 
Join Date: Aug 2013
Location: Far from here
I would suggest :

Unplug the Ethernet cable.

1. power cycle your modem router and the Mac.

If unsuccessful :

2. delete the wifi configuration and re-create.

Desactivate the wifi.

Go to System preferences / Network, select wireless, advanced / wifi : erase your network.

Then, TCP/IP tab : IPV4 via DHCP
DNS tab : DNS servers must be empty. If not, clear it.

Click OK, then "apply".

Activate the wifi, select your network.

If still no success, steps 3 and 4 are available (3 : Keychains, 4 : .plist files)
Bruno09 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 29, 2013, 05:01 PM   #9
westikle
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2011
Thanks for the replies. I went a step further and just deleted wifi altogether from the left pane of network settings. Then I created a new one and renewed the dhcp lease and voila! Working at least for now.

Thanks again
Wes
westikle is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 30, 2013, 04:53 AM   #10
drsox
macrumors 65816
 
drsox's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Xhystos
Quote:
Originally Posted by westikle View Post
Let me know how that goes. It's weird that it shows I'm connected wirelessly, but when I unplug Ethernet, it instantly changes to the wireless symbol with an exclamation, saying I have to Internet.
Change over went without problems. Disabled the VDSL unit's WiFi and put it into LAN Bridge mode. Just swapped the phone connection with the Draytek Vigor and everything carried on as normal. Download speeds more than x2. Upload speeds more than x5.
__________________
2014 13in MBA, 2014 i7 Mini, 2011 13in MBA, iPad2, iPhone5, iPhone4S.
Sonos System, NTV550s, ReadyNASs.
drsox is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Systems and Services > Mac Basics and Help

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
iCloud Chrome bookmark sync - confused/problems LouiseThomson iCloud and Apple Services 1 Oct 6, 2013 06:16 PM
Confused on how to setup wireless printer (Brother 2170w) coldjeanzzz MacBook Air 1 Jul 23, 2013 09:06 PM
Road Words - (Type words while dodging traffic!) [FREE] jswiney iPhone and iPod touch Apps 0 Dec 12, 2012 04:15 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 03:19 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC